monmam 11.01.08, 15:09 Dostałam paczkę z włoskimi produktami, m.in. carciofi w oliwie. Domyślam się, że to karczochy .Z czym i jak się je jada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszukiwaczarmi Re: Karczochy 11.01.08, 16:01 Jada się, jeśli są w oliwie, bezpośrednio i bez dalszej obróbki. Jeśli chcesz zrobić coś nieskomplikowanego, polecam: Sałatkę: rukola (jeśli nie ma, inna sałata), kawałki grapefruita podzielonego na cząstki i pozbawionego bielma, kawałki owych karczochów, podsmażone ziarna słonecznika albo siekanych orzechów - ułożyć na talerzu, skropić winegretem i posypać świeżo startym serem Pecorino Romano. Do sałatki można dodać też plastry wędzonej piersi drobiowej, będzie wówczas bardziej treściwa :) Pastę: szalotkę i pokrojone karczochy przesmażyć, dodać nieco lekkiego bulionu (warzywny lub drobiowy), małą gałązkę rozmarynu i nieco białego wina. Zredukować, wyjąć gałązkę, całość zmiksować. Po ostudzeniu dodać kawałeczki masła, zmieszać całość. Idealne do pieczywa, w tym chrupkiego :) No i oczywiście możesz pokusić się o rzecz prostszą - ułożyć je na pizzy i zrobić pizzę z karczochami, albo, jeśli chcesz pójść po najmniejszej linii oporu, po prostu zjeść je jako akompaniament do zwyczajnych kanapek. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Karczochy 11.01.08, 16:02 tu mala sciaga www.pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/karczochy-%11-zastosowanie-i-przygotowanie.html no i karczochy to afrodyzjak,ktory najlepiej spozywac we dwoje przy blasku swiec karmiac sie wzajemnie:)Podajemy z sosami-np smietanowym lub ewentualnie majonezowym(za majonezowy pewnie zaraz mi sie oberwie:D) Odpowiedz Link Zgłoś
monmam Re: Karczochy 11.01.08, 17:45 Dzięki za podpowiedzi. Mam ochotę na sałatkę, a że jeszcze dobrze ją zjeść w blasku świec... Poczekamy tylko aż dzieci usną:) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Karczochy 11.01.08, 17:47 Prosta salatka : Karczochy wymieszac z czosnkowym winegretem, schlodzic w lodowce. Podawac ze struganym parmezanem. Pesto: Zmiksowac: 2 karczochy, 2-3 zabki czosnku, 30 g prazonych orzeszkow, np. piniowych, pare lyzek mleka, 2 lyzki tartego parmezanu, 6 lyzek oliwy, sol, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś