Dodaj do ulubionych

Zupa z dyni?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 20:11
Hej,
Czy to prawda, że z dyni można zrobic zupe????
Obserwuj wątek
        • setorika Re: Zupa z dyni? 30.10.07, 21:13
          Kawałeczki dyni gotuję na bulionie warzywnym Knorr który kupuję na Allegro (jest
          bez konserwantów i wyłącznie z naturalnych składników) ok. 12-15 min, miksuję,
          podprawiam śmietanką 30%, doprawiam gałka muszkatałowa i pieprzem, podaję z
          grzankami. Moje dzieci ją uwielbiją, ja zresztą też :)
            • Gość: ania_m Re: Zupa z dyni? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.07, 22:39
              ej tam, ja to rozumiem, bo niekiedy naprawde nie mam czasu gotowac godzinami
              bulionu na zapas. a co ugotuje, zaraz zuzyje :)
              wiec tez czasami uzywam bulionu instant bez paskudztw ze sklepu bio, ale
              strasznie chcialabym zobaczyc produkt knorra oparty w 100% na NATURALNYCH
              skladnikach - i bez cholernej glutasoli. bo "bez konserwantow" pisze wszedzie,
              na kazdej zupce z kostki i torebki.
              szukalam na allegro tego cuda, ale niestety nie znalazlam
            • Gość: ania_m jesli znasz niemiecki.... IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.07, 22:35
              ten przepis to wg mnie mistrzostwo swiata. zadna inna wersja zupy z dyni mi tak
              nie smakuje jak ta.
              www.mona0301.de/thread.php?threadid=2928&sid=5a8a62ceb2b605f050932dcf53fb855b
              caly jej urok polega na smietanie z przyprawa tandoori, ktora dodaje sie do
              kazdej porcji przed podaniem. i koniecznie nalezy ja posypac szczypiorkie, jak i
              podaja w przepisie.
              btw, przepis znalazlam dobre 15 lat temu w jakims czytadle kobiecym u mojego
              dentysty w niemczech. od jakiegois czasu "rozplenil sie" po sieci i bardzo
              dobrze, bo naprawde warto sprobowac.
              jesli nie znasz niemieckiego, daj znac, to przetlumacze.
          • Gość: Anita Re: Zupa z dyni? IP: *.adsl.alicedsl.de 02.11.07, 23:13
            Podam Ci moj przepis:
            1 sredniej wielkosci dynia (najlepiej Hokaido)
            500 ml rosolu
            200 ml slodkiej smietanki
            1 lyzka miodu
            swiezy imbir(kawalek ok. 3cm najlepiej drobno posiekac)
            czarny pieprz
            sos sojowy
            Dynie oczyscic z pestek i ze skora pokroic w kostke wielkosci kasztana.Nastepnie
            gotowac to w 500ml rosolu okolo 15 min.Kiedy dynia bedzie miekka, mikserem
            zrobic z tego puree.Dodac miod,imbir, pieprz i sos sojowy a na koniec smietanke.
            Podawac z grzankami. SMACZNEGO!!!
    • nie-zalogowana Re: Zupa z dyni? 02.11.07, 15:44
      warzywa wolę na ostro
      za pocukrzonymi albo z natury słodkawymi, jak dynia właśnie czy marchewka, nie
      przepadam

      ale ostatnio jadłam przecierową, słodkawą [o zgrozo! ;D] zupę dyniową, gotowaną
      na tłustym [o zgrozo! po raz drugi ;D] mleku, doprawioną niemrawie [o zgrozo! po
      trzykroć ;D], z dodatkiem ziemniaczanych zacierek i muszę powiedzieć, że była
      ona bardzo kremowa, delikatna w smaku, a te zacierki dały całkiem ciekawy efekt
      smakowy

      p.s przepisu nie znam ;>
    • vandikia Re: Zupa z dyni? 02.11.07, 18:19
      przepis Pascala - dostalam taka zupe i byla lux
      oczywiscie ze wzgledu na program i sponsora podaje konkretne marki,
      mozna dowolnie zastapic.. kostke rosolkiem normalnym, rame tez
      jakims odpowiednikiem


      Aksamitne veloute dyniowe ze śmietaną

      Dla: 4 osób
      Czas przygotowania: 15 min.
      Czas gotowania: 30 min.

      200 g miąższu dyni bez pestek
      5 średnich ziemniaków
      1 szklanka mleka
      3/4 szklanki śmietanki 36%
      szczypta curry
      1 kostka Rosołu z kury Knorr
      kilka gałązek pietruszki
      sól i pieprz do smaku
      4 łyżki Ramy Cremefine do gotowania

      Jak to zrobić:
      1. Zagotuj 1/2 litra wody. Rozpuść we wrzątku kostkę rosołową z
      kury.
      2. Pokrój dynię i ziemniaki w kostkę o boku 1 cm i wrzuć je do
      bulionu.
      3. Dodaj 3/4 szklanki mleka. Gotuj zupę na małym ogniu 20-30min.
      4. Odlej 4 chochelki płynu, resztę zmiksuj.
      5. Wymieszaj ze śmietanką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją
      odlanym uprzednio bulionem. Zagotuj jeszcze raz. Sprawdź czy warzywa
      są ugotowane.
      6. Dodaj sól, pieprz i szczyptę curry do smaku.
      7. Przed podaniem ozdób veloute kleksem Ramy Cremefine i posiekaną
      pietruszką.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka