Gość: ULa IP: *.dyn.optonline.net 13.07.03, 21:29 MA5tko bosko!!!! kto to je takie zdrowe szparagi z 3/4 kostki masla???!!!!,, duzo lepiej zrobic je lekko polane oliwa wymieszna z octem aromatycznym i czosnkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea6 Re: Szparagi 14.07.03, 08:50 Uwielbiam szparagi , ale przy takiej ilości masła , to chyba wszystko pływa . Dla mnie trochę za tłuste. Ja z reguły robię sobie szparagi z bułeczką tartą , ale daję jej troszeczkę , aby zjeść szparagi z bułeczką , a nie bułkę ze szparagami. Pyszna jest też zupa ze szparagów ( najlepiej z lanymi kluseczkami). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Zupa szparagowa 14.07.03, 11:23 No właśnie, a gdzioe ja znajdę jakiś wypróbowany i smaczny przepis na takową??? Moja Mama podawała w miseczkach, taki krem niemal, z grzaneczkami... Niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Zupa szparagowa 14.07.03, 20:14 kasia_57 napisała: > No właśnie, a gdzioe ja znajdę jakiś wypróbowany i smaczny przepis na takową??? > Moja Mama podawała w miseczkach, taki krem niemal, z grzaneczkami... Niebo w > gębie. > Kasiu, wrzuć do bulionu szparagi (mogą być też końcówki, które odkrawasz od szparagów do jedzenia bezpośrednio). Gotuj szparagi w bulionie do miękkości i wszystko zmiksuj. Przecedź przez sitko, żeby nie wyławiać z zupy włókienek. Możesz zabielić śmietanką, przyozdobić kawałkami ugotowanych szparagów, dodać groszek ptysiowy albo małe grzanki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Zupa szparagowa 15.07.03, 08:15 No taaaaak, przeczytałam to w pracy dziś rano, i wiesz, zaplułam się:)) Dziękuję za przepis - i polecę dziś na rynek i kupię te szparagi, zrobię zupę, niech mi się przestanie śnić po nocach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik z Canady Re: Zupa szparagowa IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 12:02 "przeczytalam to w pracy dzis rano" dzis rao w pracy????,a gdzie Ty pracujesz dziewczyno,kobieto co masz za "fajna"prace ile ci placa podaj mi adres.To jest Polska a ciagle slysze,jak ciezko ludzia tam zyc. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola drake Re: Zupa szparagowa IP: 12.35.196.* 26.07.03, 18:40 kasia_57 napisała: > No właśnie, a gdzioe ja znajdę jakiś wypróbowany i smaczny przepis na takową??? > Moja Mama podawała w miseczkach, taki krem niemal, z grzaneczkami... Niebo w > gębie. > Hej Kasia, Ja gotuje zupe szparagowa z zielonymi szparagami. Jest dosyc prosta i calkiem smaczna. 1 peczek zielonych szparagow 5 srednich mlodych ziemniakow 1 kostka rosolowa lub warzywna 1 creme frache (lub gesta smietana) przyprawy do smaku: pieprz, galka muszkatalowa, papryka Odkroic "zdrewniale" koncowki, obrac i umyc szparaki oraz ziemniaki. Pokroic szparaki na kilka czesci odlozyc gorna czesc szparagow. Ziemniaki pokroic w kostke. Do garnka z wrzaca woda okolo 4-5 szklanek dodac kostke rosolowa (nie za duzo - wystraczajaco zeby woda nabrala koloru)wrzucic pokrojone ziemniaki oraz szparagi. Gorna czesc szparagow ugotowac na parze osobno, powinny byc lekko twardawe. Gotowac zupe okolo 15-20 minut az wszystko bedzie miekkie. Odstawic z ognia zeby troche ochlodlo i nastepnie uzywajac meleksa wymieszac zupe na krem szparagowy. Jesli wiekszosc wody wyparowala mozna dodac troche wiecej. Jak konsystencja zypy bedzie kremowa i gladka postawic z powrotem na ogien i pogotowac przez 5 minut a potem dodac przyprawy (pieprz, galke oraz papryke - wedlug uznania)oraz dodac gorna czesc szparagow (wczesniej lekko ugotowane na parze). Podawac goraca z creme frache lub gesta smietana. Bardzo dobra ze swieza bagietka z maslem. Mam nadzieje ze wszystkim bedzie smakowac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Zupa szparagowa IP: *.dialup.tiscali.it 27.07.03, 09:22 Szparagi sie odlamuja; same wiedza, gdzie maja to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Szparagi 14.07.03, 12:32 to jest sos holenderski, i ja na przyklad uwielbiam z nim szparagi i brokuly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Szparagi IP: *.dialup.tiscali.it 14.07.03, 16:51 Risotto, do ktorego uzywa sie samych glowek / czubkow /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Szparagi IP: 81.185.45.* 09.01.04, 18:28 sos holenderski i mousseline, to sa najczesciej podawane sosy do szparagow we Francji....tak jem czasami w restauracji, w "gosciach", lub jak maz zrobi... a jak sama jestem, to jadam z sosem vinegrette, jak ktos wczesniej pisal (tez pyszne)...Nie zapomnijcie do gotowania zwiazac szparagi, i wstawic do wysokiego garnka, glowkami do gory, aby sie nie "rozplynely", bo one sa najsmaczniejsze....mniammniam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Szparagi IP: *.ipt.aol.com 19.07.03, 16:04 Tak, Ula ma racje, z 3/4 kostki masla szparagi staja sie niezdrowym paskudztwem.Ale to nie pierwszy raz czytam przepis, na pysznosci zdrowosci warzywka,gdzie sosik jest po prostu "bomba" .Albo "dietetyczna" zupa jarzynowa, ktora ma sie zaprawic filizanka smietany. Czemu nie mlekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Szparagi IP: *.cvx1-a.pop.dial.ntli.net 20.07.03, 14:31 Bo moje Drogie Dziwczeta! Dobre jedzenie rzadko kiedy bywa zdrowe:)) Duzo maselka, duzo oliwy! Same widzicie jak Maklowicz gotuje, on oliwy czy masla na lyzki nie odmierza:)) Ale przeciez kazdy moze sobie dolozyc tyle tluszczu ile mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: Szparagi 20.07.03, 14:44 A ja jem szparagi tak,jak jadano u mnie w domu.Z maselkiem i tarta buleczka! Pychota.A ze niezdrowe?Maslo tez czasem jesc trzeba,hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Szparagi IP: *.dialup.tiscali.it 10.01.04, 11:41 To jest znane w swiecie jako "jarzyny po polsku". Niektorzy uwazaja, ze to jedyny wklad polskiej kuchni do tej swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś