cytrusowa 02.02.08, 13:52 nie moge znalezc w domowych karteluszkach przepisu. mozecie poratowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 14:03 Składniki: 1 kg ziemniaków, włoszczyzna cebula, listek laurowy, ziele, sól, pieprz, 25 dkg boczku surowego. Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować z przyprawami, boczek pokroić i przysmażyć z cebulką na złoty kolor połączyć z zupą, doprawić do smaku. Do tej zupy dodawano czasem zacierki, kluseczki zagniatane z 2 jaj, szklanki mąki, trochę wody do wyrobienia, sól. Zagnieść twarde ciasto, kruszyć kluseczki prosto do zupy, lub zetrzeć na tarce. Chwilę pogotować, gdy wypłyną zacierka jest już gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 15:25 a tu moja wersja :-) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28015160,28015160.html Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 15:32 Wariacja z północnej Polski: Do osolonego wywaru z włoszczyzny (w bogatszej wersji z dodatkiem kości) z zielem angielskim i listkiem laurowym dodaje się pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotuje do miękkości. Pod koniec dodaje się zasmażkę z mąki i boczku. Zupę doprawia się octem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 15:42 ziemniaki, wloszczyzna nie dodaje zadnej zasmazki, tylko miksuje i troche smietany na koncu Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 15:49 dlaczego z octem?Co ocet dodaje do tej zupy,prosze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giwia a dlatego z octem , ze pewnie IP: *.markom.krakow.pl 02.02.08, 16:12 tak sie robiło we wspomnianym regionie. NIE CZEPIAJMY SIE POSZUKIWACZA PONAD KONIECZNOSC! Chłopak wyrażnie się uczy i nie reaguje agresją kiedy starsi mówią, a to wielka rzadkośc. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: a dlatego z octem , ze pewnie 02.02.08, 16:21 moje pytanie daleko odbiega od czepialstwa, nigdy nie slyszalam w W- wie, o dodawaniu octu do tej klasycznej zupki, dlatego pytam , chyba nic w tym zlego? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: a dlatego z octem , ze pewnie 02.02.08, 16:38 Mysle,ze wtedy ma lekko "zurkowaty"posmak:) Podobnie robie emigrancki zurek bez zurku mojego pomyslu(ten z chlebem)-dodaje ocet lub cytryne:) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kartoflanka czyli zupa 03.02.08, 23:27 Ocet, jak nietrudno się domyślić, dodaje jej pewnego wigoru, kwasowości. Bez niego kartoflanka jest ot, kartoflana, z odrobiną octu staje się nieco zadziorna. Ja dodaję nieco (naprawdę niedużo) prosto do talerza. Ocet tak czy owak jest opcją. Z nim, wg mnie, zupa jest lepsza. Tak się u nas jadało i niekiedy jada się tak nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kartoflanka czyli zupa 04.02.08, 15:40 poszukiwaczarmi napisał: > Ocet, jak nietrudno się domyślić, dodaje jej pewnego wigoru, > kwasowości. Bez niego kartoflanka jest ot, kartoflana, z odrobiną > octu staje się nieco zadziorna. Błagam, nie odbieraj mi apetytu na kartoflankę! Jedz ją nawet z płuckami, podrobami czy móżdżkiem ale nie obrzydzaj mi pysznego smaku samej kartoflanki! Proszę Cię bardzo! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kartoflanka czyli zupa 04.02.08, 23:39 Karoflanki nie jada się z płuckami. Nie oburzam się na zdziwienie określonego gremium Forumowiczów, gdyż zapewne siedząc w Warszawie lub w innych rejonach byłego zaboru rosyjskiego, nie są świadomi faktu, iż zabór pruski pozostawał pod wielce silnym wpływem germańskim, w tym pod wpływem kulinarnym. Dodawanie octu do kartoflanki, praktykowane przez moją babcię, mamę, a teraz i przeze mnie, w moim przeświadczeniu w prostej linii łączy się z obecnością octu w sałatce ziemniaczanej: Kartoffelsalad, która pływa w sosie na bazie bulionu i octu właśnie. Nie zgłosiłem postulatu jedzenia kartoflanki z octem, jedynie zaznaczyłem, że można z nim ją jadać. Jeśli ktoś chce, można spróbować. A jeśli nie - niechaj ów smak pozostanie mu nieznany :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kartoflanka czyli zupa 05.02.08, 17:18 poszukiwaczarmi napisał: > siedząc w Warszawie lub w innych rejonach byłego zaboru rosyjskiego Przypisywanie mi smaku z "byłego zaboru rosyjskiego" poczytuje sobie jako zamierzoną zlosliwosc ;-) moje smaki, Panie Arturze, pochodzą ze Lwowa! O! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: kartoflanka czyli zupa 05.02.08, 23:28 A, złośliwość może tak :) Ale nie zamierzoną, bowiem moje złośliwości są z reguły niezamierzone, ot naturalne :) Proszę nie odbierać mojej niewinnej uwagi o zaborze rosyjskim zbyt personalnie :) a smaki Lwowa gorąco pozdrawiam ! PS: Skąd Forumowicz qbraq wie, jak mam na imię? Czy jestem już sławny także we Lwowie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kartoflanka czyli zupa 06.02.08, 21:07 poszukiwaczarmi napisał: > :) a smaki Lwowa gorąco pozdrawiam ! :-)) ...dzieki i wzajemnie pozdrawiam smaki kociewskie i kuchnię kaszubską! > PS: Skąd Forumowicz qbraq wie, jak mam na imię? Czy jestem już > sławny także we Lwowie? :P My wsio znajem... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 17:31 Polecam dodanie do gotowej, jeszcze goracej kartoflanki pokrojonego w kostke sera zoltego /gouda/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kartoflanka czyli zupa 02.02.08, 19:40 Większość moich zup warzywnych to zasadniczo kartoflanki; na pietnascie minut przed koncem gotowanie wrzucam do gara skrojone w kostke dwa srednie kartofle i jest fajno! Nie sa one nigdy na mięsie czy na kosciach a na masle z podsmazania warzyw z cebulą przed gotowaniem i nie są zageszczane zasmazkami; jem ja zawsze ze śmietaną i makaronem i doprawiam - poza innymi zwyczajowymi przyprawami - tartym kminkiem i tymiankiem; są naprawde smaczne ale niestety - jem je sam bo Tuba ma swoje jedzenie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: kartoflanka czyli zupa IP: *.aster.pl 03.02.08, 15:23 Czy ktoś zna przepis na taki rodzaj kartoflanki (mawiało się: polewka) w skład której wchodziło zsiadłe mleko? I jeśli tak, to czym można je zastąpić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giwia Re: polewka IP: *.markom.krakow.pl 03.02.08, 15:35 w Górach świetokrzyskich uzywalo sie maslanki , mozna tez kefiru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: polewka IP: *.aster.pl 03.02.08, 15:38 Tak, ale jaki jest na to dokładnie przepis? Wydaje mi się, że była to zupa bezmięsna (bazuję na wspomnieniach z dzieciństwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giwia Re: polewka przepis IP: *.markom.krakow.pl 03.02.08, 23:41 Maslanka, serwatka, kwasne mleko , kefir Jedno z tych. Zagotowac, zagęascic smietaną z mąką, Koniecznie posypac skwarkami. w sezonie dodac koperku, pieprz sol oczywiscie Podaje sie z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: kartoflanka czyli zupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 20:04 Czy już nikt nie dodaje do kartoflanki maryjanku? Ja zawsze sypię szczodrze maryjanek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: kartoflanka czyli zupa 04.02.08, 20:51 Coś ma wspólnego z Rokitą? O Maryjannie słyszałam, nawet piosenke, a Maryjanek tylko z polityka mi sie kojarzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim o nie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 21:17 Nie Rokita to, ani teznie krzaklewski (Maryjan, piękny Maryjan,jak głosiła kiedyś piosenka). Maryjanek to ludowa nazwa majeranku,o :) Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: kartoflanka czyli zupa 04.02.08, 22:32 kocia_noga napisała: > Coś ma wspólnego z Rokitą? > O Maryjannie słyszałam, nawet piosenke, a Maryjanek tylko z polityka > mi sie kojarzy:) :DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: kartoflanka czyli zupa 04.02.08, 22:37 absolutnie! Z maryjankiem i ze smazona na ciemno cebulka! Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu wariacja na temat: 04.02.08, 23:44 wywar na wędzonce,włoszcyzna,ziemniaczki w kostkę,podsmażona cebulka z czosnkiem oprószona mąką i zacierki. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: kartoflanka czyli zupa 08.02.08, 17:52 japonska zupa ziemniaczana: ziemniaki pokrojone w kostke przesmazyc na masle, potem cebule tez, zalac bulionen i gotowac 20 minut, dodac 15o gr pocietego swiezego tofu (nie gotowac, sporo wytrawnego sherry i ciemny sos sojowy. oddzielnie, wczesniej przesmazyc na masle swieze kurki. zupe (bez kurek) zmiksowac a potem ubic, zeby zrobila sie piana, podawac z kurkami, swieza bazylia i swiezym grubo startym pieprzem. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna jeszcze jedna kartoflanka 08.02.08, 18:46 przepis flamandzki: seler naciowy (wiecej naci niz lodyg) grubo posiekac. Podsmazyc na masle i pokrojonym w kostke boczku; dodac pokrojone ziemniaki, wlac mleko. Gotowac, az ziemniaki zmiekna. Wersja bardziej elegancka: zmiksowanie zupy po uprzednim wylowieniu ladniejszych kawalkow ziemniakow i kawalkow boczku. Tych uzyc do dekoracji Odpowiedz Link Zgłoś