janiolka 23.05.03, 12:02 moze ktos ma jakis pomysl jak je ugotowac, gdy nie ma sie wysokiego garnka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gal Re: gotowanie szparagow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 12:12 Normalnie - poziomo, w szerokim garnku i nic im się nie stanie jeżeli nie przesadzisz z czasem gotowania. Specjalny garnek jest lepszy oczywiście, bo możesz gotować główki szparagów tylko na parze, ale bez przesady. Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: gotowanie szparagow 23.05.03, 13:00 wlasnie boje sie zeby glowek nie rozgotowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: gotowanie szparagow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 13:04 No to się nie bój tylko gotuj ;-0 Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: gotowanie szparagow IP: *.chello.pl 23.05.03, 13:57 A ja szparagi wiążę nitką i układam je w garnku tak pod kątem, że główki nie sa zanurzone, ale reszta tak. Pod sam koniec zanurzam je na chwilke całe. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: gotowanie szparagow 23.05.03, 14:18 rozumiem, ze wtedy te glowki sie opieraja o garnek, czy wystaja ponad niego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: gotowanie szparagow IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 14:44 Ada ma rację. Zrobiłem rachunek sumienia i rzeczywiście przypomniałem sobie, że na początku szparagi opierają się skośnie o ściankę garnka (oczywiście POD pokrywką) a dopiero jak trochę zmiękną to zsuwają sie całkiem do wody i za moment są już gotowe. Mea culpa. Skleroza. A gotowałem je trzy dni temu. pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: gotowanie szparagow 23.05.03, 14:53 za duzo maselka na nich bylo ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: gotowanie szparagow 23.05.03, 14:55 Nie mam wysokiego garnka i do gotowania szparagów używam albo dużej patelni albo dużego gara (takiego do gotowania rosołu na minimum 10 osób :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: gotowanie szparagow IP: *.tel147.petrotel.pl 23.05.03, 19:25 A co do szparagów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: gotowanie szparagow IP: *.SNVACAID.covad.net 23.05.03, 20:47 Jak na cieplo to tylko polane dobrym maslem, jak na zimno to z sosem vinegrette. Odpowiedz Link Zgłoś