Gość: Eltofo IP: *.solcon.nl 10.08.03, 20:51 Robie ja z cebulka,oliwa z oliwek i odrobinka octu winnego,sola,pieprzem.Czy mozna ja jeszcze czyms" dosmaczyc"? eltofo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 21:06 musztardą 'francuską', żeby były ziarenka gorczycy w całości są tacy, co zalewają pokrojone ziemniaki i cebulę rosołem z kostki albo proszku i tak trzymają z kwadrans, zanim odcedzą. potem dodają, czego tam chcą a w jakiejś gazecie niemieckiej przeczytałam info jakiegoś ichniego makłowicza, że czas skończyć z banałem kartoffelsalat i przyjemnie ją zmodernizować - dalej leciał przepis na sałatke z ziemniaków z kawałkami homara. no więc masz szerokie możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 21:08 Koniecznie dodaj posiekaną natkę pietruszki. Innych składników lepiej nie dodawaj, bo wtedy robi się inna sałatka, a nie ziemniaczana. I dużo pieprzu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 21:13 natka pietruszki jest błe zwłaszcza do sałatki z ziemniaków, ale może być szczypiorek :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 21:22 Natka pietruszki jest super:))) A szczypiorek to młoda forma cebuli:)) Natka jest straszna tylko wtedy, gdy przyklei się do bocznej powierzchni zęba trzonowego (a nie masz możliwości jej szybkiego usunięcia). POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jottka natka 10.08.03, 21:59 pietruszki nadaje sie tylko do sałatki kaszowej bierzemy filiżankę ugot kaszy gryczanej, puszke kukurydzy, kiełki soczewicy, mogą być też pszenicy i rzodkiewki, szczypiorek, natkę pietruszki, w ogóle wszystką zieleninę, jaką znajdziemy, parę pomidorów, dodajemy zalewajkę (rozgnieciony czosnek, sól, dużo cytryny, trochę musztardy, oliwa), mieszamy przez jaki kwadrans pilnujemy się, żeby nie zeżreć Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: natka 10.08.03, 22:06 W sprawie natki pozostanę przy swoim zdaniu, ale dziękuję przepis. Cała rodzina kocha kaszę gryczaną, ale jemy ją tylko na gorąco. Teraz będziemy mieć miłe urozmaicenie. Jednak na zimno tez jemy - po zmieleniu kaszy, z powstałej mąki pieczemy ciasteczka z żółtym serem, ziołami, przyprawami, ziarnami słonecznika itd Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: natka 10.08.03, 22:12 wedrowiec2 napisała: > jemy ją tylko na gorąco. jeszcze mam gdzieś rodzinny przepis na pierogi drożdżowe z kaszą gr i serem, pyszne nieprawdopodobnie, zwłaszcza jak ciotka zrobi, ale to długie i skumplikowane :( ale moge poszukać, jak chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: natka 10.08.03, 22:19 Pierogi z kasza gryczaną krążą w rodzinie pod postacią opowieści mojej mamy (danie oczywiście litewskie). Jeśli Twój przepis rózni się od przepisu MARZENNAKi (jest niżej) to bardzo proszę. Jutro otrzymam przepis od mamy (jeśli go pamięta z dzieciństwa). Porównamy różnice regionalne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: natka 10.08.03, 22:22 Chyba się pospieszyłam - przepis MARZANNAKi dotyczy sałatki ziemniaczanej:)))) a nie pierogów. Źle ze mną - idę spać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tonie 10.08.03, 23:05 są pierogi jako pierogi (takie gotowane, z falbanką naokoło), one sie tylko tak nazywają, zapewne dla zmyłki to takie buły drożdżowe, wysokie na dobre 6-8cm, pieczone w piekarniku, w środku nadziewka z kaszy gr + biały ser, przyprawione na pikantnie i wcale nie z litwy, babunia spod zamościa Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: natka 10.08.03, 22:07 Ja robię tak: gotowane ziemniaki jaja na twardo ogórki kwaszone cebula koperek ząbek czosnku majonez i śmietana. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: SALATKA z kartofelkow... IP: *.acn.waw.pl 10.08.03, 22:31 A z czym jecie kartoflaną sałatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 22:34 z mięsem na zimno - np. gotowaną wołowiną (najlepiej ligawą) z sadzonymi jajkami - jako bardzo szybki obiad samą, popijając gorącą herbatą Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: SALATKA z kartofelkow... 10.08.03, 23:02 wedrowiec2 napisała: > z mięsem na zimno - np. gotowaną wołowiną (najlepiej ligawą) że co??? że ja tak wytwornie zapytam, ale co ona ma być, ta wołowina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: SALATKA z kartofelkow... IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 11.08.03, 00:27 jottka napisała: > > że co??? > > że ja tak wytwornie zapytam, ale co ona ma być, ta wołowina? Ligawa to taki piekny kawalek wolowiny,ktory wyglada jak poledwica ale nia nie jest :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ok 11.08.03, 11:27 dzięki za info, ale to jest przymiotnik czy rzeczownik? :) i co to jest, jeśli to nie jest polędwica, ale wygląda jak polędwica? to jakies regionalne czy ogólnopolskie określenie i tylko ja nie załapałam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eltofo Re: SALATKA z kartofelkow... IP: *.solcon.nl 11.08.03, 11:06 Istotnie mozliwosci wiele,ta z homarem godna zastanowienia,hi,hi.Dziekuje! A co to jest WOLOWINA_LIGAWA????Pozdrawiam eltofo Odpowiedz Link Zgłoś