Gość: zaba IP: *.bc.hsia.telus.net 18.07.03, 05:24 Jakie mieso i jakie przyprawy polecacie na grilla? A jakie przystawki? Salatki? Dziekuje za pomysly! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cintus Re: co na grilla? 18.07.03, 08:50 Hm... "co na grilla?", ja dzisiaj będę robił rybę mintaja, wczoraj przyprawiałem (chodź sie na tym nie znam :P), więc wziąłem przyprawę do ryb (KAMIS, skład: natka pietruszki, cebula, czosnek, bazylia, imbir, gorczyca biał, glutaminian sodu, sól), posypałem odrobiną pieprzu i soli ziołowej, potem wycisnąłem czosnek (w wyciskaczu) i posmarowałem rybę na to połozyłem trochę cebuli zawinąłem w folię aluminiową i wstawiłem do lodówki. Dziś będę piekł, ciekawe czy wyjdzie? A ty znasz jakieś przepisy? Mogę ci podać na kiełbaskę oraz kurczaka z przyprawami z hipermarketu (to napewno umię - wczoraj i przedwczoraj robiłem na obiad :)). Załozyłem podobny temat w forum "Ogród" - adres: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=7019040 oraz kilka tematów niżej, warto czasem przejrzeć forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7019250 Odpowiedz Link Zgłoś
hibcio Re: co na grilla? 18.07.03, 10:15 A czy grilujecie warzywa? Jak zrobić np. bakłażana? Ja kiedyś zgrilowałam całą główkę czosnku i mieliśmy smarowidło pyszne. Ale z innym warzywami to raczej cienko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: co na grilla? IP: 80.50.83.* 18.07.03, 10:22 Ja grilluję cukinię-kroję na dość grube plastry smaruję oliwą i rozgniecionym czosnkiem,solę i na ruszt aż się trochę przypali,taka przypalona jest najlepsza.Bakłażany można tak samo upiec. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: co na grilla? IP: 217.11.134.* 18.07.03, 10:39 moze tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6737615&a=6738366 Odpowiedz Link Zgłoś
cintus Re: co na grilla? 18.07.03, 14:28 Dzięki, dzięki, dzięki!!! :) Ja grilluję codziennie od 3 dni... :) Wcześniej to raz na tydzień, miesiąc na działce rok temu... Bakłażany, ciekawy przepis i kilka innych na grilla jest tu: kuchnia.gery.pl/kuch.php?R=17 Mam zamiar załozyć stronę o grillowaniu (będzie pierwsza w Polsce, aż się dziwię, że nie ma w sieci anijednej konkretnej strony!) więc jeśli napiszecie lub znajdziecie cokolwiek o potrawach i poradach, wyślijcie na adres: cintus@gazeta.pl . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharjah Re: co na grilla? IP: 157.25.99.* 18.07.03, 11:28 Proponuje" Piers kurczaka, pocieta w kubiki, na noc marynowana w miodzie (miod rozcienczony odrobina wody, musi byc w miare gesty), a potem robimy szaszlyki- na przemian kurczak, cebula, boczek, suszona gruszka, suszona sliwka... Palce lizac. Albo: Scieramy skorke pomaranczowa, wyciskamy sok z pomaranczy, dodajemy troche soli i cukru, wrzucamy do marynaty skrzydelka kurczaka i marynujemy przez kilka godzin-uwaga-moze byc kwaskowate, dobrze dodac lyzke miodu. Albo: Wlewamy do miski olej, wrzucamy ziola (do gyros np), wkladamy udka lub piersi lub skrzydelka do marynaty, marynujemy kilka godzin. A teraz salatka: Tniemy mozzarelle na plastry, pomiodory na plastry, ukladamy na polmisku, polewamy olejem z orzechami*(fistaszki) i posypujemy bazylia (oczywiscie solimy i pieprzymy) Obieramy fistaszki ze skorupy, rozgniatamy i wrzucamy do oleju ( i mamy pyszny olej o lekkim smaku orzechowym) Smacznego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracja Re: co na grilla? IP: *.acn.waw.pl 18.07.03, 11:37 poleacam Ci chlebek pitta - idealny do grilla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: co na grilla? IP: *.globalvil.com 18.07.03, 17:15 dziekuje za wpisy :) mysmy na przyklad grillowali karkowke! PYCHA! Pokrojone w plastry, nie za grube ale i nie za chude, tak mniej wiecej centymetr-poltora, najlepiej wsadzic do marynaty dzien wczesniej, mozna jeszcze posypac przyprawami (jak ktos lubi ostrzejsze) i na grilla! Do tego salatka po grecku i pieczone ziemniaczki....mniam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co na grilla? IP: 213.199.227.* 18.07.03, 17:22 Mam 2 potrawy, które lubię najbardziej: szaszłyki i kotlety. Szaszłyki: piersi z kurczaka kroję w grubą kostkę, do tego papryka, pieczarki i cebula, wszystko razem zalewam marynatą z oleju, czosnku, tymianku, papryki, pieprzu i soli. Odstawiam na 1h do lodówki. Nabijam na patyczki i wrzucam na grilla, od czasu do czasu smaruję pozostałą matynatą. Do takiej samej marynaty wrzucam cząstki cukini pozbawionej pestek, po wyciągnięciu owijam plastrem boczku wędzonego, zapinam wykałaczką i grilluję obok. Druga potrawa to kotlety mielone w pieczarce, robię je ze szlachetnego mięsa (szynka, łopatka), dodaję jajko, sól, pieprz, czosnek, paprykę, startą cebulę, odrobinę startej bułki. Robię z masy kulki rękami zamoczonymi w oleju. Mięsem wypełniam duży kapelusz pieczarki, przygotowany w opisanej już marynacie. Podaję z sosem tzatziki, lub ketchup+drobno pokrojona cebulka+sok z cyrtyny. Do grila robię sałatki: 1. gotowany brokuł podzielony na różyczki, 2 duże pomidory, 4 jajka, bazylia, do tego sos majonez+jogurt+ząbek czosnku, sól, pieprz. 2. Sałata lodowa (lub drobniutko poszatkowana kapusta), sól, pieprz, mięta, sos: olej i sok z 1/2 cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś