Gość: Gosia IP: 195.205.254.* 29.01.08, 10:57 Przepis Nigelli. Czy ktoś jest w posiadaniu i mógłby tu wrzucić. Z góry bardzo, bardzo dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.08, 11:52 znajdziesz BEZ KLOPOTU a stronie nigelli. wlasnie to przetestowalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym IP: 195.205.254.* 29.01.08, 12:48 domyślam się, ale potrzebuję go po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 13:58 to wklej linka i moze jakas dobra dusza ci przetlumaczy w wolnej chwili:) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela ? 29.01.08, 15:13 Czy chodzi ci o przepis na chorizo z chili i mufinkami kukrydzianymi? Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 19:48 mowisz i masz, akurat mam "Feast" przed nosem:-) Cornbread-topped chilli con carne, czyli ch.con.c z chlebem kukurydzianym: Na chilli con carne: 4 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyzki oliwy 2 łyzeczki suszonych chilli, albo wg własnego uznania 2 łyzeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 5 ziarenek kardamonu, zmiażdżonych 2 czerwone papryki 1,5 kg mielonej wolowiny 2 puszki a 400 g siekanych pomidorów 8 łyżek ketchupu (najlepszej jakości, nie byleco - dopisek mój) 8 łyżek przecieru pomidorowego 250 ml wody 2 łyzki kakao 2 puszki a 400 g fasolki red kidney Na chleb kukurydziany: 1 i 1/2 łyzeczki soli 650 g mąki kukurydzianej 4 łyzki mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu 750 ml maslanki 4 jajka 2 łyżeczki miodu 4 łyzki oleju roslinnego 150 g sera Cheddar, startego na grubej tarce (mala podpowiedź: zazwyczaj Cheddar, który kocham gorącą miłością, kupuję w PiP albo Bomi; kilka dni temu widzialam jednak ten sam ulubiony gatunek w Realu, zdaje sie, że nawet taniej) Do podania na stół: 4 dojrzałe avocado 4 dymki sok z dwoch limonek 4 łyzki poseikanych liści kolendry 500 ml kwaśnej śmietany papryka w proszku do oprószenia 350 g Cheddara, utartego Posiekaj cebule, rozgrzej oliwe w duzym rondlu, dodaj posiekany czosnek i podsamż razem, aż zmiękną. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i zmiażdżone ziarna kardamonu, dobrze podsmaż. Papryki pozbaw nasion i pokrój w kostkę, wyłóż na cebulę. Dodaj mielona wołowine i za pomocą widelca rozdzielaj na kawałki, podsmażając jednocześnie do zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory, fasolkę, ketchup, przecier pomidorowy i wodę, mieszaj. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, posyp kakao i wymieszaj razem. Gotuj na malym ogniu, częsciowo przykryte, przez półtorej godziny. Na tym etapie możesz schłodzić i zamrozic chilli, albo przechowac w lodówce przez noc. Albo od razu zabrac sie za ciag dalszy: Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Wyłóż chilli do dużej, szerokiej formy do zapiekania. Wymieszaj sól, mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do piecz. i cynamon w misce. Ubij razem maślanke, jajka, miód i olej, a nastepnie połacz mieszając z suchymi skladnikami, az do utworzenia ciasta o żywej, zółtej barwie (moja uwaga: nie nalezy mieszac do upadłego, to jest ciasto muffinopodobne, dobrze mu robi niedbałe mieszanie i grudki). Masę kukurydziana wyłóż na wierzch chilli con carne. Wierzch posyp utartym serem i piecz przez 30 minut, lub tak dlugo, az chleb wyrośnie i sie zezłoci, a chilli pod spodem będzie bulgotalo. Czas pieczenia zalezy od tego, czy chilli było zimne, czy ciepłe - mozesz je najpierw samo podpgrzac w piekarniku, i dopiero na gorące wyłozyc masę kukurydziana i zapiec razem. Odstaw na 5 minut przed dzieleniem na porcje. Dla ukoronowania dziela: rozgnieć avocado z posiekanymi dymkami, dodaj sok z limonek i sól do smaku. Dodaj wiekszą część posiekanej kolendry, przełóż do miseczek, posypując pozostała kolendrą. Kwaśna smietane przełóż do miseczek, posyp papryką. Do innej miseczki przełóz posiekany Cheddar. Nakładaj na talerze razem z chilli i chlebem kukurydzianym. I teraz: zmniejsz proporcje składników, chyba że planujesz kolację dla tlumu: Nigella pisze, ze to jest porcja dla 20 osób:-) ps. tłumaczenie moje wlasne, więc choć dokładne, to nawet w najmniejszej mierze nie oddaje przepieknej angielszczyzny i stylu pisania Nigelli Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 20:06 aaa i znalazla sie Wino dobra dusza:D Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 20:13 bo ja znowu czytam Feast na przemian z N.Express do poduszki:-)no i kazda okazja jest dobra, zeby się kultem podzielic Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 20:17 hihi no to moze i ja skorzystam bo po "angielskiemu"to nie tentego:DD Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 20:22 co tylko zechcesz, jestem do dyspozycji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 20:25 dziekuje-zrewanzuje sie przepisami po niemiecku jesli bedzie taka potrzeba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Ogromne dzięki za zaangażowanie:))) IP: 195.205.254.* 30.01.08, 08:58 wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: mój przepis jest smaczniejszy:DDDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 09:34 akurat... Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: mój przepis jest smaczniejszy:DDDD 04.02.08, 09:05 Jestem w szoku. Po co ona daje to kakao? Pewnie to jakaS poezja w gębie, ale jakoś by mi do głowy nie przyszło... Czy to jakos inaczej smakuje , czy tylko wzmacnia smak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: mój przepis jest smaczniejszy:DDDD IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.08, 09:23 prawie kazdy przepis na chili con carne (oprocz tego z "pomyslem na danie meksykanskie" knorra, ale o syfach tu nie dyskutujemy)przewiduje dodanie kakao, badz odrobiny gorzkiej czekolady. imho ma to byc bardziej "meksykanskie" i nawiazuje do tradycji tamtejszego mole. samo chili jest potrawa tex-mex z usa i w meksyku w takiej postaci nieznane :) Odpowiedz Link Zgłoś
irishcream Re: mój przepis jest smaczniejszy:DDDD 04.02.08, 09:26 Ponieważ wczoraj to robiłam (efekty w GP) mogę stwierdzić, że kakao pogłębia kolor i nadaje delikatny aromat, broń boże nie słodki, ale bardzo ciekawy. A, że w cieście na wierzchu jest cynamon, a w środku chilli jeszcze kardamon, to wszystko się tu komponuje. A geneza jest prawdopodobnie taka, jak napisała ania_m. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 04.02.08, 10:50 Na drugi raz nie musisz prosić o tłumaczenie,jeśli nie masz książek Nigelli.Tu są wszystkie przepisy z "Nigella ucztuje": nigella-ucztuje.blogspot.com/ i sukcesywnie wklejane na bieżąco przepisy z "Nigella gryzie": nigella-gryzie.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.08, 11:55 ciekawe, czy takie akcje sa prawnie legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 05.02.08, 13:15 O, dzieki za te przepisy :-) Odpowiedz Link Zgłoś