misiek121319 13.11.07, 20:06 potrzebny mi przepis na pyszny sernik taki ala krakowski, ale dobry i niedrogi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewelinka Re: sernik IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 20:13 co to jest sernik krakowski? i czym sie różni od innych serników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 20:35 to taki nie puchaty jak wiedenski ale taki konkretny niewysoki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelinka Re: sernik IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 20:55 ale mało wiem o sernikach :) dzięki. Czyli wiedeński to puchaty? bo ja właśnie robie sernik wysoki i puchaty, ale jak się właśnie dowiedziałam nie o taki autorce chodzi, więc niestety nie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: sernik IP: *.rzeszow.mm.pl 21.11.07, 19:04 Jeśli to jeszcze aktualne to podaję: 1 kg sera zmielonego (ja daję półtłusty, może być gotowy mielony ale lepszy zwykły dobrej jakości ser,najlepiej wiejski, zmielony w maszynce) 10 jaj 30-40 dkg cukru cukier waniliowy lub otarta skorka z cytryny 10 dkg masła kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka kaszy manny Wykonanie: Jeszcze uwaga: można to robić w malakserze i tak przez cale lata robiłam, ale lepiej się ubija mikserem z tym, że dłużej trwa. Do miski lub makutry włożyć ser, cukier, masło i żółtka. Ubijać mikserem długo niestety, około 20 min (no może 15 min). Musi być gęsta, gładka masa Osobno ubić pianę z białek. Na ubitą masę serową wyłożyć kilka łyżek piany, na to rozsypać kaszę, przesiać przez sitko mąkę ziemniaczaną, dodać cukier waniliowy lub skórkę z cytryny. Teraz dodać bakalie (rodzynki, skórkę pomarańczową). Dokładnie wymieszać. Wyłożyć resztę piany i lekko ale dokładnie wymieszać. Wlać do średniej wielkości wysmarowanej i lekko obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do max 200 stopni. Ja na początku (około 10 min) piekę sernik przy uchylonych lekko drzwiach piekarnika. Potem zamykam i piekę łącznie około godziny. Po tym czasie powinien być upieczony. Znów lekko uchylam drzwi i pozostawiam około 10 min w piekarniku. Potem wyjmuję, studzę i robię polewę czekoladową lub lukier. Z lukrem wolniej wysycha choć na ogół nie zdąża, bo wcześniej znika. Sernik lekko opada ale to nie umniejsza smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: sernik IP: *.leon.com.pl 21.11.07, 19:15 Wydaje mi się, że sernik krakowski to taki na cieście i z krateczką na wierzchu (był jakiś czas temu w galerii), a ten bez ciasta, to wiedeński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re:Misiek - a może jakieś małe "proszę"? IP: *.leon.com.pl 21.11.07, 19:21 Znalałam i wklejam linka, chociaż, jak spojrzałam na datę, to nie wiem, czy jeczsze aktualne. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64757145,64788038,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś