zawszepolka 13.04.08, 12:47 nawiazujac do watkow chlebowych (wszystkie chleby wygladaja tak smakowo!) czy ktos ma sprawdzony przepis na zakwas? i czy zakwas da sie zrobic w UK? kiedys zakwas na zurek mi po prostu zgnil ;/dziekuje!:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawszepolka Re: zakwas na chleb:) 13.04.08, 13:08 dziekuje oraz dziuuni za podeslanie dwoch kolejnych na fotoforum :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: zakwas na chleb:) 13.04.08, 13:09 Da się, da! Od dwóch lat kiszę z powodzeniem żur w UK, od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie. Kopiuję Ci mój post z wątku chlebowego, może trochę rozjaśni Ci kwestię zakwasu :) Mam jeszcze trochę mąki z Polski, ale ostatnio, o dziwo w Tesco znalazłam mąkę żytnią, z pełnego przemiału, organiczną i świetnie się nadaje do zakwasu chlebowego. Fragment z wątku chlebowego: "Zachecona lektura forum chlebowego: www.cincin.cc/index.php? s=63613eb15bf420af1dfcc69ff3fdc265&showforum=55 oraz swietna ksiazka autorstwa Andrew Whitley pt. "Bread matters. The state of modern bread and a definitive guide to baking your own" postanowilam zabrac sie za chleb na zakwasie. Pare slow o ksiazce, bo jest pozycja warta uwagi. Jej autor jest wlascicielem piekarni “Village Bakery” w Melmerby w Cumbrii i piecze chleby tradycyjnymi metodami. Jest zafascynowany chlebami zytnimi, podaje wiele przepisow na domowej roboty chleby, takze ten na zakwasie, w bardzo przystepny sposob opisuje kolejne etapy. Ale co bardzo ciekawe w tej ksiazce – Anglik ostro krytykuje wspolczesne angielkie pieczywo i krytykujac podaje rzeczowe przyklady np. na srodki uzywane przy wypieku chleba – np. uzycie wybielacza. Znajacym angielski i ciekawym informacji o chlebie goraco polecam! No a teraz o moich bojach z chlebem:) Po pierwsze nastawilam zakwas wg zasady wyczytanej w wyzej wspomnianej ksiazce. Do plastikowego pojemniczka z przykrywka wrzucilam 25g maki zytniej razowej (uzylam polskiej maki, ktorej uzywam do robienia zakwasu na zur) i wlalam 50ml letniej wody. Napisane, ze woda ma miec temp. 40 stopni, ale jeszcze nie dorobilam sie kulinarnego termometru, wiec uznalam, ze letnia jest OK :) Wymieszalam i odstawilam w cieple miejsce. Nastepnego dnia dokarmilam zakwas kolejnymi 25g maki i 50ml wody. Zakwas z poprzedniego dnia pachnial juz dosc ladnie, stale oddzielilo sie od plynnego, podobno to nie powod do tragedii . Wymieszalam i znowu odstawilam. Powtarzalam tak przez kolejne 2 dni. Po 4 dniach mialam ok. 300ml zakwasu, pieknie pachnacego, jakby octem balsamicznym. Wg mnie jest to porcja zakwasu wystarczajaca na 6 chlebow robionych w duzej keksowce." To powinno pomóc. Jeśli interesuje Cię cały wątek, to szukaj "Mój pierwszy chleb" w GP, w 2007 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszepolka Re: zakwas na chleb:) 13.04.08, 13:16 pelen profesjonalizm!:) dzieki wielkie apropo UK kiedys kupilam gotowy mix chlebowy w Sainsbury'm (bread mix sprzedawany w takich malych 250g paczkach) ale w smaku to chleba raczej nie przypomina. Za to po wydrazeniu nadawal sie swietnie jako miska na zurek:) (niestety z torebki bo bylam przekonana ze tu nie ma odpowiednich bakterii do zrobienia zakwasu) jak widac wystarczy miec dobre checi:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: zakwas na chleb:) 13.04.08, 13:23 Nie ma za co. Sama myślałam, że zrobienie żuru domowego, czy chleba na zakwasie to czarna magia, ale jak zycie zmusi, to człowiek się wszystkiego nauczy. ;) Mieszanek chlebowych nie próbowałam, ale słyszałam, że nie są zbyt dobre. Przede wszystkim z nich robi się chleby drożdżowe. Zdecydowanie bardziej wolę pieczywo na zawasie. Jak dorwiesz wspomnianą wyżej książkę, to znajdziesz tam mnóstwo informacji na temat chleba na zakwasie, bazujących na angielskich realiach. Polecam, świetna lektura! Odpowiedz Link Zgłoś
zawszepolka Re: zakwas na chleb:) 13.04.08, 20:27 maszyna ruszyla:) zakwaszanie maki rozpoczete:) dzieki za motywowanie przepisami, wklejanymi zdjeciami i poradami:) Odpowiedz Link Zgłoś