Dodaj do ulubionych

ciasto jogurtowe-zasady robienia

IP: *.kalisz.mm.pl 03.08.07, 16:31
Witam
Dzisiaj upiekłam po raz wtóry i znów prawie zakalec.Korzystałam już z kilku
przepisów i za każdym razem porażka.Stosuje się dokładnie do zaleceń odnośnie
ilości składników, kolejności mieszania i temp pieczenia- i nic z tego nie
wychodzi.
Może czegoś nie wiem i nie robie.

Uwielbiam ciasto jogurtowe takie z cukierni ale nie udaje mi się go zrobić w domu.

Dodam, że mam piekarnik gazowy - bo może te przepisy uwzględniają temp. w
piekarnikach elektrycznych.
Zresztą już sama nie wiem i proszę o pomoc. Uparłam się i będę próbować do skutku.

Pozdrawiam
Hani

Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 03.08.07, 16:57
      Na piekarnik gazowy pomaga podobno wstawienie do srodka 2 cegiel szamotowych.
      Ja osobiscie wole elektryczny i w gazowym nie mialabym chyba odwagi piec.
      • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 03.08.07, 17:00
        No a te cegły to po co?Jaka jest ich rola?
    • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 03.08.07, 16:57
      Korzystałam z przepisów gdzie sie odmierza składniki kupkami i z tych w których
      sie uciera żółtka i masło albo dodaje olej. Podejrzewam, że robie coś nie tak w
      trakcie pieczenia. Może temp za mała - u mnie piekarnik gazowy a w przepisach
      każą 180st i nie więcej.Piekarnik otwieram po pół godzinie żeby zobaczyć.

A jak bym tak zrobiła temp na 200st?

Najgorzej mi wychodzą te w których odmierza sie składniki kupkami - totalny
      zakalec. Reszta to półzakalce.

Może musiałabym nagrzać mocno piekarnik i piec w 200st?

• linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 03.08.07, 17:07
        Kubkami...
        Ja robilam tak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19055406&a=19057232
        Roznice moga wynikac z innej konsystencji jogurtu, maki przesianej lub nie,
        wielkosci uzytych jajek itp. Jogurt moze siegac do 80& wysokosci, a make byc
        moze wsypujesz do samej gory. O pieczeniu nie wspomne. Inny piekarnik, a w
        dodatku kazdy gazowy jest inny.
        Od cegiel szamotowych to sa tu wieksi ode mnie specjalisci / chyba powoduja, ze
        piekarnik piecze bardziej rownomiernie /.
        • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 03.08.07, 21:19
          Wypróbuje jeszcze Twój przepis i zobaczymy jak mi wyjdzie.
          Tylko napisz mi proszę jeszcze czy robisz z owocami ten placek a jeżeli tak to
          ile kładziesz tych owoców. Bo zauważyłam, że niektóre ciasta jogurtowe wymagają
          dużej ilości owoców (są lepsze) a niektóre właśnie nie (robi się zakalec od soku
          z owoców.

Po przeczytaniu tych wszystkich sugestii stwierdzam, ze chyba w moim przypadku
          chodzi jednak o temp pieczenia. Piekarnik musi być rozgrzany i na 200st.
          Pamiętam, ze Pascal Brodnicki zawsze powtarzał w swoich programach, ze jeżeli
          przepis podaje temp. pieczenia odnośnie piekarnika elektrycznego to na gazowy
          trzeba dać o 20st więcej.
          Tylko szkoda, że teraz wszędzie w przepisach nie podają na jaki piekarnik i
          trzeba się domyślać i kombinować. Może kiedyś się dorobie elektrycznego to sie
          problem skończy.

Dzięki i pozdrawiam
          hani
          • linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 04.08.07, 07:39
            Ja z owocami nie robilam, ale tu znajdziesz informacje:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66789320&a=66830004
    • Gość: warka Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:15
      Trochę niżej jest cały na ten sam temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66789320
      Może któreś ze wskazówek będą przydatne?
      • Gość: warka Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:17
        ...cały wątek...

miało być oczywiście :-)
    • Gość: ania_m Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 08:31
      jezu, nie zalamujcie mnie. zawsze myslalam, ze jest to przepis, ktory nawet
      3letnie dziecko lub najwieksze beztalencie kulinarne bezproblemowo wykona, a tu
      juz drugi watek o tym jak nie wychodzi :(
      moj przepis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66789320&a=66791308
      rozdaje na prawo i lewo i nikt z ludzi ktorzy go robili nie mial zastrzezen,
      wychodzi zawsze, nawet bez jogurtu ;) wiem, bo kiedys go nie mialam, wiec
      zastapilam serkiem homo i dolalam troche slodkiej smietanki. tez swietnie wyszlo.
      po latach i niezliczonych produkcjach wariantow (czekoladowe z chilli,
      cytrynowe, pomaranczowe z contreau, owocowe z kruszonka i bez, itp)
      stwierdzilam, ze nie ma najmniejszej potrzeby trzymania sie w tym konkretnym
      przypadku jakichkolwiek zasad lub kolejnosci wrzucania produktow. ba, nawet
      miksera wyciagac nie tzrzeba. jesli z owocami raczej na wierzch wcisnietymi, na
      to normalna kruszonka i do pieca. gazowy piekarnik jest do tego ciasta jeszcze
      lepszy niz elektryka, tylko nie pieczcie w za wysokiej temperaturze
      mozliwe, ze panie na forum, ktorym to absolutnie najprostsze z mozliwych ciast
      nie wychodzi uzywaja zlego jogurtu. nie moze on byc za chudy, zdecydowanie 3,2
      do 3,8 procent tluszczu, bez cukru, owocow itp. prawidlowy naturalny po prostu w
      kubku o poj 150ml z ktorego potem robimy miarke. ostatnio pieklam ciasto w
      polsce na imieniny anny z jogurtu bodajze bakomy, albo maluty z wisniami z
      mrozonki wcisnietymi od gory, bardzo grubym cukrem(z uwagi na kwasne wisnie) i
      kruszonka. wyszlo oblednie.
      • linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 04.08.07, 08:46
        200 stopni i 45-60 minut? Bylabym jednak ostrozna...
        • Gość: ania_m robie to ciasto od ponad 10ciu lat i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 14:20
          naprawde nie trzeba zadnych ceregieli. co prwada tydzien temu w dokladniejszym
          piekarniku mamy z cyfrowym termometrem nastawilam faktycznie na 190. w niemczech
          krece gala na 200. i pieke na srodkowej szynie, a nie na 2giej od dolu.
      • linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 04.08.07, 08:46
        A co do jogurtu, to cos w tym jest. Sa jogurty i jogurty.
      • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 05.08.07, 20:53
        Właśnie wrzuciłam Twoje ciasto do piekarnika.Za 40 min wyjmuje.
        Nie miałam niestety pod ręką świeżych owoców więc otworzyłam puszkę z ananasem.
        • Gość: ania_m hmmm... nie wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:09
          ja bym z owocami z puszki raczej chyba nie ryzykowala, bo mialabym wrazenie, ze
          mi sie kompletnie rozciapciaja, przez co ciasto namoknie i zakalec sie zrobi.
          trzymam kciuki i napisz prosze jak wyszlo.
          w razie gdyby ciasto zaczelo sie w twoim piekarniku za szybko rumienic przykryj
          je folia i zmniejsz o 10 stopni temperature. ja wlasciwie wyciagam moje z pieca
          "na nosa". jak jest gotowe, z piekarnika wydobywa sie silny apetyczny zapach
          upieczonego ciasta. oczywiscie patyk tez wsadzam, bo jakos calkiem do konca w
          moje znolnisci jasnowidzenia (jasnowachania moze?)nie wierze
          • Gość: hani Re: hmmm... nie wiem IP: *.kalisz.mm.pl 05.08.07, 21:19
            Zajrzałam. Urosło. Jeszcze z 15 min.
            Owoców z tej puszki dużo nie było. A tak a propos ile dajesz świeżych owoców?
            0,5 kg czy z 700gr?

• Gość: ania_m owocow do ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 22:18
              raczej mniej niz wiecej. sorry, ciezko ode mnie wydobyc konkretny przepis, bo
              wszystko, nawet ciasta robie "na wyczucie". na pewno w przypadku rabarbaru i
              jablek nie wiecej niz pol kilo, bo sie ciasto rozciapcia. wisni rozmrozonych
              zdaje sie jakos 60 dag na wierzch dawalam/wciskalam. mysle, ze wszystko zalezy
              od wilgotnosci owocow i stopnia ich rozpadania sie podczas pieczenia.
              co do proszku, obawiam sie, ze na za malej ilosci moze nie wyrosnac i nie bedzie
              takie puszyste. sprobuj zatapic jego czesc moze tzw kamieniem winnym, czyli
              cream of tartar albo tym, co niemcy nazywaja "pottasch"; fettinu jak to bedzie
              po polsku?. mysle, ze dostaniesz go i w polsce w sklepach ze zdrowa zywnoscia
              albo w aptece. zaznaczam, ze tych metod nie probowalam, ale mysle, ze bedzie dobrze.
              i jesli ciasto ci jeszcze za malo jogurtowe, dodaj oprocz kubka jogurtu ze dwie
              czubate lychy kwasnej gestej smietany. albo zastosuj wymiennie zamiast jogurtu
              twarozek homo i smietane, slodka badz kwasna - moze byc nawet troche wiecej niz
              150 ml.
              i ciesze sie, ze ci wyszlo.
              polecam na przyszlosc wariacje z rozpuszczona gorzka kuwertura, tak z 250 gr,
              lycha kakaa i pol lyzeczki chilli, z kakao, kawalkami czekolady i kieliszkiem
              contreau, cytrynowe ze skorka i sokiem, pomaranczowe z mandarynkami z malej
              puszki i kandyzowana skorka, waniliowe z polewa czekoladowa, itp itd :)
        • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 05.08.07, 22:00
          Wyrosło! Jest puszyste i nie ma zakalca! Ananasy w całości. Nie rozpyćkały się.
          Oczywiście lepsze byłoby ze świerzymi owocami ale niestety nie miałam.

Tylko jeżeli chodzi o smak tego ciasta to jeszcze nie o to mi chodzi. Ten co
          jadłam z cukierni miał inny smak. Miał też inną konsystencję. Był bardziej
          wilgotny.Bardziej wyczuwało się smak kwaskowatego jogurtu.

Robiłam już takie ciasto ale wyszedł mi pół zakalec natomiast w smaku bardziej
          przypominało to kupne ciasto jogurtowe.
          Wrócę jeszcze raz do tego przepisu i zrobię większą temperaturę. Tutaj piekłam
          na 200st i wyszedł rewelacyjnie.

Jednym słowem w moim przypadku musi być dobrze nagrzany piekarnik i temp na
          200st koniecznie bo inaczej wyjdzie zakalec.

Acha. I jeszcze jedno. Dla mnie za dużo proszku do pieczenia jest w tym cieście.
          Pali mnie w przełyku. A dałam tak jak pisałaś. Ja po prostu jestem bardzo
          wyczulona na proszek.

W każdym razie dziękuje Ci bardzo za przepis. To jest pierwsze ciasto jogurtowe,
          które mi wyszło

Gorąco pozdrawiam
          Hani

• linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 06.08.07, 08:19
            No to juz cos sie zmienilo.
            Ja niestety nie znam ciast jogurtowych z cukierni, wiec nic nie poradze. Uwazam
            zreszta, ze nie nalezy ich calkowicie odtwarzac: sa tam skladniki, ktorych bys
            nigdy nie dodala.
            Ja to ciasto wlozylam do plastkowej torebki i do lodowki. Dzis rano, po 2
            dniach, jest jeszcze wilgotne. Nie wiem czy bedzie takie jutro: niewiele juz
            zostalo.
            Co do proszku, mozesz zmniejszyc ilosc. Ja uzywam proszku wloskiego i nie
            zauwazylam, aby palil. No ale moze nie jestem wrazliwa...
            Co do samego pieczenia, tzreba poznac wlasny piekarnik. Ja nie piekalbym w 200°
            C, a mysle, ze moglabym nawet lekko zmniejszyc.
            Jesli chodzi o smak kwaskowaty, mozesz kombinowac z sokiem z cytryny. Robilam
            takie muffinki i byly pyszne: wilgotne i kwaskowate.
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62353238.html
            Nawet myslalam, zeby je upiec w postaci ciasta. Mozesz oprocz tego uzyc jogurtu
            cytrynowego.

• linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 06.08.07, 08:27
              Jeszcze jedno: to ciasto jest akurat dosc slodkie. To, ktore kupujesz jest
              jogurtowe, ale jakie? Wariantow jest mnostwo: w zaleznosci od uzytego jogurtu i
              dodatkow ciasto calkowicie zmienia smak.
            • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 06.08.07, 15:38
              Dzisiaj zrobiłam z przepisu który znalazłam na blogu "na deser". Właśnie je jem.
              Owoców można dużo byleby skórką do dołu. Ja dałam na wszelki wypadek 400gr
              śliwek i nektarynek ale na drugi raz dam jeszcze raz tyle - zakalec sie na pewno
              nie zrobi. Zwiększyłam też ilość cukru - dałam 200gr bo nie robiłam kruszonki a
              owoce są kwaskowate.
              wklejam
              Potrzebne nam:
              * 340g mąki,
              * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez obaw, dzięki jogurtowi w ogóle go nie czuć),
              * 2 całe, duże jajka,
              * 80g cukru,
              * pół szklanki oleju,
              * 300g jogurtu (ja dałam dwie Jogobelle morelowe)
              A teraz część najlepsza: przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę
              składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (natłuszczonej i
              wysypanej bułką tartą), układamy dowolne owoce (u mnie morele i truskawki),
              posypujemy kruszonką i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). Proste, prawda? :)
              Et voila!

A OTO MOJE SUGESTIE DOT CIAST JOGURTOWYCH
              Zasada nr 1 przy pieczeniu ciasta jogurtowego z obojętnie jakiego przepisu. Otóż
              Jeżeli ktoś ma piekarnik gazowy to piec nagrzać do 200st i piec w tejże
              temperaturze - przy mniejszej zrobi sie zakalec!!!!!

Po drugie. Otóż wypróbowałam już z pięć rodzajów przepisów na te ciasta i
              zauważyłam, że te, które się robiło poprzez ucieranie żółtek z cukrem a potem
              białek są "babkowate". Bo z tych przepisów, w których miesza się wszystko łyżką
              do połączenia, wychodzą ciasta jogurtowe o konsystencji muffinów.

Ja osobiście wole ciasta jogurtowe o konsystenji babkowatej. Zresztą zawsze
              wolałam babke od muffinki.Dlatego wróce do przepisu, który też znalazłam w
              internecie
              www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5198
              Ciasto:
              1 szkl jogurtu naturalnego
              1 szkl cukru
              ok. 2,5 szkl mąki
              3 jajka
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              0,5 szkl oleju
              1 cukier waniliowy
              odrobina soli (ok. 1/4 łyżeczki)

aromaty: śmietankowy i waniliowy
              Owoce:
              Wiśnie, morele, śliwki i inne

Wykonanie:

* Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą.
              * Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości.
              * Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować.
              * Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie
              drewnianą łyżką.
              * Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać po kilka
              kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję
              gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch,
              trzech turach).
              * Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wyłożoną papierem do
              pieczenia. Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie.
              * Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185 stopni C

Moje sugestie odnośnie tego przepisu:
              dać 2 szkl mąki i nie więcej
              i ok 700gr owoców- tak żeby wylepić całą powierzchnię ciasta
              no i przede wszystkim jeżeli piekarnik gazowy to wsadzić do rozgrzanego i piec w
              200st i nie mniej

albo

wezmę przepis z blogu "na deser" i zamiast wymieszać wszystko razem łychą
              poubijam żółtka, białka itp. Wyjdzie w tedy ciasto jogurtowe o konsystencji
              babki a nie muffinki.

• linn_linn Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia 06.08.07, 15:46
                Jesli miesza sie lyzka, na pewno wyjdzie muffinkowate / chyba ze zrobi sie to
                dawnym sposobem dokaldnego ucierania, co zajmowalo mnostwo czasu /. Ja
                miksowalam dosc dlugo i wyszlo o konsystencji babki. Mysle, ze wybor sposobu
                moze tez zalezec od tego ile mamy czasu. Kiedy sie spieszymy: zmiksowac
                wszystko dokladnie, kiedy mozem sie pobawic: dodawac skladniki stopniowo.
                • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 06.08.07, 16:02
                  Tak.To prawda.
                  Składniki na ciasto jogurtowe można utrzeć bądź wymieszać wszystko od razu
                  łychą. Wyjdzie z każdego sposobu byleby tylko pamiętać że na piekarnik gazowy
                  trzeba zwiększyć temp. o 20st. No i różnica będzie tylko taka, że ucierając
                  składniki wyjdzie ciasto o konsystencji babki a mieszając wyjdzie o konsystencji
                  muffinek. I tyle. Cała filozofia do której doszłam po 4 zakalcach i 6
                  upieczonych ciastach jogurtowych
              • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 06.08.07, 15:50
                Acha. Jeszcze jedno. Dla mnie lepsze w smaku są te ciasta jogurtowe, do których
                daję sie dużo jogurtu czyli ok. 300gr

Coś mi się wydaję, że po tylu próbach, na koniec sezonu owocowego podam przez
                siebie opracowany przepis na ciasto jogurtowe i będzie on kombinacją kilku
                przepisów napotkanych w necie. Szczerze mówiąc, to jeszcze nigdy się tak nie
                uparłam żeby dopasować jakieś ciasto do mojego podniebienia.

• linn_linn Re: ciasto jogurtowe bez zadnych zasad 04.08.07, 11:31
      Okazuje sie, ze mozna je robic lamiac wszelkie zasady.
      www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=18982
      Skladniki dokladane, a mieszane dopiero na koncu.
      Jesli sa chetni na przetestowanie, to tlumacze skaldniki:
      3 jajka
      1 kubek jogurtu kokosowego
      3 kubki maki
      2 kubki cukru
      1 kubek wiorkow kokosowych
      pol kubeczka oliwy extravergine / Wlosi tak pieka, ale moze lepiej uzyc oleju
      np. slonecznikowego /
      1 proszek do pieczenia / taki na 500 g maki /
      Nawet proszek wsypuja na gore...
      Piec w rozgrzanym piekarniku / 180éC / przez 30 minut. Sprawdzic patyczkiem,
      czy upieczone.
      Na wierzchu jest nutella i wiorki kokosowe.
      Az mnie kusi zeby to sprawdzic...
      • linn_linn Re: ciasto jogurtowe bez zadnych zasad 04.08.07, 11:32
        Wszystko widac na zdjeciach...
      • linn_linn Re: ciasto jogurtowe bez zadnych zasad zrobione 04.08.07, 15:00
        No i skusilo mnie. Mialam akurat wszystkie skladniki, a i tak mialam piec
        muffinki. Robota ta sama.
        Przepis, opis i zdjecie jest tutaj:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66993143.html
        • linn_linn Re: ciasto jogurtowe bez zadnych zasad zrobione cd 04.08.07, 15:01
          Piekarnik mam elektryczny, bez termoobiegu.
    • Gość: hani Re: ciasto jogurtowe-zasady robienia IP: *.kalisz.mm.pl 04.08.07, 14:08
      Dzięki bardzo. W takim razie mam do wypróbowania jeszcze dwa przepisy-te, które
      mi podałyście. O rezultatach Wam niedługo napiszę

pozdawiam

• linn_linn Re: ciasto podwojnie jogurtowe przepis 07.08.07, 10:30
      Kolejne ciasto jogurtowe, tym razem podwojnie jogurtowe:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67113500.html
      • linn_linn Re: ciasto podwojnie jogurtowe przepis errata 07.08.07, 10:33
        W mojej wersji powinno byc: "i na koncu olej".
      • Gość: hani Re: ciasto podwojnie jogurtowe przepis IP: *.kalisz.mm.pl 07.08.07, 13:18
        A to podobny przepis do tego co podałam wyżej. Z tą tylko różnicą, że sie ubija
        całe jajka a w tamtym wyżej osobno żółtka i białka. Tak mi sie wydaje, że raczej
        różnicy w konsystencji być nie powinno.Powinno wyjść to samo

A ja trafiłam jeszcze na jeden przepis gdzie jogurtu daje sie nawet 450gr czyli
        cały duży pojemnik.Ja już go robiłam ale wyszedł pół zakalec bo za małą temp
        dałam- zamiast piec w 200st to piekłam w 180. No i masło sie tam daje - uciera
        się z żółtkami.

A tak a propos- jaka jest różnica miedzy daniem oleju do tego typu ciasta a
        użyciem masła?
        • linn_linn Re: ciasto podwojnie jogurtowe przepis 07.08.07, 13:35
          Olej chyba nadaje wieksza wilgotnosc / no i jest pochodzenia
          roslinnego, co moze miec znaczenie dla niektorych / i ciasto jest
          jednak delikatniejsze.
          To, czego sie nauczylam, to proporcje zamiany: 150 g masla odpowiada
          100 g oleju.
          A Ty sprawdzasz ciasto patyczkiem przed wyjeciem? Te zakalce troche
          mi dziwnie wygladaja.
          • Gość: hani Re: ciasto podwojnie jogurtowe przepis IP: *.kalisz.mm.pl 07.08.07, 14:09
            Tak, sprawdzam patyczkiem. Na 100% te zakalce wychodziły mi od niskiej temp
            pieczenia.W piekarniku elektrycznym można na 180st ale w gazowym u mnie trzeba
            na 200st.

Z tymi ciastami jogurtowymi to tak jak z babkami. Trzeba do nagrzanego
            piekarnika wsadzić i w 200st - dot.gazowych piekarników bo w elektrycznych to
            nie wiem jak sie piecze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka