singapurkaa 06.12.07, 22:48 Właśnie dowiedziałam sie, że moja ciocia dodaje do ciasto na pierniczki (swoja droga są przepyszne) amoniak - jestem zupełnie zaskoczona... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Amoniak w piernikach 07.12.07, 08:49 Zaskoczona czym? Że amoniak, czy że amniak do pierników? No, amoniak od dawna dodawała się do ciast... ot, np ciastka amoniaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Amoniak w piernikach 07.12.07, 09:26 Ja tez uzywam do pierniczkow. I ilekroc kupuje to sie w sklepie pytaja do czego. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Bo to chodzi o coś innego chyba niż znany 07.12.07, 10:05 z lekcji chemii amoniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Amoniak w piernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 10:56 "amoniak do pieczenia"-wodorowęglan amonu,kwaśny weglan amonu,- śmierdzi troszkę przy pieczeniu, za to rozkłada się nie pozostawiajac śladu/posmaku(w przeciwieństwie do proszku do pieczenia). do kupienia bez problemu w marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Amoniak w piernikach IP: *.rzeszow.mm.pl 07.12.07, 20:27 A ile dodać amoniaku do cista zrobionego z 1/2 kg mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Amoniak w piernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 07:53 hm..ale do jakiego ciasta? Bo to nie jest tak, że "amoniak"(jest spulchniaczem), mozna dać do dowolnego ciasta zamiast proszku. Ja daję łyzeczkę(do amoniaczków i do pierników).Pierniki robię często z dodatkiem maki zytniej/do 50%.-nie pytaj dlaczego, bo dobrego wytłumaczenia nie mam. Po prostu takie miałam "rodowe" przepisy zanim na FK zaczęłam zaglądać.Czy są lepsze, trudno powiedzieć. Przed dodaniem trzeba w czymś gorącym rozpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Amoniak w piernikach IP: *.rzeszow.mm.pl 08.12.07, 14:56 Chodziło mi właśnie o dodatek amoniaku do pierniczków. I czy tylko amoniak czy jeszcze inny spulchniacz? Zawsze używałam sody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Amoniak w piernikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 15:25 ja daję tylko amoniak. ale widziałam przepisy gdzie było i to i to, no i z sama sodą oczywiście. Z amoniakiem: dziendobrytvn.onet.pl/1453801,kuchnia.html Rózności: www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php Amoniak nie zużyty(z napoczetej torebki) trzeba przechowywać w b.szczelnym pojemniczku, bo lubi sobie zniknąć, jak kamfora:) Odpowiedz Link Zgłoś