09.06.03, 14:06
Proszę o przepisy na zupy. Ja je uwielbiam. Najbardziej pomidorową, ale
ponieważ mam małe doświadczenie kulinarne a mama też świetna nie jest, może
Wy mnie nauczycie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mika 49 Re: zupy IP: *.icpnet.pl 10.06.03, 14:51
      jeżeli interesuje Cię zupa "nic ",która jest świetna na upały i mało
      pracochłonna to się odezwij a podam proporcje .Czekam
    • balkan Re: zupy 10.06.03, 14:57
      Wrzucasz kość najlepiej troszkę mięskiem oblepioną do wody, gotujesz, wrzucasz
      obraną włoszczyznę (niektórzy wrzucają cebulę, ale ja nie), gotujesz. Jeżeli
      chcesz pomidorową, to wrzucasz obrane pokrojone niedbale pomidory, przyprawiasz
      do smaku... jak chcesz ogórkową, to dodajesz startych na tarce ogórków
      kiszonych, a jak Ci się nic nie chce dodawać to wychodzi rosół...
    • Gość: Annette Re: zupy - cebulowa krem IP: *.de.ibm.com 10.06.03, 15:21
      Cebulowa-krem:
      pokrojoną cebulę (tak z pół garnka, w którym ma być zupa) podsmażyć na maśle (w
      tymże garnku) na złoto, zalać wodą (nie bulionem, bo bulion zabija zapach
      smażonej cebuli), pogotować, aż będzie miękka, posolić, troszkę posłodzić i
      zmiksować. Jeśli za rzadka, to mżna ją zagęścić łyżką mąki, rozmieszanej w
      szklance ostudzonej zupy.
      Można taką zupę zjeść od razu albo można ją ostudzić (żeby nie była wrząca),
      przelać do kokilek, na zupie położyć po grzance z byłki paryskiej usmażonej na
      maśle lub opieczonej w tosterze (wersja light) posypać tartym serem i zapiec w
      bardzo gorącym piekarniku aż ser się zrumieni.
      Można też nie miksować cebuli, wtedy w zupie pływają taki fajne "wąsy"
      cebulowe. Procedura zapiekania w takim wypadku pozostaje bez zmian.
      A.
    • Gość: kluba1 Re: zupy IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.03, 16:30
      Zupy na ogol ( czyli wylaczajac owocowe,mleczne, chlodniki i typu " nic")
      zaczynasz od smaku , czyli miesa, kosci i jarzyn. Mieso moze buc w kawalku,
      posiekane a nawet mielone podsmazone. Po zagotowaniu miesa zszumuj zuoe i
      dopiero wtedy dodaj jarzyny i przyprawy inaczej wszystkie listki bobkowe
      itp "zszumujesz". Jarzyny dodajesz w takiej kolejnosci , w jakies sie gotuja
      czyli te, ktore wymagaja dluzszego gotowania najpierw, pozniej nastepne ,
      wymagajace mniej czasu. Jarzyny mozesz pociac jak chcesz : mniejsze lub
      wieksze kawalki. Jeszcze dochodzi kwestia np ryzu lub kaszy ktore sie gotuja
      dluzej( ale mozna je gotowac osobno chociaz komu by sie chcialo!!). Pozniej
      jest kwestja ziemniakow : nie nalezy ziemniakow gotowac z dodatkiem kwasnego :
      ocet , kiszona kapusta bo stwardnieja. Nastepna sprawa jest dodanie wlasciwego
      smaku do zupy : pomidory, do pomidorowej lub jarzynowej i wszystkich innych
      zup zawierajacych pomidory, przeciery , soki itd , czy ogorki do ogorkowej,
      ugotowane, miekkie grzyby do grzybowej itd. calosc , w zaleznosci od zupy
      mozna zabielic smietana uwazajac na jej temperature i nie wlewajac smietany
      bezposrednio do gara bo sie moze zwarzyc lecz rozprowadzajac stopniowo zupa w
      osobnym naczynku caly czas mieszajac. Moim zdaniem najlepsze sa zupy
      jarzynowe " smieciowki " czyli co w lodowce to do gara. Uwielbiam poza tym
      kalafiorowa z pieczarkami, barszcz ukrainski, chlodnik litewski , krupnik w
      zimie , szczawiowa z jajkiem, bialy barszcz na kielbasie, pomidorowa ( moze
      byc z ryzem lub kluskami o ile ryz nie zbity w bule a kluski nieprzegotowane)
      grzybowa, ogorkowa , meksykanska z malymi kuleczkami z mielonego, wietnamska z
      miesem z drobiu , krewetkami i wspanialymi innymi przyprawami o ktorych nie mam
      pojecia. SMACZNEGO
      • seniwell kalafiorowa z pieczarkami? 11.06.03, 15:26
        jak to wyglada? krem ze wszystkiego? cale kawalki warzyw i grzybow? cos
        podsmazasz? prosze podziel sie przepisem
        • Gość: kluba1 Re: kalafiorowa z pieczarkami? IP: *.we.client2.attbi.com 11.06.03, 16:33
          seniwell napisała:

> jak to wyglada? krem ze wszystkiego? cale kawalki warzyw i grzybow? cos
          > podsmazasz? prosze podziel sie przepisem
          Nie, ja nie robie krem. Po prostu rosol z kuraka, w tym ugotowane kawalki
          kalafiora ( ja lubie wieksze , nie zupelnie rozgotowane), mozna dla koloru i
          smaku dodac zielony groszek lub pocieta w kawalki fasolke szparagowa, pozniej
          sporo podsmazonych , pocietych w plastry pieczarek, podgotowac troszeczke i
          zabielic smietana ! Pycha!! Mozna zrobic z tego krem ale ja wole cale kawalki.
          • Gość: kluba1 Re: kalafiorowa z pieczarkami?/do seniwell IP: *.we.client2.attbi.com 11.06.03, 18:29
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> seniwell napisała:
            >
            > > jak to wyglada? krem ze wszystkiego? cale kawalki warzyw i grzybow? cos
            > > podsmazasz? prosze podziel sie przepisem
            > Nie, ja nie robie krem. Po prostu rosol z kuraka, w tym ugotowane kawalki
            > kalafiora ( ja lubie wieksze , nie zupelnie rozgotowane), mozna dla koloru i
            > smaku dodac zielony groszek lub pocieta w kawalki fasolke szparagowa, pozniej
            > sporo podsmazonych , pocietych w plastry pieczarek, podgotowac troszeczke i
            > zabielic smietana ! Pycha!! Mozna zrobic z tego krem ale ja wole cale
            kawalki
            > .
            o rany ! Zapomnialam o ziemniakach !! To ci dopiero !! :-))
            • seniwell thx ;-))) 11.06.03, 19:50
              > o rany ! Zapomnialam o ziemniakach !! To ci dopiero !! :-))

Twoje ominiecie przypomnialo mi o zupie z dziecinstwa: kartoflanka :-)
              latwe i pyszne ze swiezym chlebkiem - masa, masa weglowodanow :-)
              a ja sprobuje wrzucic te pieczarki do kremu kalafiorowego, ciekawa jestem smaku
              calosci
              pozdrawiam
    • Gość: G.Loots Re: zupy IP: 196.4.0.* 11.06.03, 14:16
      Kiedys podalam przepis na super zupe, a wiec:
      Ugotowac 4 pokrojone ziemniaki oraz 1 pokrojona cebule, w niewielkiej ilosci
      wody.
      Ugotowac do miekosci.
      Dodac ugotowany osobno szpinak (z 1 lyzeczka sody aby szpinak utrzymal kolor)
      oraz duzo seru feta.
      Wszystko zmiksowac na krem, dolac mleka jesli ktos chce miec rzadka zupe i
      doprawic.
      Wszystko raz jeszcze podgrzac.
      Wonderful!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka