Dodaj do ulubionych

sos do fondue. Powidła ze śliwek?

20.07.07, 09:39
Czy wykorzystałybyście powidła śliwkowe do zrobienia sosu do mięs/drobiu z
fondue? Jak byście zrobiły taki sosik (na zimno, oczywiście)? Wymieszać ze
śmietaną (słodką, kwaśną)?

Myślę też o innym wariancie musztarda plus miód plus curry. Dodać imbir czy
przedobrzę z tymi składnikami?

Oczywiście wszystko na bazie improwizacji ze śmietankami, jogurtem naturalnym,
majonezem itd.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 09:50
      Oczywiscie,ze mozesz powidla wykorzystac;)Przy "produkowaniu"sosow fantazja jest
      wrecz wskazana:)Mozesz np dodac do powidel troche musztardy i np
      Sherry:)Bedziesz miala klasyczny sos sliwkowy:)
      • fettinia Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 09:51
        A co do wariacji imbirowej to chyba przedobrzysz;)Imbir niezbyt
        "lubi"towarzystwo zbyt wielu innych ziol:)
    • iwucha Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 09:58
      dzięki wielkie! jest hm...tylko mały problem....jestem w ciązy i nie wiem czy to
      sherry w tym sosiku wskazane a ja ochotę mam olbrzymią na to połączenie sliwek z
      mięsem...
      • fettinia Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 10:01
        Aaa to co innego:)Mozna tez laczyc z winem sliwkowym-ma tyle procentow co
        piwo:)Zaraz pomysle i poszukam jakiejs wersji bezalkoholowej:)
        • iwucha Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 10:02
          dzięki fettina! Jesteś nieoceniona :-)
          • fettinia Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 10:04
            Znalazlam sos ale z suszonych sliwek-moze byc?:)
            • fettinia Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 10:11
              Sos chili -sliwkowy
              1 zabek czosnku
              1 lyzeczka swiezego posiekanego imbiru
              1 lyzeczka posiekanej swiezej papryczki chili
              30g masla
              3lyzki cukru
              3lyzki octu winnego
              400g suszonych sliwek
              pol litra bulionu
              czosnek,chili,imbir poddusic na masle,dodac cukier i lekko skarmelizowac.Dodac
              ocet zagotowac.Dodac sliwki i bulion-pogotowac i zmiksowac:)
              Mysle,ze jesli suszone sliwki i cukier zastapisz powidlami to efekt bedzie podobny:)
              • iwucha Re: sos do fondue. Powidła ze śliwek? 20.07.07, 10:18
                super ten sosik, fettinia! jasne że mogą być suszone! tym bardziej, że mam w
                zapasie :-) dzięki serdeczne!
                jutro się pobawię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka