Dodaj do ulubionych

Jakie potrawy z CEBULKĄ???

IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 10:51
zasmażana, duszona i pod wszelką inną postacią!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kawawa Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 14:47
      Poledwiczki... zrobic z nich kotleciki, obsmazyc (tylko bez panierki!!!),
      zdjac z patelni, dolac oliwy i usmazyc pokrojona w polplasterki cebulke, mocno
      posolic... jeszcze na troche wlozyc niej kotleciki. Do tego moga byc
      ziemniaczki puree (a na nich wlasnie sterta cebulki) i ogorasek kiszony :)))
      Pozdrawiam.
      • Gość: Kawawa Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 15:09
        Jeszcze robie zupe cebulowa z bialym winem i grzankami z serem. Jak chcecie
        rzuce przepis :)
        Pozdro.
    • dagg Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? 12.08.03, 15:03
      Ja robię ciasto cebulowe, ale nie wiem, czy to się mieści w tym temacie. Jak
      Cię interesuje to napiszę przepis.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tess Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:07
        dagg napisała:

> Ja robię ciasto cebulowe, ale nie wiem, czy to się mieści w tym temacie. Jak
        > Cię interesuje to napiszę przepis.
        > Pozdrawiam

Ja bardzo poprosze :-)
        • dagg Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? 12.08.03, 15:49
          Jutro napiszę, bo dziś już nie zdążę.
          Do przeczytania:)
          • Gość: Tess Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:51
            dagg napisała:

> Jutro napiszę, bo dziś już nie zdążę.
            > Do przeczytania:)

Dzieki! Bede czekac!
            Pozdrawiam
            • dagg Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? 13.08.03, 08:52

Oto obiecany przepis, robiłam już wiele razy, bo mój mąż jadłby to ciasto co
              tydzień (teraz mu mówię, że cebula jest jeszcze za...świeża).

Robi się ciasto kruche, albo półkruche, zawsze mam problem i nie wiem które
              jest które, w każdym razie to do ktorego daje się jajka, mąkę, margarynę i
              cukier(tu naprawdę odrobinę, smak ma być bardziej słony).
              Ciasto można lekko podpiec, tak, żeby się podsuszyło.
              Cebulę(dużo, około 0,5kg)pokroić w drobną kosteczkę i dusić do miękkości na
              maśle z bazylią lub tymiankiem (ziół dużo). Wyłożyć na ciasto. Na to zetrzeć
              ok.300g żółtego sera (najlepiej jakiś ostry). Wszystko polewa się masą:
              kubeczek śmietany kremówki, 2 żółtka, sól, pieprz i gałka muszk. - dobrze
              zmiksować, wylać na ciasto i piec, gdy masa się zarumieni ciasto powinno być
              już gotowe, zwłaszcza gdy wcześniej podpiekło się spód.
              Ciasto jest bardzo smaczne, najgorsze jest to siekanie cebuli, ale warto.
              Polecam:)
    • Gość: kaska Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.tele2.pl 12.08.03, 15:25
      moja babcia robila fajna rzecz: dusila cebule pokrojona i potem, taka
      mieciutka, na chleb jeszcze ciepla. Pyszne to bylo!
      • Gość: Tess Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:29
        Wiem o czym mowisz - moje mama cos takiego czasem robi, tylko ze mieszka 300 km
        ode mnie :-(
        O rany chyba sobie dzis zrobie ...mniam!!
        • Gość: kaska Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.tele2.pl 12.08.03, 15:38
          Gość portalu: Tess napisał(a):

> Wiem o czym mowisz - moje mama cos takiego czasem robi, tylko ze mieszka 300
          km
          >
          > ode mnie :-(
          > O rany chyba sobie dzis zrobie ...mniam!!

strasznie niezdrowe, strasznie tuczace i strasznie pyszne! Babcia dusila te
          cebule pokrojona chyba w paseczki w garnuszku;-)
          • Gość: Tess Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:40
            dokladnie tak ... czuje jak mi slinka cieknie :-)
    • hania_76 Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? 12.08.03, 20:12
      Wątróbka, sałatka grecka / szopska, sałatka z pomidorów i kiszonych ogórków,
      befsztyki, zrazy, kotlety mielone, jajecznica, zupa cebulowa, sos bolognese,
      smalec.
      • mufka Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? 12.08.03, 20:39
        Siekana zeszklona cebula wymieszana z puszka cieciorki!
        Pyyycha.
    • Gość: kania Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.chello.pl 12.08.03, 20:58
      ja z chęcią dodaję jej do wielu potraw,ale raczej jako dodatek niż składnik
      główny, oprócz jednej potrawy: karkówki duszonej na ostro,wtedy robię sos
      ceulowy
      a poza tym:
      wrzucam do każdej warzywnej, mięsnej potrawy duszonej zalewanej sosem, ponieważ
      zaostrza i komponuje się z każdym warzywem (cukinią,papryką,bakłażanem), no
      chyba że potrawa rzeczywiście ją wyklucza
      mieszam z farszami mięsnymi
      dodaję czasem do pizzy
      oczywiście do smalcu domowej roboty
      jajecznicy czasem
      sosu czosnkowego
      grilluję i kładę na grzanki serowe...mniam
      .......na razie tyle

pozdr
      kasia
      • Gość: Asia Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: *.a2000.nl 12.08.03, 22:30
        Moja sasiadka robila rybe w sosie cebulowo pomidorowym. Pycha. Niestety nie
        mam przepisu. Ale chyba trzeba podsmazyc duzo cebuli, dosyc grubo krojonej i
        zrobic sos pomidorowy potem.
    • Gość: kachnak Re: Jakie potrawy z CEBULKĄ??? IP: 212.127.95.* 12.08.03, 22:51
      A pierogi? Już marzę o przepysznym nadzieniu z twarogu, ziemniaków i cebulki
      właśnie. A na górę delikatnego ciasta też podsmażona na złoto cebulka!
      • petelka Re: Makaron zapiekany z CEBULKĄ:) 13.08.03, 08:35
        Makaron zapiekany z cebulą
        20 dag makaronu (50 dag gotowanego),
        3 łyżki masła,
        1/2 szklanki śmietany (lub mleka),
        2 jaja,
        1 łyżka tłuszczu do naczynia,
        3 łyżki ketchupu,
        1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano),
        2 cebulę (15 dag),
        1 łyżka oleju,
        20 dag tartego żółtego sera,
        sól
        Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia,
        odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbita z
        jajami. Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując
        powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok.
        półtora cm). Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem. Na tym położyć
        krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami
        pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez
        przykrycia ok. 20 min.

Przepis podłapałam ze strony: www.kuchnia.3miasto.pl/index.php3
        Od siebie dodam, że placek z makaronu rzeczywiście powinien być dosyć cienki,
        tak aby nie stłamsić smaku cebuli.:)
        • asiekok_28 Re: Makaron zapiekany z CEBULKĄ:) 13.08.03, 09:25
          Kapusta gotowana z cebula.
          Kapuste swierza posiekac, podlac lekko woda, posolic, gotowac.
          Cebule zeszklic na oleju. Dodac do kapusty. Jak kapusta juz miekka, zagescic
          lekko maka. Podawac posypana galka muszkatalowa i pieprzem.
          Pycha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka