Dodaj do ulubionych

Lazania - potrzebny przepis na gwałt

27.06.07, 23:01
Bardzo proszę o podpowiedź, czyli przepis tradycyjny i prosty. Poczytałam
trochę, ale jedni twierdzą, że makaron gotować kilka minut, inni, że nie. Nie
wiem, ile tych warstw i w ilu stopniach piec. Coś sprawdzonego poproszę i dzięki.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja galeria potraw 27.06.07, 23:12
      aneta_mil napisała:

> Coś sprawdzonego poproszę i dzięki.

szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=lasagna&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=t
      resc&zywe=2
    • Gość: monika Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.07, 15:14
      Witaj, ja dusze mieso mielone z sosem pomidorowym, mozesz dodac cebule lub
      czosnek i oczywiscie doprawic do smaku. Gotuje sos beszamelowy z maki, mleka i
      masla, tez dopraw jak lubisz. Ja platy makaronu chwile gotuje, dzieki temu potem
      tylko chwile zapiekam.
      Warstw robisz tyle ile wyjdzie, na dno mieso potem sos beszamelowy a na to
      makaron, i tak do konca, na gore daje sos i jak lubisz mozesz dac sera zoltego,
      ja nie daje i tak wszystkim smakuje :)
      pozdrawiam monika
    • evamarija Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 28.06.07, 16:52
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55282292,55282292.html?f=777&w=55282292&a=55282292
    • dominikjandomin Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 29.06.07, 13:31
      aneta_mil napisała:

> Bardzo proszę o podpowiedź, czyli przepis tradycyjny i prosty. Poczytałam
      > trochę, ale jedni twierdzą, że makaron gotować kilka minut, inni, że nie. Nie
      > wiem, ile tych warstw i w ilu stopniach piec. Coś sprawdzonego poproszę i
      dzięk
      > i.

Tradycyjny i prosty... ale lasagne z CZYM? Mięsna, warzywna, z szynką, z
      łososiem?

Osobiście NIGDY nie podgotowuje płatów. Miękną same. 180 stopni, 45 minut to u
      mnie standard. Po wyłączneiu musi jeszcze odstać 15 minut.

Daję zwykle 3 warstwy, bo więcej mi w foremkę nie wchodzi.
      • nisar Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 29.06.07, 13:58
        Miałam przypadek, kiedy płaty nie życzyły sobie zmięknąć.
        Od tego czasu przygotowuję lazanię przynajmniej kilka godzin przed wstawianiem
        jej do piekarnika.
        Obgotowywanie płatów może człowieka zniechęcić do wykonywania lazanii tak samo,
        jak obsmażanie bakłażana do musaki :)))
        • dominikjandomin Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 29.06.07, 14:50
          nisar napisała:

> Miałam przypadek, kiedy płaty nie życzyły sobie zmięknąć.

Opisz, co robiłaś.

Raz maiłem twarde płaty, ale z dolnej warstwy, które się usmazyły na twardo :(
          Od tej pory zawsze wlewam trochę beszamelu pod pierwszą warstwę płatów.

> Obgotowywanie płatów może człowieka zniechęcić do wykonywania lazanii tak
          samo,
          >
          > jak obsmażanie bakłażana do musaki :)))

Musaka jeszcze przede mną. Ale fakt, jak słysze o obgotowywaniu płatów, to
          zmieniam przepis.
          • nisar Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 29.06.07, 14:57
            To podpowiem, co zrobić z bakłażanem, żeby się nie zrazić do musaki:)
            Olać obsmażanie, osuszanie tłuszczu w bibułkę i cały ten kram.
            Pokroić bakłażana w plastry, z obu stron posmarować oliwą i upiec w gorącym
            piekarniku. Efekt ten sam, a czas i nerwy zaoszczędzone.
    • frezja07 Re: Lazania - potrzebny przepis na gwałt 30.06.07, 11:34
      Nie gotuję płatów. Najważniejsze
      -by sosu było dużo
      -po upieczeniu potrzymać z 15-20 min w piekarniku, dopiero wyjmować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka