Dodaj do ulubionych

złoty syrop

25.05.07, 22:48
... gdyby ktos poszukiwał, to widziałam dziś w auchan; polski producent (nie
zapamietałam nazwy), cena niewielka, poniżej 5 zł
nie kupiłam, bo z upału zapomniałam, do jakiego przepisu był mi potrzebny, i
nie byłam pewna, czy go jeszcze chcę
no i nie mam porównania w golden syrup - jak on powinien smakować właściwie?
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: złoty syrop 26.05.07, 01:40
      Klonowy?
      • Gość: ania_m Re: złoty syrop IP: *.pools.arcor-ip.net 26.05.07, 08:04
        gdzie tam klonowy...;) klonowy to klonowy, a zloty to zloty. prawidlowy zloty
        syrop robi sie z cukru trzcinowego z mauritiusa. (mauriciusa bedzie po polsku?)
        smakuje ciut jak mid, ale jednak innaczej. powachajcie dobry, aromatyczny,
        miekki cukier trzcinowy i to mniej wiecej bedzie to.
        syropu zlotego NIE mylimy z syropem klonowym, syropem kukurydzianym, tzw corn
        sirup i z melasa. szystko to jest tak samo lepiace sie i slodkie, ale smakuje
        odrobine innaczej. zloty syrop wymyslili anglicy pod koniec XIX wieku. domyslam
        sie, ze stalo sie to w tym samym czasie, kiedy wynalezli syrop z przyprawy do
        zup zwany marmite
        • ampolion Re: złoty syrop 26.05.07, 14:43
          Acha, chodzi więc o rodzaj, a nie kolor: golden syrup!
        • bene_gesserit Re: złoty syrop 26.05.07, 23:20
          Ejze, przeciez marmite robi sie z drozdzy, i ma postac pasty, a nie syropu do
          zup (co to jest "syrop do zup"?)
          • Gość: ania_m Re: złoty syrop IP: *.pools.arcor-ip.net 26.05.07, 23:45
            to tak dowcipne mialo byc. ja WIEM ze marmite to NIE jest syrop z maggi. ale dla
            mnie troche to tak wyglada i podobnie smakuje. do takich wynalazkow tylko
            anglicy sa zdolni btw.
            widze, ze zartowac na forum kuchni nie wolno, bo zaraz znajdzie sie ktos, kto
            wszystko bierze na serio ;)
            a na powaznie, zloty syrop wynaleziono w anglii w roku 1887, a marmite w 1903,
            specjalnie sprawdzilam, wiec duzo sie nie pomylilam
            • bene_gesserit Re: złoty syrop 27.05.07, 02:41
              Tak, jasne - jestesmy banda ponurakow, tak naprawde wesoly jest tylko dobry
              wujek banita.

Na necie trudno odczytac intencje piszacego - glownie dlatego, ze nie widac
              wyrazu twarzy.
    • ampolion Moi słodko-złoci: poczytajcie: 27.05.07, 02:55
      www.answers.com/topic/golden-syrup
      • Gość: ania_m Re: Moi słodko-złoci: poczytajcie: IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.07, 08:56
        no i jest jak pisalam w pierwszym poscie. uzywam od czasu do czasu zlotego
        syropu i kupuje w takich oto puszkach. aktualnie nie mam, bo wyszedl mi i
        zapomnialam dokupic
        www.british-shop.de/product_info.php/info/p41.html
        na plecach puszki byla krotka historia "wynalazku", niestety wywalilam opakowanie.
        ale moge powiedziec jak smakuje - podchodzi troche miod a najbardziej pod
        skoncentrowany zapach i smak dobrego tzw miekkiego cukru trzcinowego do wypiekow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka