Dodaj do ulubionych

do żurku śmietana kwaśna czy słodka?

04.04.07, 22:38
a konkretnie chodzi mi o ten przepis. Jak myślicie o jaką śmietanę tu chodzi?
gotowanie.onet.pl/3748,0,1,zurek_z_chrzanem,ksiazka_przepis.html
Obserwuj wątek
    • Gość: anita Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? IP: 212.122.223.* 04.04.07, 23:40
      pewnie kwaśną
      • Gość: wapgo1909 Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? IP: 86.42.11.* 05.04.07, 01:44
        Do żurku tylko i wyłącznie używamy kwaśną śmietanę, żurek to zupa typu kwaśnego
        i śmietana kwaśna doskonale komponuje się w charakterystyczny smak i staropolską
        recepturę.
    • e._ Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? 05.04.07, 06:41
      Jednak warto zwracać uwage na stopień jej kwaśności w odniesieniu do stopnia
      kwaśnosci samego zakwaszonego żurku.
      Jeśli w sumie tgo kwasu zrobi się za dużo, ratuję żurek dolewając nieco mleka
      skondensowanego.
    • Gość: Ania Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 08:10
      Ja zawsze dodaję słodką, 18% łaciata do zup i sosów.
      • Gość: Klara Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.04.07, 13:22
        Tez daje slodka, dodanie kwasnej smietany do zurku powoduje ze zupa jeszcze jest
        bardziej kwasna.
    • em_es Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? 05.04.07, 17:21
      u mnie to zależy od kwaśności żurku, czasem dodaję odrobinę słodkiej śmietany,
      czasem kwaśnej, ale do takiego z chrzanem w ogóle nie dodaję

natomiast w tym przepisie z linka to mnie się zdaje za dużo tego chrzanu - z
      takiej ilości to zupa chrzanowa a nie żurek wyjdzie, ja daję góra dwie łyżki
      chrzanu na 1.5 litra żuru, no i nie dodaję mąki, nie widzę sensu skoro daje się
      zakwas razem z gęstą częścią, czyli właśnie mąką

ale się nie upieram, bo przepis na żur to każdy ma swój, skutkiem czego
      deliberować można długo ;), a trzeba sobie po prostu wypracować swój smak żuru
      metodą prób i błędów
    • qubraq Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? 05.04.07, 17:28
      Myslę ze śmietana jest zawsze kwasna mniej lub więcej natomiast słodka to jest
      śmietanka... czy mam rację?
      • fettinia Re: do żurku śmietana kwaśna czy słodka? 05.04.07, 17:38
        to zalezy:)Tu jest Schlagsahne-slodka smietana i Saure Sahne-kwasna smietana:)
        • qubraq Fetti, 05.04.07, 18:27
          Fetti, zbieralas kiedys śmietane z odstalego mleka? toz ona jest lekko kwaśnawa,
          do dzisiaj jeszcze mam w ustach jej smak z wakacji z moimi dziećmi w Łapszach.
          Z wieczornego udoju nalewalo sie mleko do garów i zostawialo w sieni a rano tym
          z wierzchu niczym masłem smarowało sie ogromne pajdy chleba dopiero-co
          przyniesionego z piekarni pod kościołem... (Boże, to bylo już 20 lat temu!)
          • fettinia Re: Fetti, 05.04.07, 18:31
            Kubraczku:)No wlasnie daaawno to bylo:)Teraz to jest swinstwo nie
            smietana-pseudo mleko "od krowy"sie psuje a nie kwasi na kwasne mleko........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka