Dodaj do ulubionych

imbir - przechowywanie

03.07.07, 23:32
kupiłam kłącze imbiru - głownie z ciekawości i zeby poeksperymentowac, ale
chwilowo nie mam zadnych pomysłow, jak to wykorzystac ;-)

jak przechowywać imbir, zeby nie stracił walorów zapachowo-smakowych?
do czego najćzsceij uzywacie?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: imbir - przechowywanie 03.07.07, 23:41
      Zupy, sosy, pasztety, flaki, napoje, herbaty, pierniki, herbatniki,pikle,
      marynaty, kompoty, grzane wino, piwo, zakwas na barszcz czerwony.
      Spokojnie możesz zamrozić (obrany) a do użycia ścierać na tarce.
      • Gość: ania_m Re: imbir - przechowywanie IP: *.pools.arcor-ip.net 04.07.07, 00:28
        u mnie lezy po prostu w lodowce. moze lezec nawet pare tygoni, ale nie lezy, bo
        szybciej zuzyje :)
        nie ma sensu zamrazac imho, lepiej czesciej, a mniej kupowac. w koncu prawie w
        kazdym warzywniaku jest. ba_nita napisal do czego uzywac. ja gotuje kupe dan
        hinduskich i tajskich i robie "piwo imbirowe", czyli lemoniade imbirowa wg
        przepisu jamie olivera. w zwyklym piwie natomiast imbiru btw kompletnie nie
        toleruje btw
    • Gość: senin Re: imbir - przechowywanie IP: 144.134.77.* 04.07.07, 00:27
      ja przechowuje w lodowce w szufladzie "warzywnej"

      troche wysycha - mozna zamknac w plastikowym pojemniku, w torebce raczej nie bo
      zacznie gnic

      najprostsza potrawa jaka mi przychodzi do glowy z uzyciem imbiru to kurczak z
      grzybami iimbirem -
      pokrojony na male kawalki (moze byc piers)podsmazony (na zloto)na uprzednio
      zeszklonej cebuli.
      dodac soli pieprz
      smazyc jakies 10 minut (jesli bez kosci, a jak z, to dluzej)
      dodac pokrojone pieczarki lub inne grzyby dusic przez chwile (mozna dodac
      troche wody lub bulionu)a pod koniec gotowania dodac drobniutko posiekany imbir
      podawac z ryzem


      mozna zagescic pod koniec dodajac troche rozbeltanej z woda skrobii
      Co do grzybow:
      ja zawsze robie z chinskimi suszonymi (shitake,black chinese mushrooms- mozna
      kupic w malych opakowaniach, chyba nawet w supermarketach)
      namaczam w cieplej wodzie przez 15 minut, potem kroje w paseczki, dodaje a wode
      dodaje do duszenia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka