Gość: malwina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 20:16 witam.. ma ktos przepis na duszona marchewke? chodzi mi otaka w kostkach wiem ze ja trzeba dusic ok.2h ale czy cos sie jeszcze do niej dodaje? zageszcza? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania1022 Re: duszona marchewka 03.01.08, 20:29 Ja ja dusze z maslem i cukrem. Zageszczm maka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m DWIE godziny?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 20:36 kobieto, ta marchewka po 2 h duszenia do niczego sie nie nada. dusimy do miekkosci probujac po drodze od czasu do czasu. mysle, ze wiecej jak 20 min nie bedzie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: duszona marchewka 03.01.08, 21:56 Zagęszczać można też kleikiem ryżowym, takim dla niemowląt (ale kleikiem, nie kaszką) - nie wymaga gotowania (więc można "dogęścić" bez wrzątku), ma neutralny smak i po dłuższej chwili grudki same się rozpływają. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: duszona marchewka 04.01.08, 01:01 A ja niczym nie zagęszczam. Duszę w małej ilości wody z solą i cukrem, pod koniec gotowania dodaję masło i czosnek ablo koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: duszona marchewka 04.01.08, 09:34 > chodzi mi otaka w kostkach wiem ze ja trzeba dusic ok.2h po dwóch godzinach gotowania to po kostkach marchwi śladu nie będzie, tylko rozdziaba ;) a poważnie, to sprawa jest prosta: kroisz marchew w kostkę, dusisz na odrobinie wody kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu - aż będzie miękka (ale nie rozgotowana!), czasem to 15 min, czasem ciut więcej, trzeba sprawdzać doprawiasz odrobiną soli i cukru, ew. pieprzu, a jeśli chcesz gęściejszą, to można oprószyć mąką, ew. dodać odrobinę gęstej słodkiej śmietany, aczkolwiek imo najlepsza taka najprostsza, bez zagęszczania czasem dodaję mrożonego zielonego groszku (absolutnie nie z puszki, nie ten smak) - tak w połowie duszenia marchwi, wrzucony wcześniej się rozgotuje na amen ;) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es zapomniałam dodać 04.01.08, 10:19 że na koniec łyżkę masła dodaję, to akurat istotne dla smaku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: duszona marchewka 04.01.08, 10:04 A najporęczniej użyć mrożonki (ja wolę marchewkę z groszkiem pomieszaną, nie samą) - raz, że odpada obieranie i krojenie, dwa - mrożona dusi się króciutko, starczy 10 min., jest wtedy w sam raz - miękka, ale nie paciowa, taka lekko chrupka. Do rondelka wlewam troszkę wody, wrzucam łyżkę masła, wsypuję mrożonkę, solę i cukrzę. Pod koniec duszenia oprószam lekko mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: duszona marchewka 04.01.08, 10:13 marchew woda sól odrobina cukru ciut masła Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Re: duszona marchewka 04.01.08, 10:44 A gdyby jeszcze marchewkę udusić na maśle z imbirem dodac maslo i cytrynę. Wyłożyc na ciasto na tartę (np z pół na pół mąka i orzechy włoskie i dużo tymianku) zalac śmietaną z jakimś niebieskim serem i zapiec? Odpowiedz Link Zgłoś