Dodaj do ulubionych

Surówka z czerwonej kapusty

29.08.07, 11:32
Która najlepsza, z marchewką, a może z porem?
Podzielcie się spostrzeżeniami i przepisami.
Obserwuj wątek
    • lisia312 Re: Surówka z czerwonej kapusty 30.08.07, 21:18
      ja w Czechach jadłam taką:
      szatkowana czerwona kapusta
      jabłko starte na grubej tarce
      cebula krojona w kosteczkę
      sól
      cukier
      ocet /lub kwasek cytrynowy/
      majonez /lub jogurt/
    • Gość: karolcia Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:58
      chociaż nie jestem ze Śląska i ślonski łobiod należy u mnie raczej do rzadkości,
      to modro kapusta jest bardzo ok ;)

      lubię od czasu do czasu zrobić i zjeść, taką jak ta:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52029642,52029642.html

      a jeśli nie po ślonsku, to po prostu: siekam kapustę, leciutko ją solę, żeby
      zwiędła, dodaję starte jabłko, ew. gruszkę, garść wymoczonych rodzynek; do tego
      pieprz, cytryna, troszkę oliwy, odrobina cukru i wszystko ;)
      • Gość: malange OT - Tak mi się nasunęło... IP: *.domainunused.net 30.08.07, 22:08
        Czy słowo surówka, nie obliguje nas do tego aby wszytskie produkty
        do jej sporządzenia były surowe?

        Dlatego modro kapusta surówką nie jest, bo kapusta gotowana -
        zatem... czym jest modro kapusta?
        • Gość: karolcia Re: OT - Tak mi się nasunęło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 22:18
          ja to bym ją nazwała tak, jak u mnie w domu nazywamy np. zasmażane buraczki,
          czyli "jarzynką" ;)

          nie mam pewności, czy funkcjonuje, jako oficjalne określenie, coś takiego jak
          "jarzynka", czyli taki warzywny, zasmażany dodatek obiadowy (haha, ale
          rozbudowana nazwa, nie ma co, mi wyszła;), ale modro kapusta to dla mnie rodzaj
          takiej jarzynki ;)
        • horpyna4 Re: OT - Tak mi się nasunęło... 30.08.07, 22:32
          Ale czerwona kapusta nie musi być gotowana. Bardzo dobra jest surówka
          z poszatkowanej czerwonej kapusty z solą i śmietaną. I najlepiej, jak
          nie stoi długo z solą, bo lepsza jest chrupiąca, niż sflaczała.
          • Gość: karolcia Re: OT - Tak mi się nasunęło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 22:41
            ale mowa jest o czerwonej kapuście na śląską modłę ;)

            a ta musi być ..nawet nie tyle gotowana, co duszona ;)
    • mariola2006 Re: Surówka z czerwonej kapusty 31.08.07, 04:29
      przepis pycha!
      poszatkuj czerwona kapuste,zalej wrzatkiem niech sie sparzy przez
      kilka minut.Odlej wode i ostudz troche.
      Dodaj majonez,czosnek i sok z cytryny,sol.Zobaczysz jaka rewelacja!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka