Dodaj do ulubionych

Jak sie robi placki ziemniaczane ???

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:04
Mam 16 lat i niewiem jak zrobic :)) najlepiej jeszcze z czym je mozna
zrobic ???? dzieki
Obserwuj wątek
    • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:06
      Jak się robi? Dla mnie za długo. Muisisz pościerać ziemniaki na tarce, na tej
      drapiącej stronie... Najlepsze do tego duże ziemniaki, bo inaczej się
      zamęczysz. Dalej chcesz wiedzieć czy odpuszczasz placki? ;)
      • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:09
        chce wiedziec :)
      • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:10
        nie mam grzybow, ale wymysl cos dobrego moze placki z serem niewiem wy sie
        znacie :) dzieki
        • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:12
          hania podała Tobie już Tobie link. :) Do placków, ciasta, możesz dodac
          posiekaną paprykę i cebulę i tak je usmażyć.
          Masz jakiś ser w domu??? Jakie?
          • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:14
            nie mam sera :(
            • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:16
              A majonez? Czosnek? Podałbyś je z sosem czosnkowym.
              • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:18
                Czosnek mam a majonez nie:( no ale moze polecialbym w ta pogode do sklepu jest
                zimno i deszcz pada :) a jak sie robi ten sos??
            • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:17
              Gość portalu: damian napisał(a):

> nie mam sera :(

A nie możesz kupić ze 20 dkg w sklepie?
              • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:20
                moglbym ale chyba cos mi mikser nie dziala :(
                • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:22
                  Do placków miksera nie trzeba.
                  Sos zrobisz tak: wymieszasz majonez z czosnkiem, posiekanym a najlepiej
                  zmiżdżonym. Masz takie urządzenie? A skoro i tak idziesz do sklepu to kup
                  czysty jogurt. :) Taki sos, pół na pół jogurt z majonezem, będzie najlepszy.

• Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:25
                    mam takie urzadzenie :) kurde troszke mi sie nie chce do sklepu isc ale chyba
                    to zrobie dzieki :)
                    • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:29
                      Biegnij, biegnij. :) Majonez, jogurt, czosnek.

Hania mówiło coś o serze... Tylko jaki i do czego, bo nie wiem... Haniu!!!
                      • hania_76 Do iniki 03.07.03, 12:31
                        Ser możesz zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do masy ziemniaczanej.
                        • inika Re: Do iniki 03.07.03, 12:34
                          Żółty? Ogólnie dobry pomysł, tylko jeśli chłopak już się boi, że z rozgrzaniem
                          oleju moze miec kłopoty, to wyobrażasz sobie jego panikę na widok topiącego się
                          sera na patelni? ;) Wiesz, jakieś ściekające kropelki itp. a wiadomo jak ser
                          się zachowuje w takiej temperaturze... ;)
                          • hania_76 Re: Do iniki 03.07.03, 12:40
                            inika napisała:

> Żółty? Ogólnie dobry pomysł, tylko jeśli chłopak już się boi, że z
                            rozgrzaniem
                            > oleju moze miec kłopoty, to wyobrażasz sobie jego panikę na widok topiącego
                            się
                            >
                            > sera na patelni? ;) Wiesz, jakieś ściekające kropelki itp. a wiadomo jak ser
                            > się zachowuje w takiej temperaturze... ;)

Na razie sera nie ma w domu, więc nie ma problemu ;-)
                            • inika Re: Do Hani 03.07.03, 12:44
                              Widzę, że chyba same zostałyśmy na placu boju pod nazwą Kuchnia. :)
                              Czytałam ostatnio Waszą dyskusję o "rzotkiewkach", założyłam inny wątek, jeśli
                              masz chwilę, zachęcam.
                              Też pomijam literówki, choć ciężko się to czasem czyta, ale żeby zaraz
                              niechlujstwo i pośpiech nazywać jakimś "dys-"... :)

A z serem to sama spróbuję placków. :)
                              • hania_76 Re: Do Hani 03.07.03, 12:49
                                inika napisała:

> Widzę, że chyba same zostałyśmy na placu boju pod nazwą Kuchnia. :)
                                > Czytałam ostatnio Waszą dyskusję o "rzotkiewkach", założyłam inny wątek,
                                jeśli
                                > masz chwilę, zachęcam.
                                > Też pomijam literówki, choć ciężko się to czasem czyta, ale żeby zaraz
                                > niechlujstwo i pośpiech nazywać jakimś "dys-"... :)
                                >
                                > A z serem to sama spróbuję placków. :)

Widziałam ten wątek - zaraz sobie przeczytam. No właśnie, o to chodzi - nie
                                wierzę, żeby było aż tylu "dys-". Inna sprawa, to ludzie z emigracji - oni nie
                                mają na co dzień kontaktu z "żywym" językiem. Są w zupełnie innej sytuacji niż
                                ci, którzy codziennie rozmawiają, piszą, czytają, mają dostęp do telewizji i
                                radia w języku polskim. Ale to temat na inny wątek :-)

Placki z żółtym serem polecam!
                                • inika Placki 03.07.03, 12:50
                                  Czyli starty ser do masy? Ja bym mogła żyć żółtym serem... :)
                                  • hania_76 Re: Placki 03.07.03, 12:54
                                    inika napisała:

> Czyli starty ser do masy? Ja bym mogła żyć żółtym serem... :)

Tak. Tylko koniecznie starty na grubych okach. W tej masie się pięknie roztapia
                                    i masz chrupiące placki i ciągnący ser. Mmmm... Zaraz zaślinię całą klawiaturę!
                                    • inika Re: Placki 03.07.03, 12:56
                                      Ja wczoraj zrobiłam makaron z poleconym na forum pesto ze słonecznika. I muszę
                                      to dziś powtórzyć by nasycić się tym smakiem. To forum jest rewelacyjne. :)

A z plackami to chyba zaczekam na większe ziemniaki. :( Bo tarcia nie lubię. :(
    • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:08
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=5774522&a=5787181
      Możesz podać same, albo ze śmietaną, albo z sosem grzybowym (ale rozumiem, że
      nie masz grzybów :-).
    • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:23
      a latwo sie robi te placki ?? bo slyszalem ze trzeba wiedziec kiedy olej jest
      gotowy , i wogule ja nic na ten temat niewiem :) pomocyyyy
      • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:27
        Spoko, spoko, to jest bardzo proste, tylko trzeba natrzeć sie tych ziemniaków,
        czego ja nie znoszę.
        • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:33
          dzieki wam , ale chyba juz cos znalazlem, ta zapiekanke od ciebie
          • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:34
            Z serem czy bez?
            • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:44
              no chyba z serem ?? a co mozna bez ?
              • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:46
                Pewnie, że można... Ale Ty już lepiej rób tą zapiekankę. ;)
                • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 12:47
                  ok :) tylko wytlumacz mi jak krowie na rowie pokolei co mam robic pliss
                  • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 13:37
                    Jesteś jeszcze???
    • Gość: bruno Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: 217.11.133.* 03.07.03, 12:40
      dalej szykujesz świąteczny obiad dla rodziców?
      Jeśli placki, to ulżyj ojcu i wywietrz mieszkanie, a mamę też szanuj i
      dokładnie posprzątaj kuchnię. Placki mają to do siebie, że są
      trochę "brudogenne" - wiesz, ten tłuszcz, mąka i tede. W dodatku dobrze byłoby,
      jakbyś podawał rodzicom gorące, świeżo zrobione. Czy mają tak silne nerwy, żeby
      patrzeć, jak szalejesz w kuchni? ;)
      • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:41
        Gość portalu: bruno napisał(a):

> dalej szykujesz świąteczny obiad dla rodziców?
        > Jeśli placki, to ulżyj ojcu i wywietrz mieszkanie, a mamę też szanuj i
        > dokładnie posprzątaj kuchnię. Placki mają to do siebie, że są
        > trochę "brudogenne" - wiesz, ten tłuszcz, mąka i tede. W dodatku dobrze
        byłoby,
        >
        > jakbyś podawał rodzicom gorące, świeżo zrobione. Czy mają tak silne nerwy,
        żeby
        >
        > patrzeć, jak szalejesz w kuchni? ;)

Słuszne uwagi, bruno ;-) Ja bym tam polecała zrobienie sałatki ;-)
        • inika Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:45
          A ja zostawienie rodziców sam na sam, niech się nacieszą. ;)
        • Gość: bruno Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: 217.11.133.* 03.07.03, 12:48
          Albo coś, co sobie powoli dochodzi, albo można odgrzać, gdy Jubilaci staną w
          drzwiach.
          Jak się pewnie zorientowałaś, nie lubię zanadto hipnotyzowania garów, stania,
          mieszania i innych pieszczot, dlatego na takie okazje mam albo rybę w sosie
          cebulowo-cytrynowym (robi się sama w piekarniku) albo kiełbasę w gęstym sosie
          cebulowym (dusi się powoli i ma się czas na inne rzeczy). Albo jakaś sycąca,
          gigantyczna sałatka.
          No i niech chłopak posprząta, bo od progu będą kwasy ;)
          • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:50

> Albo coś, co sobie powoli dochodzi, albo można odgrzać, gdy Jubilaci staną w
            > drzwiach.
            > Jak się pewnie zorientowałaś, nie lubię zanadto hipnotyzowania garów, stania,
            > mieszania i innych pieszczot, dlatego na takie okazje mam albo rybę w sosie
            > cebulowo-cytrynowym (robi się sama w piekarniku) albo kiełbasę w gęstym sosie
            > cebulowym (dusi się powoli i ma się czas na inne rzeczy). Albo jakaś sycąca,
            > gigantyczna sałatka.
            > No i niech chłopak posprząta, bo od progu będą kwasy ;)

Ryba odpada ;-) Nie wiadomo, czy ma kiełbasę w domu, a na dworze jest zimno i
            pada ;-)
            • Gość: bruno Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: 217.11.133.* 03.07.03, 12:52
              Obawia się, że się rozpuści na deszczu? ;)
              • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 03.07.03, 12:54

> Obawia się, że się rozpuści na deszczu? ;)

Chyba tak :-)
    • Gość: damian Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.03, 15:56
      hahahahah smiejcie sie, smiejcie, obiad gotowy : ziemniaczki,kotlety z piersi,
      kalafior i salata zielona :)
      • Gość: bruno Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: 217.11.133.* 04.07.03, 08:49
        No, dzielny jesteś :)
        A rodzince smakowało?
    • kasia.lomanczyk Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 04.07.03, 08:58
      Oto pomysl jak rozwiazac kwestie dlugiego tarcia ziemniakow na placki.
      Dodatkowo, zrobione tym sposobem placki sa o niebo pyszniejsze od normalnych.
      Placki trzeba po prostu zetrzec na grubych oczkach tarki. Powstaje wtedy wielka
      gora takich jakby paseczkow, ktore potem przy smazeniu robia sie takie pysznie
      obsmazone. Reszte robi sie tak jak w normalnym przepisie, czyli maka, jajko,
      sol, pieprz, koniecznie starta na tarce cebula - z tym ze UWAGA trzeba dodac
      wiecej jajek (ze 2 albo 3) bo te ziemniaczane paseczki musza sie czyms skleic.
      Mozna dodac kukurydze z puszki, pokrojona papryke, cebulke, groszek itp, ale ja
      najbardziej lubie same placki polane smietana.
      • hania_76 Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 04.07.03, 09:35
        kasia.lomanczyk napisała:

> Oto pomysl jak rozwiazac kwestie dlugiego tarcia ziemniakow na placki.
        > Dodatkowo, zrobione tym sposobem placki sa o niebo pyszniejsze od normalnych.
        > Placki trzeba po prostu zetrzec na grubych oczkach tarki. Powstaje wtedy
        wielka
        >
        > gora takich jakby paseczkow, ktore potem przy smazeniu robia sie takie
        pysznie
        > obsmazone. Reszte robi sie tak jak w normalnym przepisie, czyli maka, jajko,
        > sol, pieprz, koniecznie starta na tarce cebula - z tym ze UWAGA trzeba dodac
        > wiecej jajek (ze 2 albo 3) bo te ziemniaczane paseczki musza sie czyms skleic.
        > Mozna dodac kukurydze z puszki, pokrojona papryke, cebulke, groszek itp, ale
        ja
        >
        > najbardziej lubie same placki polane smietana.

Ja wolę jednak takie tarte na tarce o małych oczkach. Wtedy nie tzreba dodawać
        mąki - wystarczy skrobia, która zostanie z wody ze startych kartofli.
        • Gość: Lenya Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.ltk.com.pl 04.07.03, 18:22
          A ja nie cierpie zdzierania sobie palców i paznokci na tarce! Dlatego ziemniaki
          przygotowuje sobie w takim "kręciole" nie wiem jak to nazwac - reklamowali
          kiedys w telezakupach Mango: takie trzy nozyki, kreci sie to wszystko
          korbką :))) Tak jest o wiele szybciej, woda tak szybko nie wycieka a ziemniaki
          nie brązowieją :)
        • kasia.lomanczyk Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? 06.07.03, 15:22
          Do tego tez niekoniecznie trzeba dodawac make. Ja dodaje. Ale sprobuj kiedys
          placki z ziemniakow na grubej tarce, sa naprawde pyszne, bo robia im sie extra
          chrupiace brzezki.
    • Gość: kucharka Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: *.nyc.rr.com 04.07.03, 18:24
      A o ksiazkach kucharskich slyszalas? Widzialas jakas?
      • Gość: kalamburka Re: Jak sie robi placki ziemniaczane ??? IP: 62.121.132.* 05.07.03, 00:39
        Wspaniałe!!! Pośmiałam się jak mało kiedy. Nie chodzi o to, że Z was, ale z tej
        rozmowy i sposobu jej prowadzenia. Aha, wszystkim pomocniczkom Damiana (?)
        gratuluję cierpliwości. A samemu Damianowi kalafiora. Ale fajnie, że ci się
        chciało. Moi koledzy woleliby sobie pograć w counter strike (czy jakoś tak) i
        gdzieś by mieli rocznicę rodziców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka