Gość: justyna IP: *.ppp.tiscali.fr 11.12.07, 08:42 moze ktos podsunie pare ciekawych rozwiazan? zrobilam juz nalewke migdalowo-sliwkowa, pierniczki. i szal produkcji prezentow nadal trwa! tylko pomyslow brak... co smakowitego mozna jeszcze zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 09:27 W ramach oszczędności - bo mam sporo osób do obdarowania, a wydatki remontowe nadszarpnęły moje fudusze pod choinką wylądują: pigwówka na miodzie pieprzówka na miodzie nalewka benedyktyńska konfitura z mandarynek plasterki pomarańczy w karmelu pigwa w miodzie ( tu byłam szaleńczo sprytna - po prostu zalałam miodem pitnym pigwę pozostałą po nalewce - i efekt jest godny polecenia) konfitura z winogron z wermutem herbatniczki maślane pierniczki nadziewane daktyle kandyzowane cytryny i pomarańcze Wygląda , że jest tego dużo, ale część zrobiłam wcześniej, część rbię teraz i tak na prawdę nie zajmuje to dużo czasu. Ważne jest ładne zapakowanie, do nalewek kupiłam w Ikea buteleczki - wazoniki, dokupiłam korki, wydrukowałam zawieszki, które przywiązałam złotym sznureczkiem - i wygląda na prawdę fajnie, daktyle są zapakowane każdy osobno w celofan - jak cukierki, pozostałe rzeczy - w małych słoiczkach ozdobionych konopnym sznurkiem i s ładną serwetką nałożoną na zakrętkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 09:45 chyba gdzies juz o te pomarancze w karmelu pytalam,i chyba sie nie doczekalam opowiesci o nich:) albo zdjecia?:) moge prosic o szerszy opis?:) a co do tematu watku, nalewki, baileys (swoja droga, w ramach srpawdzania ile wytrzyma,moja resztowka w butelce z zeszlego roku jest pyszna;> lepsza nawet niz tak zaraz po zrobieniu:)), trufelki, pierniczki, rozdam trcohe grzybkow,i innych sloikowych zapasow:) feta w ziolach i oliwie. i wiecej grzechow nie pamietam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia_13 Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 10:23 a co konkretnie na temat pomaranczy w karmelu chcesz wiedziec? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 10:39 jak to wyglada mniej wiecej:) w jakiej postaci sie to wrecza. tzn, co plasterki pomaranczy moczone w karmelu i jak cukierki sie je? czy bardziej cos konfiturowatego do herbatki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia_13 Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 11:54 ja wcinalam tylko jako dodatek do clafoutis, na talerzyku ;> chcesz zobaczyc na foto? Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 11.12.07, 12:12 na talerzu to widialam,ale pokaz;> (dopiero niedawno do mnie dotarlo ze to ty;> maila ci swoja droga wyslalam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? IP: *.ppp.tiscali.fr 11.12.07, 12:39 poprosze o foto w takim razie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna cos wiecej na temat pomaranczy w karmelu i trufli? IP: *.ppp.tiscali.fr 11.12.07, 10:30 wydaje sie smakowite. czy te pomarancze to cos à la konfitura? a trufle? moglabym prosic o wiecej szczegolow? Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: cos wiecej na temat pomaranczy w karmelu i tr 11.12.07, 10:59 Galaretka z wytrawnego wina do mięs, feta w oliwie z ziołami, suszone pomidory nadziewane fetą w oliwie, pasztety. Ale się smacznie zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: cos wiecej na temat pomaranczy w karmelu i tr 11.12.07, 21:52 Już podaję przepis na te pomarańcze. Ilość składników jest taka "mniej więcej" bo robię na smak :) Potrzebne ok. 6 pomarańczy 0,25 - 0, 4 dkg cukru woda kieliszek likieru pomarańczowego, koniaku albo brandy Jak: Pomarańcze umyć , włożyć do garnka z wodą i gotować ok. 20 minut - aż skórka będzie miękka. Potem wyjąć z garnka, ostudzić, pokroić na plastry i włożyć do słoików. Przygotowanie syropu karmelowego: wsypać do garnka cukier, wlać pół szklanki wody i wymieszać aż cukier się rozpuści, następnie gotować na dużym ogniu aż do zbrązowienia, na koniec dolać jeszcze pół szklanki wrzątku, dobrze wymieszać, jak trochę ostygnie dolać alkohol i zalać tym pomarańcze. Powinno to stać jakieś 6 tygodni, ale jeszcze się nie zdarzuło żeby choć plasterek tyle przetrwał :D Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: cos wiecej na temat pomaranczy w karmelu i tr 14.12.07, 12:32 dzioucha a masz moze jakies zdjecia?:) bo niby zrobilam,ale mam jakas watpliwosc co do ich wygladu (na szczescie zrobilam tylko jedna;P) Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: cos wiecej na temat pomaranczy w karmelu i tr 14.12.07, 22:09 Niestety, moja cyfrówka oddała ducha i jeszcze nie dorobiłam się nowej :( Pomarańcze powinny wyglądać całkiem apetycznie - takie krążki w brązowawym syropie Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 14.12.07, 11:29 1. kazdy dzem/chutney/konfitura, byle ladnie opakowane 2. krowki (sa w GP) 3. fugde Nigelli (moge wklepac przepis) 4. w zasadzie wszystkie ciasteczka/pierniczki, ale tu znow opakowanie duzo daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilekobietamalat Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 11:37 a jeszcze cukier waniliowy wlasnej roboty (jamie oliver kiedys robil):) i esencja waniliowa, ktora sie zgapilam i nie zrobilam:/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 14.12.07, 11:52 Może rzuć przepisy, będzie w jednym miejscu bez latania? Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka A ja polatałam 14.12.07, 16:19 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67343871,0,2.html?v=2 A cukier waniliowy to po prostu cukier zamknięty na przykład w słoiku z prawdziwą wanilią (laską). Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: A ja polatałam 14.12.07, 22:23 mhm, jamie cukier wrzucal z wanilia do rozdrabniacza:> jakiegos blendera czy innego cuda niewida;> to jest fajny prezent dla babc;) i gotujacych namietnie:> Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: swiatecze pycha prezenty hand made: pomysly? 14.12.07, 23:38 no i oczywiście pralinki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Rachatłukum 15.12.07, 14:43 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73332428,73332428.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Rachatłukum 15.12.07, 15:51 Czy esencja cytrynowa to olejek cutrynowy? Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: Rachatłukum 16.12.07, 11:42 Nie sądzę, ale spytaj Lullaby pod przepisem w GP. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Marmellata di cipolla rossa 16.12.07, 11:40 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36589076,36593694.html Odpowiedz Link Zgłoś