Dodaj do ulubionych

Zalewajka...??

03.11.07, 13:34
Może Wy mi pomożecie...czym to się różni od żurku? I jak się
robi,żeby smakowało jak zalewajka a nie żurek??:))
Obserwuj wątek
    • ewajer Re: Zalewajka...?? 03.11.07, 14:15
      zalewajka i żurek robi się na podobnej bazie i z zakwasu.
      Robiąc zalewajke gotujesz wywar ( z białej kiełbasy, wędzonki, lub czego tylko
      chcesz) i gotujesz w środku pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą już miękkie
      lub prawie miękkie (ale nie rozgotowane na paćkę)dodajesz zakwas. Zalewajkę
      studzisz i jesli serce ci mówi że trzeba dodajesz kwaśną śmietanę.
      W żurku nie dodajesz ziemników. Możesz podać je osobno w kawałkach, możesz
      włożyć łyżkę potłuczonych do zupy, możesz nie podawać wcale.
      Ale generalnie różnica tkwi w gotowanych w zupie ziemniakach.
      • doominikaa Re: Zalewajka...?? 03.11.07, 17:00
        hm, dla mnie żur to z ziemniakami, kiełbasą / jajkiem, obficie doprawiony
        majerankiem, ciemniejszy - używam żuru firmy Vortumnus, gęstszy, bez śmietany -
        w przeciwieństwie do zalewajki, acha, moja mam podpowiada - żur na żurze,
        zalewajka na białym barszczu. I zalewajka na białej kiełbasie, żur na ciemnej,
        najlepiej wędzonej.
        • ewajer Re: Zalewajka...?? 03.11.07, 18:25
          jako Łodzianka jestem zalewajkową konserwatytką. I jedyny słuszny żur to dla
          mnie ten kupiony u piekarza lub robiony własnoręcznie. Żadne butelkowo-proszkowe
          wynalazki są dla mnie nie do przyjęcia. Zakwas musi być gęsty, na żytniej mące,
          kwaśny i pachnący. Nie robię sama zakwasu, ale w warzywniaku obok mnie kiszą
          własny.
          Mogę robić zalewajkę na białej kiełbasie, na wędzonce, na kawałku kurczaka
          (wersja dietetyczna dla teciowej). Ale bez porządnego zakwasu w ogóle nie biorę
          się do roboty.
    • lirio Re: Zalewajka...?? 04.11.07, 12:55
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=66111682&a=66185336

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka