lisia312 28.08.07, 20:12 jadłam takie coś do obiadu na Węgrzech, czy ktoś wie, jak to się robi? Wygląda jak ciasteczka / ptysie małe?/,jakby puree z ziemniaków smażone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: ziemniki księżniczki 28.08.07, 20:17 nie wiem czy one ksiezniczki ale dobre:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67424086,67452199.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: ziemniki księżniczki IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.07, 21:56 nie tam, o pommes dauphine chodzilo na pewno. przepis da ci google. ogolnie jest to mieszanina pure ziemniaczanego z ciastem ptysiowym smazona w glebokim tluszczu. pyszne i pracochlonne. kiedys za komuny podawano je do dziczyzny itp w bazyliszku na warszawskim starym miescie. a moze to byl krokodyl? dzieckiem wtedy bylam, wiec nie pamietam. od 100 lat w restauracji takich nie jadlam, a zjadlabym z przyjemnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: pommes dauphine? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.07, 22:12 duchese to ksiezniczka chyba, prawda? ;) ja je znam tylko pod nazwa dauphine i takie nalezy wygooglowac. kelnerzy w polsce "dafinki" na nie mowili. sa w niemczech "herzogin kartoffeln" (herzogin to tez ksiezniczka btw) - to dokladnie takie cos co fettinia pokazala na fotoforum. po prostu sa to krokiety z pure w formie rozetek, przynajmniej te kupne. dauphinki to kuleczki smazone na glebokim tluszczu duzo lepsze w smaku, bo z ciastem ptysiowym, jak napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: pommes dauphine? 28.08.07, 22:33 dzięki bardzo za odzew.Tak to mniej więcej wyglądało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chynia Re: ziemniki księżniczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:54 Nie wiem czy ci o to chodzi , ja czasem robię tak: 1. 1 kg ugotowanych ziemniaków przepuścić przez praskę dodać 1,5 łyżki masła szczyptę soli i gałki muszkatołowej wszystko ucierać dodając po jednym (3 żółtka) 2. zagotować szklankę wody z 3 łyżkami masła i 0,5 łyżeczki soli dosypać stopniowo 0,5 szklanki mąki stale mieszając gdy ciasto będzie już odchodzić od ścianek naczynia zdjąć z ognia i utrzeć na gładką masę dodając stopniowo dwa jajka. Połączyć masę 1 i 2 dokładnie wymieszać ochłodzić w lodówce. Następnie nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać gwiazdki smażyć na głębokim tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: ziemniki księżniczki 28.08.07, 23:23 to, to chyniu, tylko w przepisie ktory wykorzystalam wyciskalo sie kuleczki na paski pergaminu i je wrzucalo sie na rozgrzany olej. natychmiast wyjmujac pergamin oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Duchesse a Dauphine wyjasnienie 29.08.07, 13:34 ziemniaki duchesse to sa te ktore zrobila Fetti, wyciskane roze pieczone w piecu, a te co chynia podala to sa wlasnie pomme dauphine czyli ziemniaki plus ciasto ptysiowe i smazone kulki robione za pomoca dwoch lyzek w glebokim oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Duchesse a Dauphine wyjasnienie 30.08.07, 21:15 jeszcze raz dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś