Gość: Magdabi IP: 217.153.88.* 21.05.03, 12:37 Mam ochotę kupić taki najprostszy niewielki i tani (przynajmniej na początek), ale nie wiem czy faktycznie smażenie na nim daje lepszy efekt niż uzycie zwykłych patelni. I o co chodzi w tej inności? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mandarynka Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 12:55 Warto jeśli lubisz sie bawic w pichcenie. W woku wlasciwie wszystkie elementy potrawy nalezy przygotowywać osobno. NIe uzywa się oliwy, bo ta sie pali przy wysokich temneraturach. najlepiej olej arachidowy albo jakis taki. Wszystko smaży sie w sporej ilosci oleju, w bardzo wysokiej temperaturze, wciaż szybko mieszając. Warzywa i mieso nie traci wiec wartości jest jedrne i nie chłonie tłuszczu. Jesli kupisz wok, to o gotowaniu w nim najpierw troche poczytaj (np. www.chinafood.republika.pl/naczynia.htm#wok) bo latwo sie zniechecic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.tele2.pl 21.05.03, 13:01 kup taka wok - patelnie. Ja mam woka wielkiego, zeliwnego, prawdziwego, ale prawie go nie uzywam, bo strasznie ciezki i nie chce mi sie go myc potem. Myje sie tylko woda z mydlem, a przed uzyciem trzeba woka "przepalic", ale to bedzie w instrukcji. Natomiast w woku mozna gotowac na zasadzie szybkiego smazenia, bardzo szybkiego w duzej tempereaturze, podobno to jest zdrowsze duzo. Najczesciej robi sie warzywa z miesem ale ponoc wszystko mozna robic w woku poza rzeczami typu placki ziemniaczane czy schabowe. jedni mowia ze w glebokim tluszczu a inni ze wystarczy wok posmarowac oliwa pedzelkiem........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdabi Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: 217.153.88.* 21.05.03, 13:53 Dzięki. Świetna ta strona z chińskimi naczyniami. Mój facet dostał ostatnio fioła na punkcie zdrowego jedzenia, chociaż póki co raczej więcej o tym mówi niż je. Czytał że smażenie w woku jest zdrowsze. I zaczęłam oglądać woki. Przeraziły mnie te wielkie, okropnie drogie i przeraźliwie ciężkie. A wczoraj znalazłam lekki teflonowy i tani 27 zł. Ale nabrałam wątpliwości czy taki ma sens bo teflonowe są też patelnie. No to już mi się rozjaśniło. Jeszcez raz wielki dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? 21.05.03, 14:45 wg mnie nie warto, ja dostalam wok w prezencie i uzylam go 1 raz, bo: ciezki niewygodny (za)duzy i generalnie zbyt wiele przy nim zachodu, szybkie smaczne chinskie dania moza przyrzadzic na patelni lub w zwyklym rondlu, IMO zbedny wydatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mand. Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 15:31 patelnia jest płaska, najczesciej teflonowa, ma inną grubośc. ma wiec troszke inne własciwości niz wok. ja mam, uzywam od lat. jest to gar uniwersalny, mozna smazyc, gotowac, dusic, gotowac na parze, frytowac. Fakt, uzywanie woka wymaga pewnej wprawy, ale kiedy nabierze sie swobody Twoje chinskie zarcie stanie sie slynne wsrod znajomych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.acn.pl 21.05.03, 17:07 Podpisuje sie pod wątkami,że warto.Zajrzyj do Ikeii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmora Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.bphpbk.pl 22.05.03, 11:21 Gość portalu: Magdabi napisał(a): > Mam ochotę kupić taki najprostszy niewielki i tani (przynajmniej na > początek), ale nie wiem czy faktycznie smażenie na nim daje lepszy efekt niż > uzycie zwykłych patelni. I o co chodzi w tej inności? Hej - nie kupuj woka zeliwnego - to jakies nieporozumienie, wok musi sie szybko nagrzewac ..a zeliwo ma chyba duza bezwladność jesli o to chodzi poza tym jest b ciezkie. - nie kupuj woka pokrytego jakimis experymentami w stylu teflon i inne cuda - nie wytrzymaja wysokich temperatur ( telfon). Jesli masz plyte elektryczna kupowanie woka tez nie ma wiekszego sensu , palnik elektryczny nie da takiej temperatury jak gazowy ( najlepszy z dwoma wiencami) takie plyty robi SMEG oraz ostatnio BOSCH (specjalnie do WOKA). Me obecnie uzywa woka z IKEA. Na poczatku bylo troszke problemow bo miesko albo makaron przywieraly do dna ale jak juz wok nabierze takiej powloczki to jest suuper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy dziwne ,to co tu czytam IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 22.05.03, 12:40 gotuję na woku od ponad 10 lat. przywiozłem , nie bacząc na ciężar oryginalny,żeliwny wok z dalekiej zagranicy i od razu się w nim zakochałem. żadne podróbki typu teflon , czy co gożej stal.to wypacza podstawowe zasady działania woka. jeżeli ktoś pisze o myciu woka wodą i mydłem , to niech sobie lepiej kupi jednorazowy garnek foliowy:0) po kilkukrotnym "przepaleniu" /polega to na ostrym smażeniu oleju/ wok tylko WYCIERAMY! papierową serwetką i delikatnie natłuszczamu. mycie tej patelni jest zbrodnią przeciwną tysiącletniej tradycji kulinarnej wschodu. jeżeli coś na początku przywiera , to czyścimy to bambusowym pędzlem który jest na wyposażeniu gara. jeśli chodzi o jakość i ilość tłuszczów potrzebnych do smażenia , to jest to indywidualne dla każdej potrawy. większość typowych dań warzywno-mięsnych wymaga odrobiny tłuszczu /najlepsza sojowo-oliwna mieszanka/ uzupełnianej wodą. jeszcze raz: tylko żeliwny wok / na innym nie poznasz radości gotowania , już brońBoże te z Ikei/ żadnego mycia /wycieranie i natłuszczanie/ radochy z gotowania co niemiara!!!!!!! a jak smakuje..... im starszy wok tym lwpsze jedzenie.. o korzyściach dietetycznych nie wspomnę , bo to oczywiste ps pamiętaj o właściwym zastosowaniu wyposażenia dodatkowego : stojak na naczynie do gotowania na parze . sitko i stelaż do odstawiania części składników pędzel do czyszczenia itp smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mand. Re: dziwne ,to co tu czytam IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 15:42 Z tym myciem woka to prawda. Tylko wycierac i natluszczac. Ale moj wok, zeliwny, pochodzi z Ikei i jest bardzo gut. Co prawda mocno sie nagrzewa ale juz sie przyzwyczailam i nie uwazam zeby byla to jakas wada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 05.06.03, 08:07 > - nie kupuj woka zeliwnego - to jakies nieporozumienie, wok musi sie szybko > nagrzewac ..a zeliwo ma chyba duza bezwladność jesli o to chodzi poza tym jest > b ciezkie. > - nie kupuj woka pokrytego jakimis experymentami w stylu teflon i inne cuda - > nie wytrzymaja wysokich temperatur ( telfon). > > Jesli masz plyte elektryczna kupowanie woka tez nie ma wiekszego sensu , powiem posto bzdura mam kuchenke elektryczna zeliwnego woka pokryty nie teflonem co prawda ale tytanem - ulepszenie teflonu. Uzywam go raz na tydzien! najpierw smaze mieso marynowane albo nie- poczawszy od kaczki skonczywszy na krewetkach . dodaje sosu sojowego i tony przypraw potem wyjmuje mieso i smaze warzywa najlatwiej mieszanke chinska . podaje z ryzem zwyklym albo cytrynowym albo smazonym przed gotowaniem albo z makaronem z sosem z ostryg Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? 22.05.03, 12:52 Jeżeli chcesz kupić niewielki i tani to odpuść od razu. Oryginalne chińskie są do kupienia w Warszawie w sklepiku przy Chmielnej (niedaleko Nowego Świata) i - tak naprawdę - nie są specjalnie drogie (kilkadziesiąt zł). Ja swojego używam już też ok. 10 lat i jest świetny. Oprócz chińszczyzny robi się na nim wiele innych rzeczy. Można go używać zarówno do smażenia (prawie na sucho - stir fry) jak i do smażenia w głębokim oleju. A że troszeczkę waży - no cóż, nie ma róży bez kolców, ale moja żona (155cm i 45 kg) daje sobie z nim radę i nie narzeka. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.SNVACAID.covad.net 22.05.03, 21:01 Wok ma to do siebie, ze przede wszystkim mozna miec obiad w 10 minut. Nie moglabym bez niego zyc! Podstawa to pokrojenie miesa na cieniutkie paseczki, wobec czego nigdy nie smazy sie wiecej niz 3-4 minuty/nawet wieprzowina!/.Potem to mieso trzeba wyjac, dodac jarzyny/razem lub osobno- jak ktos to robi czesto, to wie ile ktorej jarzynie zabiera zeby sie lekko podsmazyc, ale musza byc chrupiace/. Potem wszystko lacze/nie wiecej niz 1 minute/, generalnie dodaje jakis sos oparty na sosie sojowym/lub tylko skrapiam samym sosem sojowym/. Osobno gotuje ryz na sypko i voila! Stir fry gotowy! Jezeli chodzi o olej, to uzywa sie go nieiwle i najlepszy jest z orzeszkow ziemnych/to uzywaja Chinczycy/, ale wlasciwie uzywam co mam pod reka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdabi Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: 217.153.88.* 04.06.03, 09:05 No i kupiłam woka! Póki co na początek tego lekkiego teflonowego z rączką jak patelnia. Jak się rozsmakuję to pewnie pomyślę o tym ciężkim. Jest super. Podstawowa różnica w porównaniu ze zwykłą patelnią to to, że niesamowicie mocno i szybko się nagrzewa. Trochę warzyw, sosu sojowego, mięska i jest rewelacyjny obiad. A przy tym rewelacyjnie wygląda, kolorowo, warzywnie. Mój facet się zajada a ja jestem szczęśliwa, że mogę tak szybko zrobić obiad. Tylko grzyby mun mnie zawiodły. Po ugotowaniu wyglądają jak uszy i w ogóle smaku nie mają. Taka ozdoba. Wielkie dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości co do braku różnicy między patelnią a wokiem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 12:55 Grzyby po namoczeniu kroj na paseczki. W kuchni wschodniej sa cenione nie za smak tylko ze wzgledu na chrupkosc. Fajnie komponuja sie z wolowina, takie ciezkie mieso wydobywa z nich smak. A propos dan worientalnych proponuje zainwestowanie, oprocz sosu sojowego, w sos ostrygowy. Nie bac sie! Rybami nie smierdzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: 144.134.77.* 04.06.03, 14:45 Gość portalu: Magdabi napisał(a): > No i kupiłam woka! Póki co na początek tego lekkiego teflonowego z rączką jak > patelnia. Jak się rozsmakuję to pewnie pomyślę o tym ciężkim. Jest super. > Podstawowa różnica w porównaniu ze zwykłą patelnią to to, że niesamowicie mocno > > i szybko się nagrzewa. Trochę warzyw, sosu sojowego, mięska i jest rewelacyjny > obiad. A przy tym rewelacyjnie wygląda, kolorowo, warzywnie. Mój facet się > zajada a ja jestem szczęśliwa, że mogę tak szybko zrobić obiad. Tylko grzyby > mun mnie zawiodły. Po ugotowaniu wyglądają jak uszy i w ogóle smaku nie mają. > Taka ozdoba. Wielkie dzięki wszystkim za rozwianie moich wątpliwości co do > braku różnicy między patelnią a wokiem :)) Co do grzybow mun, to masz racje, bez smaku. Ale sa tez chnskie grzyby suszone podobne do shitake tylko troche ciemniejsze i intensywniejsze w smaku, tych uzywam bardzo czesto. Swietne sa w kombinacji ze swiezym imbiren dodane pod koniec smazenia do kurczaka (piers pokrojona drobno, ale bez przesady). Najpierw jednak cebule nalezy na oleju zeszklic i potem nieso dodac i na koncu grzyby namoczone, pokrojone i starty imbir, sol i pieprz. Nawet sosu sojowego sie nie dodaje. Bardzo proste i znakomite (z ryzem, oczywiscie) A patelnia... nie chce cie smucic, teflon niestety szybko sie zedrze. Najgorsze jest to ze jego czarne szczatki bedo sie pojawialy w twoich potrawach :(( JA uzywam stalowego woka (nie zeliwnego) troche zajelo czasu jego "seasoning/natluszczanie" zeby nie rdzewial, ale teraz jest swietny, a kosztowal..naprawde marne grosze. I pamietaj, nigdy nie zostawiaj potraw w woku, zwlaszcza owocow morza, nawet na godzine nie, bo albo "przejda stalowym smaczkiem" brr... albo skoroduja patelnie, a najczesciej jedno i drugie.... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: *.ippt.gov.pl / 192.168.0.* 10.06.03, 22:12 Gość portalu: senin napisał(a): > JA uzywam stalowego woka (nie zeliwnego) troche zajelo czasu > jego "seasoning/natluszczanie" zeby nie rdzewial, ale teraz jest swietny, a > kosztowal..naprawde marne grosze. > Czesc, kupilam sobie stalowego woka i mam z nim maly problem, tj. nie moge go domyc, caly czas pozostaje na nim sadza. Jak mam sie jej pozbyc? rita. > I pamietaj, nigdy nie zostawiaj potraw w woku, zwlaszcza owocow morza, nawet > na godzine nie, bo albo "przejda stalowym smaczkiem" brr... albo skoroduja > patelnie, a najczesciej jedno i drugie.... > > Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mand Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 09:42 .... przeczytalas caly watek? Kilka razy powtarzano ze sie woka nie myje!!!! Wyciera sie go do sucha i natluszcza. On ma byc wlasnie taki "brudny". Zadnych detergentow, wody, nic! Jesli zedrzesz wokowi tlusta warstwe to wszystko bedzie sie przypalac i wok na straty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: *.ippt.gov.pl / 192.168.0.* 11.06.03, 22:06 Gość portalu: mand napisał(a): > .... > przeczytalas caly watek? > Kilka razy powtarzano ze sie woka nie myje!!!! Wyciera sie go do sucha i > natluszcza. On ma byc wlasnie taki "brudny". Zadnych detergentow, wody, nic! > Jesli zedrzesz wokowi tlusta warstwe to wszystko bedzie sie przypalac i wok na > straty Witam, przeczytalam caly watek, ale w instrukcji do woka jest napisane aby go umyc przed pierwszym uzyciem. Bylam w Chinach i tam wszyscy moi znajomi myli woka i wcale go nie natluszczali. Sama juz nie wiem. Pozdrawiam, rita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: czy warto kupić woka? Jakieś przepisy? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 11.06.03, 22:09 ja tez mojego myje szczotka i plynem do naczyn i uzywam go juz szesc lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marza Re: czy warto kupić wok? Jakieś przepisy? IP: *.crowley.pl 26.06.03, 20:15 Kochanie, gzrybów mung się nie gotuje, tylko namacza, a potem kroi w cieniutkie plasterki. Słodko chrupią i przechodzą smakiem potrawy - mniam Odpowiedz Link Zgłoś