Gość: Tom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:11 Hej, Czy to prawda, że z dyni można zrobic zupe???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Zupa z dyni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:15 prawda pyszna zupe krem! Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 20:34 Wlasnie wczoraj gotowalam. Z dyni mozna tez robic multum innych potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 21:13 Kawałeczki dyni gotuję na bulionie warzywnym Knorr który kupuję na Allegro (jest bez konserwantów i wyłącznie z naturalnych składników) ok. 12-15 min, miksuję, podprawiam śmietanką 30%, doprawiam gałka muszkatałowa i pieprzem, podaję z grzankami. Moje dzieci ją uwielbiją, ja zresztą też :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 22:28 a czemu wolisz bulion warzywny knorra od wrzucenia kilku warzyw do wody i wstawienia ich na najmniejszy ogien na pare godzin? pytam niezlosliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Zupa z dyni? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 22:39 ej tam, ja to rozumiem, bo niekiedy naprawde nie mam czasu gotowac godzinami bulionu na zapas. a co ugotuje, zaraz zuzyje :) wiec tez czasami uzywam bulionu instant bez paskudztw ze sklepu bio, ale strasznie chcialabym zobaczyc produkt knorra oparty w 100% na NATURALNYCH skladnikach - i bez cholernej glutasoli. bo "bez konserwantow" pisze wszedzie, na kazdej zupce z kostki i torebki. szukalam na allegro tego cuda, ale niestety nie znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 22:56 ja po prostu przejezdzam czasem obok fabryki tej marki i nie chcialybyscie wiedziec jak wokol pachnie teren :) chodzi o to, ze przy gotowaniu takiego bulionu nie stoisz, wiec moze sie robic "przy okazji" i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Zupa z dyni? IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.07, 22:27 nie musze stac w kuchni przy produkcji bulionu, fakt. ale raczej powinnam byc w domu w tym czasie. a ja wychodze o swicie i wracam pozna noca ostatnio :( nie, NIE CHCE wiedziec, jak kolo fabryki knorra pachnie, ale moge sobie wyobrazic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setorika Re: Zupa z dyni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:21 Cały dzień jestem poza domem, wracam ok. 18.30 do domu gdzie mam dzieci i mnóstwo papierów do roboty, więc nie mam czasu kupować ani gotawć warzyw. Zwłaszcza, że rynki i zieleniaki sa o tej porze pozamykane, a warzywa z hipermaketu to żadna bomba witaminowa. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 23:06 popieram, dobry koncentrat bulionu nie jest zły, a umila zycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Przepis na zupę z dyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 07:32 Ok:) Jesli juz tyle osób potwierdza ze da sie, zapodajcie przepis, pliz. Ale taki kompletny, wrecz instrukcje obsługi, bo ja raczej amatorem jestem:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m jesli znasz niemiecki.... IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.07, 22:35 ten przepis to wg mnie mistrzostwo swiata. zadna inna wersja zupy z dyni mi tak nie smakuje jak ta. www.mona0301.de/thread.php?threadid=2928&sid=5a8a62ceb2b605f050932dcf53fb855b caly jej urok polega na smietanie z przyprawa tandoori, ktora dodaje sie do kazdej porcji przed podaniem. i koniecznie nalezy ja posypac szczypiorkie, jak i podaja w przepisie. btw, przepis znalazlam dobre 15 lat temu w jakims czytadle kobiecym u mojego dentysty w niemczech. od jakiegois czasu "rozplenil sie" po sieci i bardzo dobrze, bo naprawde warto sprobowac. jesli nie znasz niemieckiego, daj znac, to przetlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Zupa z dyni? IP: *.adsl.alicedsl.de 02.11.07, 23:13 Podam Ci moj przepis: 1 sredniej wielkosci dynia (najlepiej Hokaido) 500 ml rosolu 200 ml slodkiej smietanki 1 lyzka miodu swiezy imbir(kawalek ok. 3cm najlepiej drobno posiekac) czarny pieprz sos sojowy Dynie oczyscic z pestek i ze skora pokroic w kostke wielkosci kasztana.Nastepnie gotowac to w 500ml rosolu okolo 15 min.Kiedy dynia bedzie miekka, mikserem zrobic z tego puree.Dodac miod,imbir, pieprz i sos sojowy a na koniec smietanke. Podawac z grzankami. SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: Zupa z dyni? 31.10.07, 07:45 Nie znam przepisu mojej mamy, ale robi wspaniałą zupę z dyni z kluseczkami. Wydaje mi się że do zupy daje się mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynia olbrzymia Re: Zupa z dyni? IP: 149.156.14.* 31.10.07, 07:55 Ty było kilka przepisów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=69827403 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Zupa z dyni? 01.11.07, 17:52 W Polsce chyba widziałem podobne zupy, gotowe, organiczne: www.amazon.com/s?ie=UTF8&rh=n%3A3600951%2Cp_4%3AImagine%2Cp_6%3AATVPDKIKX0DER&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: Zupa z dyni? 02.11.07, 15:44 warzywa wolę na ostro za pocukrzonymi albo z natury słodkawymi, jak dynia właśnie czy marchewka, nie przepadam ale ostatnio jadłam przecierową, słodkawą [o zgrozo! ;D] zupę dyniową, gotowaną na tłustym [o zgrozo! po raz drugi ;D] mleku, doprawioną niemrawie [o zgrozo! po trzykroć ;D], z dodatkiem ziemniaczanych zacierek i muszę powiedzieć, że była ona bardzo kremowa, delikatna w smaku, a te zacierki dały całkiem ciekawy efekt smakowy p.s przepisu nie znam ;> Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Zupa z dyni? 02.11.07, 18:19 przepis Pascala - dostalam taka zupe i byla lux oczywiscie ze wzgledu na program i sponsora podaje konkretne marki, mozna dowolnie zastapic.. kostke rosolkiem normalnym, rame tez jakims odpowiednikiem Aksamitne veloute dyniowe ze śmietaną Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 30 min. 200 g miąższu dyni bez pestek 5 średnich ziemniaków 1 szklanka mleka 3/4 szklanki śmietanki 36% szczypta curry 1 kostka Rosołu z kury Knorr kilka gałązek pietruszki sól i pieprz do smaku 4 łyżki Ramy Cremefine do gotowania Jak to zrobić: 1. Zagotuj 1/2 litra wody. Rozpuść we wrzątku kostkę rosołową z kury. 2. Pokrój dynię i ziemniaki w kostkę o boku 1 cm i wrzuć je do bulionu. 3. Dodaj 3/4 szklanki mleka. Gotuj zupę na małym ogniu 20-30min. 4. Odlej 4 chochelki płynu, resztę zmiksuj. 5. Wymieszaj ze śmietanką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją odlanym uprzednio bulionem. Zagotuj jeszcze raz. Sprawdź czy warzywa są ugotowane. 6. Dodaj sól, pieprz i szczyptę curry do smaku. 7. Przed podaniem ozdób veloute kleksem Ramy Cremefine i posiekaną pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś