Dodaj do ulubionych

Chillin con carne chlebem kukurydzianym

IP: 195.205.254.* 29.01.08, 10:57
Przepis Nigelli. Czy ktoś jest w posiadaniu i mógłby tu wrzucić. Z
góry bardzo, bardzo dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • winoczerwone Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 29.01.08, 19:48
      mowisz i masz, akurat mam "Feast" przed nosem:-)

      Cornbread-topped chilli con carne, czyli ch.con.c z chlebem
      kukurydzianym:
      Na chilli con carne:
      4 cebule
      2 ząbki czosnku
      4 łyzki oliwy
      2 łyzeczki suszonych chilli, albo wg własnego uznania
      2 łyzeczki mielonej kolendry
      2 łyżeczki mielonego kuminu
      5 ziarenek kardamonu, zmiażdżonych
      2 czerwone papryki
      1,5 kg mielonej wolowiny
      2 puszki a 400 g siekanych pomidorów
      8 łyżek ketchupu (najlepszej jakości, nie byleco - dopisek mój)
      8 łyżek przecieru pomidorowego
      250 ml wody
      2 łyzki kakao
      2 puszki a 400 g fasolki red kidney

      Na chleb kukurydziany:
      1 i 1/2 łyzeczki soli
      650 g mąki kukurydzianej
      4 łyzki mąki pszennej
      6 łyżeczek proszku do pieczenia
      2 łyżeczki mielonego cynamonu
      750 ml maslanki
      4 jajka
      2 łyżeczki miodu
      4 łyzki oleju roslinnego
      150 g sera Cheddar, startego na grubej tarce (mala podpowiedź:
      zazwyczaj Cheddar, który kocham gorącą miłością, kupuję w PiP albo
      Bomi; kilka dni temu widzialam jednak ten sam ulubiony gatunek w
      Realu, zdaje sie, że nawet taniej)

      Do podania na stół:
      4 dojrzałe avocado
      4 dymki
      sok z dwoch limonek
      4 łyzki poseikanych liści kolendry
      500 ml kwaśnej śmietany
      papryka w proszku do oprószenia
      350 g Cheddara, utartego

      Posiekaj cebule, rozgrzej oliwe w duzym rondlu, dodaj posiekany
      czosnek i podsamż razem, aż zmiękną. Dodaj chilli, kolendrę, kumin i
      zmiażdżone ziarna kardamonu, dobrze podsmaż. Papryki pozbaw nasion i
      pokrój w kostkę, wyłóż na cebulę. Dodaj mielona wołowine i za pomocą
      widelca rozdzielaj na kawałki, podsmażając jednocześnie do
      zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory, fasolkę, ketchup, przecier
      pomidorowy i wodę, mieszaj. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, posyp
      kakao i wymieszaj razem. Gotuj na malym ogniu, częsciowo przykryte,
      przez półtorej godziny. Na tym etapie możesz schłodzić i zamrozic
      chilli, albo przechowac w lodówce przez noc. Albo od razu zabrac sie
      za ciag dalszy:
      Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Wyłóż chilli do dużej, szerokiej
      formy do zapiekania. Wymieszaj sól, mąkę kukurydzianą i pszenną,
      proszek do piecz. i cynamon w misce. Ubij razem maślanke, jajka,
      miód i olej, a nastepnie połacz mieszając z suchymi skladnikami, az
      do utworzenia ciasta o żywej, zółtej barwie (moja uwaga: nie nalezy
      mieszac do upadłego, to jest ciasto muffinopodobne, dobrze mu robi
      niedbałe mieszanie i grudki).
      Masę kukurydziana wyłóż na wierzch chilli con carne. Wierzch posyp
      utartym serem i piecz przez 30 minut, lub tak dlugo, az chleb
      wyrośnie i sie zezłoci, a chilli pod spodem będzie bulgotalo. Czas
      pieczenia zalezy od tego, czy chilli było zimne, czy ciepłe - mozesz
      je najpierw samo podpgrzac w piekarniku, i dopiero na gorące wyłozyc
      masę kukurydziana i zapiec razem.
      Odstaw na 5 minut przed dzieleniem na porcje.
      Dla ukoronowania dziela: rozgnieć avocado z posiekanymi dymkami,
      dodaj sok z limonek i sól do smaku. Dodaj wiekszą część posiekanej
      kolendry, przełóż do miseczek, posypując pozostała kolendrą. Kwaśna
      smietane przełóż do miseczek, posyp papryką. Do innej miseczki
      przełóz posiekany Cheddar. Nakładaj na talerze razem z chilli i
      chlebem kukurydzianym.

      I teraz: zmniejsz proporcje składników, chyba że planujesz kolację
      dla tlumu: Nigella pisze, ze to jest porcja dla 20 osób:-)
      ps. tłumaczenie moje wlasne, więc choć dokładne, to nawet w
      najmniejszej mierze nie oddaje przepieknej angielszczyzny i stylu
      pisania Nigelli
        • irishcream Re: mój przepis jest smaczniejszy:DDDD 04.02.08, 09:26
          Ponieważ wczoraj to robiłam (efekty w GP) mogę stwierdzić, że kakao pogłębia
          kolor i nadaje delikatny aromat, broń boże nie słodki, ale bardzo ciekawy. A, że
          w cieście na wierzchu jest cynamon, a w środku chilli jeszcze kardamon, to
          wszystko się tu komponuje.

          A geneza jest prawdopodobnie taka, jak napisała ania_m.
    • ag.gu Re: Chillin con carne chlebem kukurydzianym 04.02.08, 10:50
      Na drugi raz nie musisz prosić o tłumaczenie,jeśli nie masz książek
      Nigelli.Tu są wszystkie przepisy z "Nigella ucztuje":

      nigella-ucztuje.blogspot.com/
      i sukcesywnie wklejane na bieżąco przepisy z "Nigella gryzie":

      nigella-gryzie.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka