Dodaj do ulubionych

olej winogronowy - pilne :)

02.07.07, 20:51
Nie wiem gdzie miałem oczy i zamiast oleju arachidowego (który uwielbiam)
kupiłem winogronowy (grape oil). nawet przy kasie nie zauważyłem, mam po
prostu inne problemy i bile rekordy rroztrzepania...
Pytanie: czy na tym da sie coś usmażyć? ja wiem że tłuszcz to tłuszcz ale czy
to nie będzie miało np. dziwnego posmaku? Właśnie zabieram się do smażenia
gulaszu a nie chce mi się iść do sklepu po inny olej :(
Obserwuj wątek
    • Gość: z Re: olej winogronowy - pilne :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 20:52
      Da sie smazyc, winogronowy jest tez neutralny w smaku.
      • kicior99 Re: olej winogronowy - pilne :) 02.07.07, 20:53
        dzięki serdeczne :) Uratowałaś mi kolację
    • naura No przecież olej winogronowy jest bezsmakowy i 02.07.07, 20:52
      bezzapachowy, do smażenia wręcz genialny ...
      • kicior99 Re: No przecież olej winogronowy jest bezsmakowy 02.07.07, 20:54
        właśnie sprawdziłem cenę na paragonie. tani to on nie był :)
        • jacek1f bo on najlepszy... 02.07.07, 20:57
          • Gość: EWa Re: bo on najlepszy... IP: *.CNet.Gawex.PL 02.07.07, 21:14
            Też uzywam, nie śmierdzi, jest świetny i do smażenia, i na surowo do sałatek.
            Ale ostatnio kupiłam olej z ryżu - jeszcze nic na takim nie robiłam, ale może
            ktoś już ma doswiadczenia i się podzieli?
            • paprotka-gd Re: bo on najlepszy... 02.07.07, 21:23
              winogronowy też kupiłam kiedyś dawno zupełnie w ciemno i z
              ciekawości - teraz jest mój ulubiony do smażenia i nie tylko
            • zyrafa46 Re: bo on najlepszy... 02.07.07, 21:24
              Olej z ryżu nam bardzo posmakował. I tyle o nim piszą wspaniałości...
            • traicionera Re: bo on najlepszy... 03.07.07, 18:33
              dziki ryż prażony jest na takim ryżowym oleju;taki pop corn jak w kinie się je
              z tego wychodzi-wykwintniejsze jest zdecydowanie i egzoyczne
    • bene_gesserit Re: olej winogronowy - pilne :) 02.07.07, 21:29
      Olej z pestek winogron jest tak samo zdrowy jak oliwa e.v., tyle ze nie ma jej
      wspanialego aromatu. Ale za to jest o polowe tanszy. W czasach, w ktorych
      musialam oszczedzac, kupowalam olej z pestek winogron i aromatyzowalam czarnymi
      suszonymi oliwkami - bardzo fajny byl. Swietny na surowo do salatek, do
      smazenia - do czegokolwiek.

Ten gulasz mial byc na arachidowym? Niby fusion, rozumiem, ale jednak trudno mi
      to sobie wyobrazic. Moze to tajski gulasz mial byc?
      • kicior99 Re: olej winogronowy - pilne :) 02.07.07, 21:51
        Na wstępie dziękuje - wspaniale wyszło :0
        Tak, ja wszystko robię na słonecznikowym, arachidowym albo oliwie. Nie wychodzi
        źle :) Ale od dziś zaczne kupowac winogronowy. A gulasz nie był tajski
        tylko węgierski (segedynski) na angielskich produktach :P
        • pinkink2 olej winogronowy -zdrowy i odmladzajacy;) 03.07.07, 00:21
          Widze, ze juz sie tryb pilny skonczyl, niemniej chcialam powiedziec, ze w
          krainie, skad sie wioda rozne jedzeniowe mody, panuje kult mlodosci i obsesja na
          temat zdrowego odzywiania czyli w Kalifornii, olej tloczony z pestek winogron
          (Grape Seed Oil) jest bardzo, bardzo 'fancy'.
          Jest rzeczywiscie drozszy niz inne oleje ale podobno ma proporcjonalnie wiecej
          zalet.
          Jest, zdaniem lekarzy, jednym z najlepszych antyoksydentow, ma sporo witamin C
          i E i ma rzadka zdolnosc obnizania 'zlego'[LDL] a podwyzszania 'dobrego'[HDL]
          cholesterolu.

Poza tym nie ma smaku (choc niektorzy mowia, ze ma: 'nutty' -orzechowy) ani
          aromatu, stad nadaje sie wybornie do najczestszej tu potrawy, czyli salaty.
          Pali sie dopiero w temp.216*C co pozwala bezpiecznie uzywac go do smazenia i
          gotowania.

Moim jednak zdaniem, te wszystkie zalety nie mialyby specjalnego znaczenia,
          gdyby jakis kolejny guru nie orzekl w pewnym momencie, ze TEN i TYLKO ten olej
          jest sluszny i kazdy, kto chce byc zdrow, musi go uzywac;)
          Byla juz moda na slonecznikowy, byla na Canole, teraz przyszla kolej na Grape
          seed oil.

Olej z pestek winogron zyskal opinie odmladzajacego i dalej juz poszlo.Kazdy go
          ma w swojej kuchni. Ja tez;))

• ewa9717 Re: olej winogronowy -zdrowy i odmladzajacy;) 03.07.07, 08:31
            E, chyba zbyt łatwo generalizujesz. Uzywam oleju z pestek winogron od lat z tej
            prostej przyczyny, ze mi nie smierdział.
            • kicior99 Re: olej winogronowy -zdrowy i odmladzajacy;) 03.07.07, 15:39
              a ja go użyłem również dzisiaj im potwierdzam opisane zalety. czy działa
              odmładzająco - napiszę o tym za kilka lat :)
            • Gość: pinkink Re: olej winogronowy -zdrowy i odmladzajacy;) IP: *.oc.oc.cox.net 03.07.07, 17:41
              ewa9717 napisała:

> E, chyba zbyt łatwo generalizujesz.

Masz na mysli te uwage o modzie na okreslone produkty?
              Wyrazilam swoja opinie, co nie zmienia faktu, ze Twoje preferencje przy wyborze
              tego wlasnie oleju mogly byc inne.
              Potwierdzam, ze Grape seed oil jest uwazany za cos nadzwyczajnego i mimo, ze
              jest znany ludzkosci od dosc dawna, teraz przezywa swoj 'zloty czas'.
              Magiczne haslo 'antioxidant' przyczepione to towaru sprzedaje go znakomicie a
              dla watpiacych i znajacych troche angielski, krociutki cytat:

The antioxidant myth: a medical fairy tale

* 05 August 2006
              * NewScientist.com news service
              * Lisa Melton

Cranberry capsules. Green tea extract. Effervescent vitamin C. Pomegranate
              concentrate. Beta carotene. Selenium. Grape seed extract. High-dose vitamin E.
              Pine bark extract. Bee spit.

You name it, if it's an antioxidant, we'll swallow it by the bucket-load.
              According to some estimates around half the adults in the US take antioxidant
              pills daily in the belief they promote good health and stave off disease. We
              have become antioxidant devotees.
              itd.itp.

Reszta tu:
              www.newscientist.com/article/mg19125631.500
              Przetlumacze tylko ostatnie zdanie:
              "Wedlug pewnych szacunkow okolo polowa doroslych w Stanach Zjednoczonych zazywa
              antyoksydentowe (przeciwutleniaczowe?) pigulki w przekonaniu, ze pomoga one
              utzymac zdrowie i zabezpieczyc sie przed choroba. Stalismy sie fanatycznymi
              wyznawcami przeciwutleniaczy(?)."
              • Gość: EWa Re: olej winogronowy -zdrowy i odmladzajacy;) IP: *.CNet.Gawex.PL 03.07.07, 18:21
                Rzeczywiście moje preferencje, jak się wyraziłeś, były inne. Jakoś (mam
                nadzieję!) udało mi się nie zwariować i zachować dystans wobec sezonowych
                objawień róznych "badaczy" - dufam, że przede wszystkim dzięki własnemu
                rozumowi, a może również dlatego, że mam w rodzinie faceta robiącego w
                reklamie.Z pewnością masz sporo racji, ze zgrozą obserwuję nieraz
                kupujących "trendowy" chłam. Może trzeba przez taki okres przejść? Może
                wiekszości minie z czasem?
                • pinkink2 'modny' nie znaczy 'zly' 04.07.07, 03:26
                  Gość portalu: EWa napisał(a):

ze zgrozą obserwuję nieraz
                  > kupujących "trendowy" chłam.

Zebysmy sie zrozumialy. (Tak, jestem kobieta;)
                  Nigdzie nie powiedzialam, ze grape seed oil to 'chlam'. Powiedzialam jedynie, ze
                  stal sie bardzo popularny/modny, co wcale w tym przypadku nie znaczy 'lichy'.
                  Moda trwa juz pare lat. W 2002 dr Joseph Pohorly z Columbus University na nowo
                  odkryl jego zalety.
                  I tak sie zaczelo.
                  Linkow nie podaje, bo kto ciekawy, znajdzie sam.))
                  • Gość: EWa Re: 'modny' nie znaczy 'zly' IP: *.CNet.Gawex.PL 04.07.07, 09:21
                    Bo ja juz tak ogólnie, niekoniecznie o oleju :)))
        • ba_ba_ja_ga Re: olej winogronowy - pilne :) 04.07.07, 08:13
          kicior99 napisał:

> Na wstępie dziękuje - wspaniale wyszło :0
          > Tak, ja wszystko robię na słonecznikowym, arachidowym albo oliwie. Nie wychodzi
          > źle :) Ale od dziś zaczne kupowac winogronowy. A gulasz nie był tajski
          > tylko węgierski (segedynski) na angielskich produktach :P

Eee tam, prawdziwy węgierski gulasz to na smalcu powinien być :) I błagam, nie bijcie mnie forumowi znawcy prawidłowej diety, ja wiem, że to niezdrowo :D
          • Gość: EWa Re: olej winogronowy - pilne :) IP: *.CNet.Gawex.PL 04.07.07, 09:22
            Ale smacznie! Też lubię :)))
            • Gość: senin Re: olej winogronowy - pilne :) IP: 144.134.77.* 05.07.07, 11:36
              Gość portalu: EWa napisał(a):

> Ale smacznie! Też lubię :)))

no wlasnie,my tu latamy za olejem arachidowym a chinczycy bardzo czesto smaza
              na smalcu - ale nie uswiadczy sie tego w restauracjach przeznaczonych dla
              eruopejczykow

tylko w dosc obskurnych knajpach chinskich w wielkomiejskich 'chinatown' da sie
              posmakowac tego typowego wspanialego smaczku - jak mowie czesto opartegona
              smazeniu na smalcu :)

w koncu - nie dajmy sie zwariowac, dieteadieta, czasmi lepiej nie pijac coli
              czy innych softdrinkow,tudziezwyrzucic z jadlospisu chipsy a pozwolic sobie na
              cos super smacznego - chocby nawet wbrew najnowszym wskazaniom dietetykow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka