Gość: ania IP: *.lns2-c11.dsl.pol.co.uk 21.06.07, 19:40 kupilam dzem z fiolkow i bardzo mi smakuje, czy ktos z Was jest w posiadaniu sprawdzonego przepisu i jest sklonny sie nim podzielic ? :) z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: *** Re: dzem z fiolkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 01:23 Staram się wyobrazić sobie smak tego cuda... I zastanawiam się, czy nie zginąłby w luksusowej wersji pączków? Skoro można z konfiturą z płatków róży, to dlaczego z fiołkami miałyby nie wyjść? :-] A może zrób po prostu jakieś kruche, maślane ciasteczka i zlepiaj je dżemem? Albo takie "usteczka" vel "całuski": vanessacuisine.canalblog.com/archives/2007/03/31/4369199.html zwane też jak się okazuje "czółenkami": vanessacuisine.canalblog.com/archives/2006/11/13/3155819.html Wydaje mi się, że im prościej, tym dla podkreślenia smaku tego dżemu lepiej :-] Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: dzem z fiolkow 22.06.07, 09:02 a to nie chodzilo o przepis na dzem?:) bo takim to bym nie pogardzila:)) ciekawe jaki ten dzem ma smak.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: dzem z fiolkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 09:27 Pomyślałam, że skoro Ania ma już dżem, to raczej chciałaby ciekawie go wykorzystać, zanim zabierze się za robienie własnego :-] Ale jeśli ma dostęp do fiołków w znacznych ilościach, to dlaczego nie? :-] www.google.pl/search?hl=pl&q=confiture+de+violette&btnG=Szukaj&lr= perso.orange.fr/n.casbas/textes/recettes.htm Ciekawa jestem, ile kwiatków wchodzi na 200 g? :-] Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia A moze przetlumaczysz?:) 22.06.07, 09:43 Niestety w tym jezyku tylko kilka slow znam:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A moze przetlumaczysz?:) IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 09:53 kochane sloneczka :) dzieki za odpowiedzi chodzilo mi o przepis na ow dzemik bo moim sloiczku widac juz dno :( buziaki ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A moze przetlumaczysz?:) IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 09:55 aha moj dzemik pochodzi z francji, niestety nie znam francuskiego, moze ktos biegly w tym jezyku mialby ochote przetlumaczyc przepis? buziaki ania Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia szukam jeszcze po niemiecku-moze znajde:) 22.06.07, 10:00 Mysle,ze podobnie mozna zrobic jak konfiture z platkow rozy:) www.pysznie.pl/index.php?m=przepisy&p=pokaz&r=907 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5501061,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Znalazlam:) 22.06.07, 10:08 membres.lycos.fr/violavictrix/dt-rez11.html 250 g platkow fiolka rozgniesc 750g cukru zalac woda w garnu(aby go pokryl)ugotowac syrop W momencie tworzenia sie okraglych "perelek"-pecherzykow na powierzchi dorzucic fiolki.Aby kolor byl intensywny dodac kilka kropli soku cytrynowego. Gotowac calosc na "wolnym ogniu" ca,20 minut.Przelozyc do sloikow. Nawet proste to jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Znalazlam:) 22.06.07, 10:11 Jeszcze jest przepis na marmolade i galaretke.Bo to wyzej to raczej konfitura:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Znalazlam:) IP: *.lns1-c9.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 10:27 dawaj, dawaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Znalazlam:) 22.06.07, 10:47 Ale ta marmolada z jablkami jest:) 250g platkow rozgniesc dodac 750 g cukru gotowac 10 minut mieszajac koniecznie drewniana lyzka,dodac mus jablkowy-250g-krotko razem gotowac i do sloikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Znalazlam:) IP: *.l2.c4.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 11:49 bede probowac oba przepisy, tylko gdzie je te fiolki teraz znajde :) dzieki za tlumaczenie ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jest jeszcze likier chcesz?:)n/t IP: *.l2.c4.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 12:46 pewnie :) z gory dzieki robaczku ania Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Jest jeszcze likier chcesz?:)n/t 22.06.07, 16:16 tez jakis likier znalazlam:)) i bardzo kuszaco wygladal, tylko skad te platki brac:> Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jest jeszcze likier chcesz?:)n/t 22.06.07, 16:23 Fiołki kwitły w marcu i kwietniu, ale będą powtarzać kwitnienie we wrześniu i październiku, to też zależy z resztą od pogody.Powtórne kwitnienie nie jest nigdy tak obfite jak wiosenne. Tez się zastanawiałam, skąd do licha ludzie biora 250g płatków? To pzrecież kupa kwiatków, conajmniej dwa razy tyle.We Francji pewnie maja specjalne uprawy, ale u nas? Chadzam wiosną tu i tam po łaczkach i innym łonie, widywałam kępki fiołków ale po pierwsze nigdy tyle na raz, a po drugie, to mrówcza praca takie zbieranie i normalnie niechciałoby mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jest jeszcze likier chcesz?:)n/t IP: *.l2.c5.dsl.pol.co.uk 22.06.07, 19:08 hmmmm zawsze mozna od przekupki na targu kupic :) w moim dzemie czuc lodyzki wiec widocznie nie tylko same kwiatki sie nadaja ania Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: Jest jeszcze likier chcesz?:)n/t 22.06.07, 23:03 Ten przepis z niemieckiej strony co znalazla i przetlumaczyla fettina : membres.lycos.fr/violavictrix/dt-rez11.html 250 g platkow fiolka rozgniesc 750g cukru zalac woda w garnu(aby go pokryl)ugotowac syrop W momencie tworzenia sie okraglych "perelek"-pecherzykow na powierzchi dorzucic fiolki.Aby kolor byl intensywny dodac kilka kropli soku cytrynowego. Gotowac calosc na "wolnym ogniu" ca,20 minut.Przelozyc do sloikow" To jest ten sam z farnacuskiej strony, wiec z dobrego zrodla :) a ja niemusze juz tlumaczyc :) perso.orange.fr/n.casbas/textes/recettes.htm#confiture warto wyprobowac :) Odpowiedz Link Zgłoś