Dodaj do ulubionych

ciasto bez jajek i masła

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:56
czy to jest możliwe??? spodziewam sie wizyty przyjaciółki-łasucha, która ze
względu na uczulenie małego ssaka zadnego nabiału jeść nie może :-(,
chciałabym sprawić jej jakąś słodką frajdę, ale szukam i szukam i nic... albo
jajka albo masło zawsze są w składzie. pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • parole_parole Re: ciasto bez jajek i masła 26.06.07, 13:01
      A musi byc ciasto? Moze jakis deser po prostu przygotuj? Jakis mus owocowy, nie
      przychodzi mi nic konkretnego do glowy, ale moze tym sladem pojdz ;-)
    • fettinia a prosze:) 26.06.07, 13:06
      www.polki.pl/forum/archive/index.php/t-206.html
      www.puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=4100
      • fettinia Re: a prosze:) 26.06.07, 13:10
        loto2.republika.pl/slodycze.html
    • analusija Re: ciasto bez jajek i masła - muffinki 26.06.07, 13:10
      www.cincin.cc/index.php?showtopic=4236&st=0&start=0
      Zwykle melko mozesz zastapic sojowym badz jogurtem czy maslanka
      pozdrawiam ;)
    • Gość: ania_m Re: ciasto bez jajek i masła IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.07, 13:16
      patrz na weganskie przepisy na ciasta. w nich na mur nie ma jajek, masla i
      mleka. zatrzesienie ich w sieci jest, poszukaj co ci przypasuje. takie np vegan
      carrot cake jest baardzo pyszne
    • cipcipkurka Re: ciasto bez jajek i masła 26.06.07, 13:42
      Jesteś pewna, że nie je tylko jajek i masła?
      a śmietanę już tak?
      Poszukaj tu,
      ucztavege.most.org.pl/
      --->przepisy--->7.ciasta bez jajek
      są dwa przepisy na ciasta bez jajek, ale są za to z masłem, mogłabyś jednak
      upiec biszkopt wg tego przepisu, a przełożyć bitą śmietaną z owocami.
      Ale z doświadczenia wiem, że mamy karmiące lubią przesadzać, więc skoro nie je
      jajek i masła, nie je też śmietany, sera, jogurtu, kakao, które występuje w
      wielu przepisach zalinkowanych powyżej... pozostaje Ci zrobić sałatkę owocową
      (bezalkoholową niestety) lub tu zastąpić masło margaryną (choć za efekt nie
      ręczę ;-)):
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51591982,51591982.html?f=777&w=51591982&a=51591982
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48378266,48378266.html?f=777&w=48378266&a=48378266
      Albo szukać dalej :-)
    • Gość: wierna żona dziękuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 13:58
      za wszystkie odpowiedzi! Jej dieta niestety jest radykalna- widziałam kiedyś
      buźkę jej synka po maminej kanapce poskrobanej masłem- MASAKRA!!!! przestałam
      się dziwic, że jest tak zdeterminowana. wolałam ciasto nie deser, bo wiem, że
      kocha ciacha :-) na pewno coś z podesłanych linków wykorzystam. pozdrawiam
      • Gość: olushia Re: dziękuje... IP: *.178.unknown.vectranet.pl 26.06.07, 14:23
        www.polki.pl/forum/archive/index.php/t-206.html
        to ciasto proponowane przez fettinie jest pyszne niedawno robiłam i jest długo
        świeże,lekkie i takie czekoladowe lepsze niż murzynek
        • Gość: beata407 Re: dziękuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:40
          A czy zwykłych - kurzych - jaj nie można zastąpić przepiórczymi? to trochę
          drożej ale możliwa do upieczenia ilość ciast zwiększa się. Sama dla chrześniaka
          alergika piekę szarlotkę z jajkami przepiórczymi i zamiast zwykłej margaryny
          daję Ramę olivio, wychodzi całkiem niezłe "oszukane" półkruche ciasto. A mały
          jest uczulony na bardzo wiele produktów, na szczęście powoli z tego wychodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka