azbestowestringi 04.04.07, 10:54 mamy tu taka tradycje - w wielki czwartek na kolacje wszystko musi byc koloru zielonego. jakie macie zielone propozycje? moga byc dania cieple i zimne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 10:57 Doniczka z owsem? :P <danie zimne> Doniczka z owsem z mikrofalówki <danie ciepłe> Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:02 mama_kotula napisała: > Doniczka z owsem? :P <danie zimne> > Doniczka z owsem z mikrofalówki <danie ciepłe> > zielona doniczka rzecz jasna ;)) zielone śledzie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rrooda Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 10:58 o matko-szpinak? coś w cieście barwionym szpinakiem?rzeżucha?ciasto z zielonym lukrem? Odpowiedz Link Zgłoś
pat761 Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:04 może dodaj barwniki spożywcze do kartofli? brokuły!!! koperek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:08 A musza byc cale zielone, czy po prostu z przewaga zielonego? Bo jesli z przewaga, to: - pizza verde ze szpinakiem i brokulami - nokki szpinakowe - grzanki z pesto - kruche ciasteczka z zielonym lukrem - galaretka agrestowa - salata z kozim serem i skwarkami Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:09 szpinak z makaronem. Makaron zielony w Polsce jest dostępny to może na twoich wyspach tyż;P Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:11 Gulasz warzywny z: - brokuła, - kalofiora, - fasolki, - pora, - brukselki, - odrobiny korzenia selera i pietruszki (dla smaku) Doprawiony przyprawami i natką pietruszki i selera. Proponuję dodać trochę oliwy z oliwek, warzywom służy gotowanie na tłusto ;) Pokombinuj z tym, może być niezłe :) A pomysł wzięłam z mojego dzisiejszego obiadu: gulasz wieprzowo-warzywny. Tyle że stosunek mięsa do warzyw jest 1:3 :P I w tym moim gulaszu jest jeszcze marchewka, ale ona może popsuć ogólny obraz zieleni :) A no i kostkę sojową możesz do tego dorzucić, będzie gulasz warzywno-sojowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 młoda kapusta z bułką tartą 04.04.07, 11:13 ugotowana w wodzie z dużą ilością oleju/oliwy. Tyle że jeszcze może być ciężko ze zdobyciem kapuchy. Choć u mnie w warzywnych już się pojawia. Holenderska mini-główka za 4 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:32 zielony sos frankfurcki do warzyw gotowanych (mozna zmieszac brokuly, fasolke, szparagi, pora w talarkach) zielony makaron lub ravioli (robiac sama mozesz zabarwic szpinakiem), nadzienie mozna konsekwentnie tez zielone (np. ser ricotta z pietruszka albo szpinakiem). zielone jablka albo bardziej niezdrowo mus (smietana bita plus zielona galaretka), mozna przybrac listkami miety albo wisenkami koktajlowymi zabarwionymi na zielono; kiwi nie dawaj, zanim sie nie zsiadzie porzadnie). Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 11:39 Ufff... Teraz w świetle cyckowych reflektorów mogę dorzucić swoje 3 grosze. Placek pasterski, głównie zielony w środku, ale z wierzchu też można obłożyć zielenizną po upieczeniu (szpiankiem) broszka.pl/index.php?a=si&iid=4798 Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me Jak to co? 04.04.07, 11:48 Kluski szpinakowe. Galaretkę agrestową. Puree z zielonego groszku. A w sumie można zrobić sporo rzeczy, jeśli się kupi zielony barwnik spożywczy.... Nawet zielone ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 13:02 dip z sera pleśniowego (miksujemy ser pleśniowy i słodką śmietanę), do tego serel naciowy (do maczania w dipie). Wszystko zielone. Gęsty sok z kiwi. Miksujemy kiwi ze słodką śmietanką, polewany na górze sosem czekoladowym. Galaretka agrestowa z kiwi w środku. Na ciepło: "pjure" z groszku- gotujemy dwie puszki groszku konserwowego, razem z zalewą, w której jest groszek, potem miksujemy. Trzy puszki groszku gotujemy zazem z cebulą i dodatkowo wodę i mamy zupę cebulowo-groszkową. Oczywiście też miksujemy. Do tego grzaneczki w środku z chlebka. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Zielona Kolacja 04.04.07, 21:28 tarta ze szpinakiem zupa krem z groszku zielonego zupa ogórkowa z zielonych ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
hell1 Re: Zielona Kolacja 05.04.07, 15:31 brukselka , kapusta młoda, fasolka szparagowa z bułką tartą, sałata z jogurtem szpinak z czymś- nie wiem bo nie jadam zupa krem z groszku do picia sok z kiwi i nie mam pojecia co jeszcze, chyba wszystko nie musi być zielone? Odpowiedz Link Zgłoś