Gość: piri IP: Krtek:* / 192.168.0.* 26.07.03, 15:26 Hej! Mam w lodowie dwa bakłażany i zero koncepcji co z nimi zrobic. Mialy byc ugrilowane, ale pogoda zdechla a szkoda zeby sie warzywo zmarnowalo :) pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momi Re: Bakłażan 26.07.03, 18:16 Nie ma prawa się zmarnować :) Było już wiele wątków ,jeden podniosłam, ale możesz poszukać innych .Mnóstwo przepisów na bakłażana tam jest. Ja uwielbiam mussakę(w tamtym wątku są przepisy, ale to pracochłonna potrawa) i (łatwe i szybkie) opieczone plastry bakłażana zapieczone z aromatycznym sosem pomidorowym i mozzarellą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasera Re: Bakłażan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 21:04 Już raz podawałam ten przepis ale jeszcze raz napiszę. Tą potrawą jest SUFLET Z BAKŁAŻANA , danie jest dość popularne w domach egipskich , jednak nie jest to narodowa potrawa. 1/2 kg bakłażana 1/2 kg mielonego mięsa przesmażone z cebulą i przyprawami wg własnego smaku, 1/2 kg pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) 1/2 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1/2 szklanki tartego żółtego sera Olej do smażenia Sok z cytryny Beszamel: 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu, jeden duży jogurt, sól i pieprz Bakłażana pokroić w ok. centymetrowe plastry, posypać solą i rozłożyć na dużym sitku na około 20 minut. Po czym spłukać pod bieżącą wodą, a plastry lekko odcisnąć (w ten sposób nie będą pochłaniały dużo tłuszczu podczas smażenia). Następnie skropić je lekko sokiem z cytryny i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Odsączyć na bibułce. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić na cząstki uprzednio usuwając gniazdka.Formę do sufletów wysmarować tłuszczem i układać jeden przy drugim rządki: bakłażana, ziemniaków, pomidorów, mielonego mięsa aż do wypełnienia formy. Przygotować beszamel:zasmażyć mąkę na tłuszczu, dodać mleko i rosół i powoli mieszać aż zgęstnieje. Po lekkim przestudzeniu dodać jogurt i dobrze wymieszać. Beszamel musi być stosunkowo rzadki. Suflet posypać żółtym serem, polać beszamelem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200 st. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś