Dodaj do ulubionych

gotowana kapustka?

IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 18:19
Mam ochote na gotowana kapustke, nawet nabylam nieduza glowke w tym celu,
ale poza faktem ze kapuste nalezy pokroic i wlozyc do garnka moja wiedza sie
konczy. Czy ktos moze mi zdradzic sekret gotowanej kapustki??
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: gotowana kapustka? 29.08.03, 18:49
      Gotowana czy duszona? - proszę sprecyzuj jak ma wyglądac końcowy efekt.
      • Gość: melmire Re: gotowana kapustka? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 19:03
        A jaka najlepsza? Chetnie wyprobuje, oczywiscie kolejno; wszystkie rodzaja
        kapustki. Chociaz jak slucham mojego zoladka to mowi on cos o kapustce dosc
        mlodej, niezbyt tlustej z koprem czy tez koperkiem...........
        • Gość: any Re: gotowana kapustka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 19:15
          Ja lubię kapustę gotowaną w całości, albo w ćwiartkach. Taką po prostu z wody.
          Polaną roztopionym masłem z podsmażonym czosnkiem albo tartą bułką.
        • wedrowiec2 Re: gotowana kapustka? 29.08.03, 19:24
          Rozpocznę od kapusty z wody. Główkę kapusty, oczywiście pooczyszczeniu, podziel
          na 6 -8 części. Ilość zależy od wymiarów kapusty. Kawałki włóż do wrzątku,
          gotuj z solą. Sprawdzaj widelcem jej miękkość. Gdy jest ugotowana, odcedź i
          podawaj z tartą bułką i masłem (jak kalafior). Smaczna jest tak przyrządzona
          kapusta włoska, o brukselce nawet nie wspomnę. Jeśli chcesz mieć bardziej
          aromatyczną, to do wody dodaj trochę rosołku w kostce. Ja stosuję rosół
          drobiowy Knorra.
          Kapust duszona - poszatkuj kapustę, ale nie tak drobno jak kwaśną. Zalej małą
          ilości wody. Osobno usmaż na tłuszczu (może byc smalec, może oliwa) pokrojoną w
          kostkę cebulę. Dodaj do kapusty. Wymieszaj, dodaj przyprawy - pieprz czrny,
          pieprz ziołowy, kminek (koniecznie), sól. Duś pod przykryciem do miękkości (45 -
          90 minut, zalezy od gatunku kapusty). Pod koniec gotowania dodaj pokrojony
          pomidor; wcześniej nie dodawaj, gdyż kapusta trudniej zmieknie. Mozna cebulkę
          smażyć na boczku, albo dodać do kapusty łyżkę domowego smalcu.
          • Gość: melmire Re: gotowana kapustka? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 20:48
            Yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, to jest to, jutro drobie kapuste! Wielkie dzieki
            dla obojga fachowcow-kapustkowcow :)
        • Gość: lola Re: gotowana kapustka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 19:26
          Gość portalu: melmire napisał(a):

> A jaka najlepsza? Chetnie wyprobuje, oczywiscie kolejno; wszystkie rodzaja
          > kapustki. Chociaz jak slucham mojego zoladka to mowi on cos o kapustce dosc
          > mlodej, niezbyt tlustej z koprem czy tez koperkiem...........

Ciachasz taką kapustke na wióry, osobno w kostke cebulke- kapuste podlewasz
          woda (niewiele), posypac wegeta , dac ziele i lisc laur., podduszac bez
          przykrycia. Cebulke podsmazyc na złoto na oleju, na koniec dodac lyzke maki- i
          chwile mieszajac zrobic z tego zasmazke- dorzucic do miekkiej kapustki, to ja
          zagesci,zamieszac, wyłaczyc. Wsypac duzo koperku i juz
          • wedrowiec2 Re: gotowana kapustka? 29.08.03, 21:14
            Melmire - dobrze, że przeczytałam wpis Loli o przykryciu garnka z kapusta.
            Oczywiście przez pierwsze kilkanaście minut należy gotować BEZ PRZYKRYCIA,
            inaczej jedzenie będzie gorzkawe. Dopiero, gdy ulotnią się specyficznie
            pachnące olejki eterycze można dusic kapuste pod przykryciem.
            • Gość: melmire Re: gotowana kapustka? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 29.08.03, 21:19
              Ah, to jeszcze musze odkopac moja jedyna samotna pokrywke :)
              • Gość: meg Re: gotowana kapustka? IP: *.chello.fr 30.08.03, 14:48
                Czesc Melmire

wlasnie dzisiaj robilam kapustke z przepisu z forum, ktory podawala Maria
                Wyszla przepyszna!!!!
                dodalam do niej tylko boczek i kielbase, wszystko pokrojone w kostke i
                wczesniej przesmazone.
                mialam tylko problem z koperkiem bo znalesc go we Fr nie jest tak latwo :-(
                ale koper wkoncu znaleziony ( auchan, kolo salaty w opakowaniach, tych w
                lodowkach )i dzisiaj na obad byla pyszna kapustka smakiem prosto z Polski :-))

podaje ci prepis Marii (DZIEKI MARIO!!!!)

1 kg młodej kapusty
                pęczek dymki
                2 łyżki masła lub margaryny [wolę masło]
                3 łyżki posiekanego koperku
                sól, pieprz
                Kapustę grubo poszatkować razem z głąbem. Dymkę umyć, odciąć korzonki.
                Szczypior razem z cebulkami pokroić. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, włożyć
                kapustę
                i dymkę, dusić - często mieszając - przez 10 - 15 minut. Nie dolewać wody!
                Kapusta powinna pozostać jędrna. Doprawić solą, pieprzem, posypać
                koperkiem.
                Podawać można do wszystkich rodzajów mięs [duszonych, pieczonych i
                smażonych].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka