amel22 15.12.07, 15:47 U mnie tradycyjnie musi być sernik z brzoskwiniami;piernik już od 2 tygodni leżakuje i dalej zastanawiam się...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonix73 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 15.12.07, 17:15 piernik staropolski, pierniczki drobne, sernik wiedeński, pishingier, anglik, keks, makowiec, miodownik, no i nie ciasto ale koniecznie KUTIA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:47 Ja piekę sernik w polewie czekoladowej,tort owocowy lub makowy, makowiec kupuję w dobrej cukierni bo takiego nie potrafię upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: 195.150.165.* 16.12.07, 13:21 A co to za ciasto "anglik"? Czy można prosić o przepis? Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malandzia Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:44 Mam prośbę o wyjaśnienie co to za ciasto "ANGLIK". Jeśli mogę to poproszę o przepis. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna a co to jest kutia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 23:35 Pierwszy raz o tym słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 15.12.07, 19:57 piernik "kanadyjski" z z ksiazki "taka kuchnia jakie czasy" wylewany makowiec na biszkopcie ciasteczka cukrowe i owsiankowe i chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 15.12.07, 20:00 U mnie tradycyjnie. Pierniczki staropolskie, drożdżowy makowiec, i serowniec na kruchym spodzie. Więcej nie piekę, bo nie ma kto jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 15.12.07, 23:04 Przede wszystkim zrobię tort żurawinowy- odkrycie ubiegłych świąt, pyszny i piękny, i chyba pijaną śliwkę heli(pierwszy raz), poza tym jadę do mamy na Wigilię, a tam sernik, makowiec, piernik. Odpowiedz Link Zgłoś
brooks4 Alinko-li 15.12.07, 23:08 czy moglabys podac przepis na tort zurawinowy i pijana sliwke?? Brzmi intrygujaco... Wracajac do tematu - u mnie piernik Apolki, makowiec krucho- drozdzowy z GP, sernik nowojorski oraz christmas pudding Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.07, 16:04 u nas jest naprawde tradycyjnie, tzn. zadnych "staropolskich tradycyjnych ;)" sernikow z brzoskwiniami z puszki itp. piernik, makowiec i keks. zadnego z tych ciast nie trawie. nie zeby bylo cos nie tak z przepisami na nie, po prostu nerwowo nie znosze nadzienia z maku, suszonych sliwek dodawanych do keksa i piernikow ogolnie (miod - bleeee, przyprawa do piernikow - ok). mama robi co roku, wszyscy sie zajadaja, a dla mnie sa to jedyne swieta w ktore nie tyje :) mozliwe jednak, ze w tym roku sie zawezme i zrobie jakis "tradycyjny" (buahahaha) tort. tort zurawinowy brzmi dobrze, tez z checia poprosilabym o ten przepis. kiedys ktos pisal o wspanialym torcie piernikowym, jesli bez miodu, pisze sie i na niego. ale pewnie skonczy sie na jakims kawowym z whisky, albo czyms podobnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 16.12.07, 18:45 Przepisy podam jutro, zaznaczam że tort żurawinowy nie jest tortem tradycyjnym typu biszkopt przekładany masą- to ciasto na zimno na ciasteczkowym spodzie. Ale szczegóły potem, dziś nie mam siły, a przepisy dość długie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veterinario Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:40 Ja piekę...makowiec tradycyjny, makowiec retro czyli takie kruchawe ciasto na to masa makowa a po upieczeniu dużo lukru i bakalii, operę, tort kawowo-makowy, piernik staropolski i keks. Teoretycznie dużo ale dzielę się wypiekami więc dla mnie zostaje tylko część :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 16.12.07, 20:17 Tego roku piernik,makowiec drożdżowy z forumowego przepisu,cwibak (już upiekłam,będzie dojrzewał)i w planie sernik, nie wiem jeszcze jaki, musi być przepyszny.Po świętach,przed Nowym Rokiem planuje tort poziomkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 16.12.07, 20:26 a co to za cudo ta OPERA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolantaS Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 17.12.07, 21:42 Mieszkam w Danii Na Swieta na slodko robie tradycyjny dunski deser wigilijny Risengrød czyli Danie krasnoludkow a wiec ryz puddingowy gotowany na mleku a pozniej nastepnego dnia wymieszany z bita smietana ,vanilia ,migdalami i cukrem pudrem,podany na zimno i polany sosem wisniowym.Wiecej na stole wigilijnym ze slodkosci nie nie znajdziecie.W srodku sa pociete migdaly i jeden caly,kto go znajdzie w swojej porcji dostanie prezent Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 16.12.07, 22:32 Jednak dziś: świąteczny tort żurawinowy 160g masła 300g holenderskich ciastek cynamonowych- spekulatiusy 100g ciemnej czekolady 6 płatków żelatyny białej(6g) 1 szklanka żurawin (ze słoiczka) 200g jogurtu naturalnego 4 duże łyżki cukru 4 duże łyżki soku z cytryny 250g(ml)śmietanki 30% 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru do posypania olej do formy żurawiny wyłożyć na sitko, zostawić do odcedzenia( złapać "dżem" bez owoców, przyda się do sosów lub do sera smażonego). Masło rozpuścić, ciastka pokruszyć, zostawić 2 łyżki na posypkę. Resztę wymieszać z ciepłym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy (22 cm), zrobić brzeg, włożyć na 1 godz.do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(odrobina), podgrzać i rozpuścić. Jogurt , cukier, sok z cytryny wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. 2 łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny, wymieszać, dodać do reszty jogurtu. Dodać ubitą śmietanę, żurawiny( trochę żurawin zostawić do ozdoby). Wylać masę na ciasto. Wstawić do lodówki na min.1 godz. Ozdobić: najpierw ułożyć promieniście wiórki czekolady, potem rozłożyć żurawiny, posypać pokruszonymi ciastkami, a tuż przed podaniem- delikatnie przysypać cukrem pudrem. Przy 12 porcjach- 1 porcja ma 350 kcal:) Przepis pochodzi z niemieckiej gazety kulinarnej( o ile pamiętam to taki niemiecki "sól i pieprz"), stąd spekulatiusy i żelatyna w płatkach. Przekład jest amatorski, ale ciasto sprawdzone, naprawdę pyszne. Widziałam w tesco ciasteczka cynamonowe, być może będą dobre( ja mam przywiezione niemieckie). Jak zrobię, to wstawię na GP, bo wygląd jest chyba jeszcze lepszy od smaku. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veterinario Opera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:31 Trudno mi się wypowiadać ponieważ robię to ciasto po raz pierwszy. Bardzo spodobał mi się przepis z listopadowej Kuchni a wcześniej widziałam to ciastko u Bliklego jednak nie miałam okazji spróbować. Wygląda bardzo apetycznie wklejam linka gdzie można zobaczyć przekrojoną operę... farm1.static.flickr.com/47/148164470_24b709ed61.jpg Poszukując w necie informacji o operze zobaczyłam że jest to bardzo popularne i drogie ciastko. Sprzedaje się je w kawałkach jak np. bajaderki u nas. Przerażająca jest ilość czekolady którą trzeba dać do masy. 60dkg mlecznej czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
brooks4 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 10:35 Dzieki serdeczne za przepis! Te ciastka to takie cynamonowe herbatniki? I jeszcze poprosze o przepis na pijana sliwke... jak bedziesz miala czas, nie musi byc przed Swietami :) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 12:44 Ciasteczka to kruche herbatniki, bardzo aromatyczne, wspaniały smak ciasta to w dużej mierze ich zasługa. A tu wklejam "pijaną śliwkę Heli", jeszcze nie robiłam, ale przepis bardzo kuszący. Zdjęcia nie są zachęcające moim zdaniem, ja wyobrażam sobie dużo lepiej, chyba raczej w okrągłej formie, więcej kakao i z gorzką polewą. No ale zobaczymy. www.gotowanie.wkl.pl/przepis22719.html Odpowiedz Link Zgłoś
evelka30 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 13:10 Pijana śliwka jest wspaniala, moja siostra robi ja na święta Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 speculasjes - to zdrobniale 27.12.07, 02:05 brooks4 napisała: > Te ciastka to takie cynamonowe herbatniki? > Speculaas, bo tak się przede wszystkim nazywają to smak cynamonu z dodatkiem goździków, kardamonu, imbiru, gałki muszk. i białego pieprzu to zapach Holandii w czasie adwentu :) en.wikipedia.org/wiki/Speculaas Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li errata!!! 23.12.07, 19:27 W przepisie na tort żurawinowy błędnie podałam ilość żelatyny- 6 listków, czyli 10 g. A żurawiny miałam ze słoiczka 400g, po odcedzeniu było ich ok.1/2 szkl. Wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: 195.116.249.* 18.12.07, 09:44 A co to jest tort żurawinowy? Alinkę proszę o przepis. Czy to na bazie bezów? Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 11:26 Już podałam, jest troszkę wyżej;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 11:44 Sernik, makowiec zwijany, Tort czekoladowy z wiśniami, pierniki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 12:39 sernik, makowiec, szarlotka - w ramach przygotowań własnych reszty, keksów, biszkoptów, miodowników, pierników, najem się u rodziny ;D Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 12:49 Obowiązkowo drożdzowy makowiec i sernik na kruchym spodzie. No i jeszcze coś z kremem, może miodownik albo jakas rolada? Więcej nie pójdzie nawet jak goście pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipanna Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:07 Ja pewnie polecę na piernik ;). A tak naprawdę, to mój kohabitant (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent nie cierpię)poleci, więc się zorganizuję na piernik. A zatem piernik z mnóstwem orzechów włoskich, rodzynek i polewą czekoladową. U mamy na pewno będzie masa makowców (ja zawsze robię masę, sekretny przepis z lat pięcdziesiątych, kiedy jeszcze żyły tradycje dobrej, polskiej kuchni), na pewno keks z ogromem bakalii ([podczas pieczenia trzeba cicho mówić, nie chodzić, najlepiej delikatnie oddychać, żeby nie opadł). I zupełnie dziwnie i niebożonarodzeniowo - baby drożdzowe, które cała rodzina pożera gorące(wiem, igramy ze śmiercią), z masłem i gorącym mlekiem. Ahhhh, już mi ślinka poleciała.. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 13:12 Gość portalu: tulipanna napisał(a): > (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent > nie cierpię) koegzystor? symbiant? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 13:09 "Christmas cake" - uktv.co.uk/food/recipe/aid/514420 Dojrzewa od 3 tygodni podlewane co tydzien likierem pomaranczowym - w piatek bedzie wykonczone marcepanem, lukrem i ozdobami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_go Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:29 makowiec (drożdżowy), weihnacht stollen już leżakuje pierniczki upieczone sernik czekoladowy (z galerii) panettone(duże ilosci, bo obiecałam" na wynos") piernik z Yorkshire(też z galerii, Lis_ki, dzięki za przepis) Odpowiedz Link Zgłoś
katee1 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 13:38 makowiec i sernik, wiecej bysmy nie zjedli Odpowiedz Link Zgłoś
kinia.0 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 13:39 U mnie tylko sernik z kruszonką dla mnie i keks dla męża.Nie ma sensu piec czegoś co nie ma wzięcia.Piekę to co schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikora01 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.csk.pl 17.12.07, 14:00 sernik z brzoskwiniami, keks, 3bit i może jeszcze jakies jedno wymyślę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: 193.120.116.* 17.12.07, 14:21 kochane podajcie mi dobry przepis na sernik pieczony, nie na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Poprosze przepis na Opere 17.12.07, 14:22 Czy mółby mi ktos podac przepis na to ciasto Opera? Wyglada smakowicie i chętnei by wypróbowała. Z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Poprosze przepis na Opere IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:57 to ciasto znane jest także pod nazwą KSIĄŻĘ REGENT. może znajdziesz w google... jak nie znajdziesz daj znac, a jak wroce do domu to wkleje. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: Poprosze przepis na Opere 17.12.07, 19:45 Cos znalazłam ale chyba to nie ejst to ciasto, bo ktos tu pisał, ze tka dużo czekolady idzie do tego ciasta a w tym przepisie jest czekolada ale nie tak wcale dużo. Tak wiec jeśli możesz to abrdzo prosze o podanie przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna do usług :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:31 7 żółtek, 150 g cukru, 7 białek, 150 g mąki 1/2 litra mleka, 1 budyń aniliowy, 2 żółtka, 100 g cukru, 250 g masła, 50 g kakao, 50 g czekolady, 200 g kuwertury czekoladowej. natłuścić 2-3 blachy i posypac je delikatnie mąką. żółtka utrzeć z po budyń po 1 łżce. na koniec dodać kakao i roztopioną czekoladę. krążkiposmarować kremem i złożyć. wstawić do lodoówki do zastygnięcia. posmarować roztopioną kuwerturą. smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veterinario Re: do usług :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:25 To nie jest przepis na operę ;/ jeśli ktoś chce chętnie prześlę fotkę z przepisem z Kuchni. mail veterinario@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m odradzam stanowczo "opere" jesli to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 14:55 "prinzregententorte", czyli tort ksiecia regenta. jadlam go raz w renomowanym bawarskim hotelu. szczerze odradzam, bo jest ochydny :( czekolada to jedyna dobra w nim rzecz. reszta to przeslodki, wstretny krem z masla i cukru. wiecej niz 2 keski nie da sie tego zjesc, a na zoladku lezy godzinami Odpowiedz Link Zgłoś
chill Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 14:35 Co roku tak samo-keks, sernik, makowiec i piernik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.crowley.pl 17.12.07, 14:42 sero-mak i keks i finito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evvik Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:54 sernik z brzoskwiniami, keks-bo uwielbiam, piernik-bo być musi i pierniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:06 pierniczki na choinkę piernik przekładany powidłami śliwkowymi makowiec sernik miodownik makiełki Odpowiedz Link Zgłoś
c43 Makowiec tradycyjny zawsze wyjdzie 17.12.07, 15:31 na 8 makowców Ciasto 1 jajko 5 zółtek kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) 0. 5 litra mleka paczka drożdży 250 gram masła lub margaryny aromat waniliowy szklanka cukru Masa makowa 0.75 kg do1 kg maku (zależy jak kto lubi mniej lub więcej maku) 400 gram rodzynek aromat migdałowy 5 białek (pozostałych z jajek dodanych do ciasta) 2 szklanki cukru 100 gram masła Przygotowanie ciasta Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!. W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, gdy ciasto nam rośnie bierzemy się za wyrabianie masy makowej. Wyrobienie masy makowej Dzień przed wieczorem należy zalać mak wrzątkiem tak aby cały był zalany rodzynki też zalewamy wrzątkiem aby napęczniały. Następnego dnia odsączmy mak na sitku (nie powinien być za bardzo odsączony), i mielimy go trzy razy przez maszynkę przed ostatnim trzecim mieleniem dodajemy do maku 2 szklanki cukru mieszmy zmielony mak i razem z tym cukrem mielimy. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak odsączone rodzynki ubitą pianę z pięciu białek i aromat migdałowy., wszystko razem mieszamy. Wykonanie makowców Bierzemy po kawalku wyrośnietego ciasta kładziemy na stolnicy wałkujemy na stolnicy na cienkie prostąty (nie mogą być za cienkie) kładziemy na nich masę makową brzegi zostawiamy wolne. Składamy dwa brzegi do środka i zwijamy makowce, kładzemy na blasze najlepiej w papierze do pieczenie, na blachę mieszczą się cztery,. następnie wkładamy do ciepłego piekarnika( góra 40 stopni) wykonane makowce i czekamy aż jeszcze raz wyrośnie ciasto drożdżowe (bardzo ważne) gdy już wyrośnsną makowce wtedy podwyższamy temperaturę piekarnika do 170, 180 stopni i peczemy koło 30 do 40 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tehuana Re: Makowiec tradycyjny zawsze wyjdzie IP: 87.204.81.* 18.12.07, 02:00 Cukier w masie makowej to przestępstwo-tam powinien być miód. A makowiec to oczywiście król Bożego Narodzenia i nigdy nie smakuje lepiej. Moja Mama jest mistrzynią -masa makowa jest pełna bakali i stanowi z 90 procent wypieku. Poza tym ma reękę do drożdżowego i ciasto jest wielki, że aż wyłazi z blachy. Poza makowcem (i pieczonymi/smażonymi uszkami z grzybami)w Święta nic mi więcej ne potrzeba. Ale mamy jeszcze biszkoptową roladę z kakaowym kremem- czyli gałąź wigilijną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 17.12.07, 16:29 Czekoladowo-kasztanowe, migdalowe, sernik dla Walijczyka;), kawowo- czekoladowe z kremem latte z biala czekolada, i kokosanki chyba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:51 U mnie pierniczki (już upieczone), sernik z brzoskwiniami, makowiec, szarlotka (to piecze mama tradycyjnie). I jeszcze krajanka czekoladowa, jako prośba przehandlowana od siostry za szminkę lasting finish brązową :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.am.wroc.pl 17.12.07, 18:52 u mnie jest piernik, sernik, makowce x3 i pewnie coś jeszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
iza9919 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 18:58 ciasteczka pierniczki własnoręcznie robione i zdobione sernik miodownik rolada makowa na blacie drożdżowym tradycyjnie kutia i makówki Odpowiedz Link Zgłoś
kejtus_0 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 19:18 W dziale Kuchnia Artystyczna "Wysokich Obcasow" opublikowano kiedys przepis na ciasto z brandy, z dodatkiem owocow suszonych i kandyzowanych. Pokusi£am sie, zrobi£am, wyszlo fenomenalne :) Teraz £akocie owo lezakuje szczelnie zapakowane , raz w tygodniu je podlewam brandy i czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 do kajus_0 17.12.07, 19:57 A mozesz podac przepis na to ciasto z brendy? Akurat mam otwarta butelke brendy, tak zachwalasz to moze bym zrobiła to ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 19:58 Ciekawe, ciekawe. Ja też (a właściwie żona) piekę pijaną śliwkę oraz keks oraz piernik oraz drobne ciasteczka zdobione w śmieszne buźki - kiedyś dla dzieci, teraz przetrwały jako tradycja rodzinna. I łamańce z makiem uformowane w kształt makowego jeżyka. Ale skąd u wszystkich ten sernik? Przecież sernik to ciasto wielkanocne - nigdy w zyciu na Wigilię! Na Boże Narodzenie piecze sie ciasta tradycyjnie z tego, co zimą mogła znaleźć w spiżarni zapobiegliwa gospodyni (stąd te susze - bakalie, orzechy, miody, mak). Choć może nie należy przesadzać z tą tradycją? MOja babcia (Kresy)zmuszała nas w Wigilię do kisielu owsianego z sokiem żurawinowym albo mleczkiem migdałowym - wyglądał jak szare smarki i był ohydny! Odpowiedz Link Zgłoś
kejtus_0 ciasto z suszonych owocow, z dodatkiem brandy 17.12.07, 20:25 skladniki : 125 g masla 150 g miekkiego, brazowego cukru 250 g sultanek ( ja je zastapilam kandyzowana skorka pomaranczowa) 250 g rodzynek 200 g suszonych moreli pokrojonych w kostke 120 g wisni kandyzowanych pokrojonych w cwiartki sok i skorka z jednej pomaranczy ( z tej ostatniej ja zrezygnowalam na rzecz kandyzowanej skorki pom. ) 100 ml brandy plus troche do nasaczenia 2 jajka lekko ubite 250 g maki tortowej pol lyzeczki proszku do pieczenia pol lyzeczki mielonych przypraw korzennych pol lyzeczki mielonego cynamonu - Wysmarowac tluszczem tortownice o srednicy 20 centymetrow. Wylozyc ja pergaminem. - W rondlu wymieszac: maslo, cukier, suszone owoce, wisnie, pokrojona skorke pomaranczowa, sok i 100 ml brandy . lekko podgrzac, az maslo sie rozpusci, a nastepnie gotowac na malym ogniu pzrez 5 minut. Zostawic do wystudzenia. - Rozgrzac piec do 150st.C. -Wymieszac pozostale skladniki z owocami. calosc przelozyc do tortownicy i wygladzic wierzch. - Piec przez 2- 2,5 godziny. Jesli wierzch za bardzo zbrazowieje, ciasto nalezy przykryc folia aluminiowa. Po 2 godzinach sprawdzic, czy jest juz dobre, wkladajac patyczek do srodka- po wyjeciu powinien byc czysty. Jesli nie, piec jeszcze 15 minut i test powtorzyc. - Wystudzic , wyjac z formy, obrac z pergaminu, Nakluc w kilku miejscach patyczkiem , polac mniejw iecej dwiema lyzkami brandy. - Owinac w pergamin, potem w folie, wlozyc do szczelnego pudelka. - Polewac ciato brandy raz w tygodniu az do swiat. - Mozna przechowywac przez dwa- trzy miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 11:31 Czy to ta sama pijana śliwka co w moim linku wyżej? Jeśli tak to mam pytanie: 200g masła do kremu to nie za dużo, nie będzie mdłe? I czy robicie w tortownicy czy na blaszce- bo ja sie przymierzam do tortownicy, ale nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka A propos owsianego kisielu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 12:31 przypomniało mi się,kilka razy spędzaliśmy zimowy urlop w szwajcarskim Villars i w knajpce na stoku był taki deser z owsianki z sokiem i cieszył się wzięciem!Niestety nie próbowałam, właśnie z powodu tego szarawego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirgone Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.chello.pl 17.12.07, 20:20 Ja piekę, a raczej tylko "układam" niemca. To w rodzinie najukochańsze ciasto i zawsze znika w pierwszej kolejności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERA PROSZĘ O przepis na pyszny sernik IP: 193.120.116.* 17.12.07, 20:49 podajcie mi proszę przepis na sernik Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 18:38 PRZEPIS NA SERNIK WZIĘTY Z GALERII: ciasto: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1,3 kg białego sera (takiego zmielonego na sernik np. Jana w wiaderku lub z Sokołowa w kiełbaskach lub każdego innego), 1 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, ok. 1 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe, 8 żółtek Ciasto zagnieść na gładką masę. Rozwałować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Masa: wszystko zmiksować, ubić pianę z 10 białek, dodać 6 łyżek cukru i ewentualnie paczkę wiórków kokosowych. Połowę piany dodać do masy serowej a połowę wylać na wierzch ciasta przed upieczeniem. Piec ok. 1,5-2 godz w temperaturze 180 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 18:41 później podam tobie przepis na sernik ,który ja piekę na kruchym spodzie z brzoskwiniami,chociaż ten który podałam z galerii też bardzo zachwalano... Odpowiedz Link Zgłoś
amel22 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 19:53 SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Kruche ciasto: mąka krupczatka-30dkg masło-20dkg (ja daję 3/4 kostki) cukier puder-10dkg żółtka -3 ugotowane Mąkę przesiać ,dodać zimne masło(starkowane na tarce),ugootowane żółtka(przetarte)i cukier.Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1-2 godz.(ja wkładam do zamrażalnika na ok.30-40min.) Masa serowa: 750g sera,6jaj,1szk.cukru pudru(można dać 3/4 szkl.),150g masła,1 budyń śmietankowy,1 łyżka cuk.waniliowego. Inne: puszka brzoskwiń,bułka tarta,blaszka ok.35X23cm. Masło utrzeć z cukrem,cuk.wanil.,dodawać po żółtku,łyżce twarogu, budyniu.Białka ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy-mieszać łyzką,nie mikserem.Dodać pokrojone w małą kostkę odsączone brzoskwinie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na to starkować ciasto,uklepać.Podpiec ok.10 min.w tem.180C.Wystudzić.Spód posypać dobrze bułką tartą, na to masa serowa z brzoskwiniami i do piekarnika na 170C na ok.60min.(zależy od piekarnika)-jak się zrumieni.Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.Na koniec posypać np.cukrem pudrem lub można polukrować. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 21:30 Dla mnie ten sernik jest najsmaczniejszy www.cincin.cc/index.php?showtopic=7437 Dodam, ze nawet mój maz, który nie lubi serników za tym przepada. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa :):) żadnego nie piekę (i nigdy nie upiekłam) - 17.12.07, 22:06 nie znosimy słodyczy !! A z wytrawnych piekę tarty - ale nie na święta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: :):) żadnego nie piekę (i nigdy nie upiekłam) IP: 217.11.129.* 18.12.07, 07:20 Naprawdę?! Oboje?! Toście się dobrali! Nie wiem, współczuć czy zazdrościć .... -:) Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: :):) żadnego nie piekę (i nigdy nie upiekłam) 18.12.07, 10:52 ZAZDROŚCIĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
sabrossa serio serio :), u nas słodyczy w ogóle 18.12.07, 12:26 nie ma, nawet odwiedzający nas goście jacyś "niesłodcy" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipanna Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 09:13 A w ogóle niech ktoś założy temat: "jakie potrawy wigilijne robicie? "(ja nie mam uprawnień). Domyślam się, że były już takie wątki, ale myślę, że wszyscy tak to lubią, że warto! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 11:03 Zajrzyj do KUCHNI, był taki wątek: "Potrawy wigilijne z różnych stron Polski". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: night Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.torun.mm.pl 18.12.07, 14:07 Pierniczki już gotowe, siedzą w słojach i czekają na święta. Keks próbny też już upiekłam, wyszedł pyszny, już pożarty, więc może powtórzę. Chciałam piec christstollen, ale nie zdążę, poza tym nie mam ręki do drożdży. Więc zostaje piernik pełen bakalii ( z figami), polany polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 23:02 Dwa pierniki [jeden przełożony powidłami własnej roboty, drugi przełożony masą orzechową "Starszej pani"] już kruszeją. Strucla makowa w kruchym cieście oraz szarlotka z duuuużą ilości jabłek [ciasto kruche do szarlotki już w zamrażalniku]. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinadomanska Buche de Noel. 19.12.07, 12:18 Czy ktoś ma przepis na to ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Buche de Noel. 23.12.07, 21:01 Znalazlam przepis na to ciasto na portalu "MniamMniam" Oto on ; Buche de Noel - francuska rolada świąteczna Buche de Noel jest biszkoptową roladą przełożoną czekoladowym kremem na bazie masła lub śmietany i takim też kremem posmarowaną na zewnątrz. Jest niezwykle dekoracyjne: krem nakłada się tak, by wyglądał jak kora drzewa i, dla dodania realizmu, ozdabia się je cukrowymi listkami, bezowymi grzybami i suszonymi owocami. czas: 60 minut trudność: średniołatwe liczba porcji: 8-12 koszt: trochę kosztuje kalorie: bardzo dużo kategoria: Ciasta, Kuchnia francuska, Potrawy na dzień pierwszy i drugi Bożego Narodzenia składniki ciasto: 8 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 1 szklanka kremówki 3 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do dekoracji:-listki i grzyby z masy cukrowej masło do wysmarowania formy sposób przygotowania 1. W misce wymieszaj kremówkę z cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw do lodówki. 2. Jajka rozbij oddzielając białka od żółtek. 3. Żółtka utrzyj z cukrem aż masa będzie pulchna, a cukier się rozpuści. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i wymieszaj drewnianą łyżką. 4. Białka ubij na pianę i ostrożnie połącz z resztą składników. 5. Ciasto wylej do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia. 6. Miskę ze składnikami na nadzienie wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę. 7. Wystudzone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i posmaruj je połową bitej śmietany. Zwijaj roladę pomagając sobie ściereczką. Przełóż ją na tacę lub talerz i posmaruj resztą bitej śmietany robiąc przy tym rowki widelcem tak, by powierzchnia wyglądała jak kora drzewa. Udekoruj cukrowymi listkami i grzybami. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ellena Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 26.12.07, 20:02 Obowiązkowo makowiec i keks - specjalność mojego narzeczonego. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 27.12.07, 01:51 Zawsze piernik i coś z makiem,na zmianę makowiec wylewany na kruchym spodzie lub tort makowy (z kremem kawowym-pycha),keks i drożdżowe,tym razem strucle.No i małe pierniczki 6 tyg. przed Świętami.A sernik na Nowy Rok. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 10:18 Jak w temacie, jakie ciasta pieczecie na święta? Po 10-ciu latach na pewno już tych samych nie pieczecie, po za tym mamy większą dostępność egzotycznych produktów w sklepach. A czego życzylibyście sobie mieć dostępne przez cały rok bo niektóre towary tylko świateczno-sezonowe? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 10:48 reniam_123 napisała: > Po 10-ciu latach na pewno już tych samych nie pieczecie, po za tym mamy większą > dostępność egzotycznych produktów w sklepach. Otóż nadal, mimo upływu lat, na Święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie) piekę zawsze to samo. Boże Narodzenie: - piernik - pierniczki - makowiec - łamańce - sernik - ciasto drożdżowe Wielkanoc: - baba drożdżowa - sernik lub pascha - mazurki Cały urok polega na tym, że jadamy te ciasta raz w roku (może poza drożdżowym). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 12:17 Ja też piekę na Święta te same ciasta co dziesięć, dwadzieścia i trzydzieści lat temu. Sernik, makowiec i tort orzechowy oraz kakaowce. Co więcej moja Mama również je piekła :) Ot siła tradycji...nowinki to piekę wtedy kiedy mam smak. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 14:31 po kilku latach po tym wpisie po przejsciach medycznych przestalam tolerowac niektore rzeczy i przeszlam na diete hypoalergiczna, z wykluczeniem glutenu i mleka krowiego pod kazda postacia, i padu innymi ograniczeniami piernik uwado sie zaadaptowac bez wieskszych strat wylawany makowiec niestety stracil wielca i przestalam go piec czasami piegus w jego miejsca dzieci pieka tradycyjne ciasteczka maslane ja czasami pierniczki w wersji gf czasammi ciasto marchewkowe po latach rowniez zmniejsyl sie apetyt na slodkie Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 14:49 U mnie tradycyjnie będzie piernik, zawsze był sernik i makowiec, w tym roku będzie seromakowiec :))) i coś jeszcze, nie wiem co, na pewno jakaś nowość bo staram się jednak żeby wciąż tych samych ciast nie piec. Odpowiedz Link Zgłoś