setorika 03.05.08, 10:14 Poproszę o sprawdzony i dobry przepis, taka, żeby do grilla pasowała. Mam kłopot z dressingiem. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1oo Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 03.05.08, 14:34 Dużo zielonej cebulki, dużo czosnku, olej lub oliwa, sól do smaku - wymieszać z pokrojonymi ziemniakami i odstawić do lodówki żeby się "przegryzło". Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 03.05.08, 23:57 Ziemniaki ugotowane w mundurkach, pokrojone na plasterki, drobno posiekana cebula lub szalotka, zielony groszek z puszki, duuuużo posiekanego koperku, sól, pieprz, a jako dressing majonez albo majonez z jogurtem. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 01:15 Klasyczna sałatka ziemniaczana - wg mnie nie ma sobie równych, do grilla doskonała. Ziemniaki ugotować w łupinach, po czym łupin ich pozbawić. Pokroić w plastry, posypać je posiekaną szalotką oraz pokrojonym w kosteczkę (startym) ogórkiem konserwowym i odrobiną kaparów (opcja). Całość doprawić solą i pieprzem, obficie zalać białym octem winnym wymieszanym z bulionem. Ziemniaki muszą być w tym zanurzone. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 08:50 jak robimy w ogrodku grylowanie to juz od 3o lat kazdy czeka na moja polska,tradycyjna salatke ziemniaczano-warzywna (ziemniaki,marchewka,seler,razem ugotowane w skorupce przedtem obrac pokrojone w kosteczke okolo 0,5x0,5 do tego,ogorek kiszony(robimy sami w zalewie soli i przypraw) jablko,cebulka(mozna po wymieszaniu zrobic 3 porcje) -do jednej dodac malutko fasolke(przedtem ugotowana) -do drugiej sledziki,rzodkiewke,szczypiorek -a jedna zostawic tak a potem do kazdej wspanialy majonez oczywiscie musi swojej produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 05.05.08, 18:54 Tu mistrzynią jest moja Mami - rozkłada wszystkich na łopatki tą sałatką :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 08:52 poszukiwaczarmi napisał: > Klasyczna sałatka ziemniaczana - wg mnie nie ma sobie równych, do grilla doskon > ała. > > Ziemniaki ugotować w łupinach, po czym łupin ich pozbawić. Pokroić w plastry, > posypać je posiekaną szalotką oraz pokrojonym w kosteczkę (startym) ogórkiem > konserwowym i odrobiną kaparów (opcja). Całość doprawić solą i pieprzem, obfici > e > zalać białym octem winnym wymieszanym z bulionem. Ziemniaki muszą być w tym > zanurzone. te z bulionem to typowo niemieckie a u nas wszyscy lubia ten polski > Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 09:36 poszukiwaczarmi napisał: > Klasyczna sałatka ziemniaczana - wg mnie nie ma sobie równych, do grilla doskon > ała. > > Ziemniaki ugotować w łupinach, po czym łupin ich pozbawić. Pokroić w plastry, > posypać je posiekaną szalotką oraz pokrojonym w kosteczkę (startym) ogórkiem > konserwowym i odrobiną kaparów (opcja). Całość doprawić solą i pieprzem, obfici > e > zalać białym octem winnym wymieszanym z bulionem. Ziemniaki muszą być w tym > zanurzone. > niezłe, ale darowałabym sobie ogóra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobralus Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.08, 16:13 -moja ulubiona to ugotowane ziemniaki (obrane wczesniej lub pozniej), do tego sos - duuuza ilosc jogurtu naturalnego, trochę majonezu, odrobina musztardy, czosnek, sól, pieprz, ewentualnie tymianek i inne zioła. zalewamy sosem ziemniaki, tak aby były przykryte. najlepsza nastepnego dnia, kiedy ziemniaczki wypija sos. -kiedys na fotoforum widziałam smakowita sałatke, bodajze z musztarda i czerwona cebula. -ugotowane ziemniaki, obrane, pokrojone na grube talarki, koperek, kminek, oliwa z oliwek, nieco octu winnego, sól pieprz. -młode ziemniaczki, obrane, jeszcze ciepłe, oliwa, ocet winny, sok z cytryny, sól, pieprz, kapary, czerwona cebula. -700g młodych ziemniaków 1 duże awokado garść rzeżuchy (rukwi) wodnej oliwa z oliwek sok z 1-2 cytryn sól i świeżo mielony czarny pieprz -1,5 kg młodych ziemniaków 2 pęczki rzodkiewek sól, pieprz sok z ½ cytryny creme fraiche (może być gęsta kwaśna śmietana) oliwa ocet winny świeże zioła – np. mięta, szczypiorek, świeże liście laurowe, bazylia, koperek, majeranek, tymianek te dwie ostatnie przepisy jamie olivera Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 16:20 Moim zdaniem im mniej maja dodatkow, tym sa lepsze. Maltretowac mozna stare ziemniaki: mlode niewiele potrzebuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.08, 19:43 Robilam dzisiaj,ale ze starych:-(,mysle,ze z mlodych bylaby jeszcze lepsza!Ok.1/5kg ziemniakow ugotowanych w skorkach w niewielkiej ilosci wody(maja sie "parowac"a nie plywac)z lyzka kminku i soli.Pozwalamy troche ostygnac,obieramy i kroimy w plasterki.Zolte i biale czesci z 1pora pokroic w plasterki,dodac do ziemniakow,wszystko zalac wrzacym,esencjonalnym bulionem(moze byc z kostki;-)i poczekac,az wystygnie(u mnie styglo cala noc;-).Ugotowac 2 jajka na twardo,bialko posiekac,zoltko odlozyc.W miedzyczasie pokroic 1 zolta lub czerwona papryka w kostke,to samo zrobic z czerwona cebula.Pomidory(2duze lub 4male)wrzucic na chwilke do wrzatku(tego z gotowania jajek?;-),obrac ze skorki.wypestkowac i pokroic w kostke.Ogorek salatkowy umyc,przeciac na pol,wypestkowac,pokroic w polplasterki.Zalewe z macerowanych ziemniakow odlac,ale troche mozna zostawic,ok.pol szklanki.Wszystkie warzywa dodac do ziemniakow z porem.Dorzucic sporo ziol:szczypiorek,koperek i natke.Ja dodalam jeszcze 2 garscie pokrojonych zielonych oliwek z pasta paprykowa.Dressing:2 lyzki octu winnego,5lyzek oleju(slonecznikowy lub inny o neutralnym smaku),sol,bialy pieprz swiezo zmielony,2-3lyzki musztardy(dalam chyba wiecej,ale lubie b.ostre salatki i ugotowane zoltka.Dressing zmiksowac,wymieszac z salatka,ew.dosolic,dopieprzyc i odstawic na pol godziny.Jeszcze raz sprobowac i ew.jeszcze dosmaczyc,jesli za"suche"mozna dolac troche bulionu.Pomyslalam,ze dodatek rzodkiewki bylby super,ale nie mialam.Opis przydlugawy,ale robi sie szybciutko (ziemniaki ugotowalam,polaczylam z porem i zalalam bulionem wczoraj wieczorem,dzis doszly swieze skladniki).smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 04.05.08, 19:55 Moja ulubiona, bardzo prosta: - ziemniaki (ugotowane w łupinach) - ogórki kiszone - czerwona cebula - dużo koperku - majonez Wszystko skroić, zmieszać, odstawić, żeby się przegryzło. Strasznie mi smakuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 06.05.08, 13:22 Moja tez ulubiona, tylko zamiast majonezu oliwa z winegarem. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 15.05.08, 16:30 Ja majonezu dodaje tylko odrobine. A ocet chyba by mi nie pasowal do tej salatki, przeciez sa w niej juz kwasne ogorki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 05.05.08, 11:55 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72549422,78309621.html?f=777&w=72549422&a=78309621 Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria moja salatka 05.05.08, 18:32 Salatka z ziemniakow i miety. Mlode ziemniaki ugotowac w mundurkach i przekroic na pol. Ogorek zetrzec na tarce / grube oczka /, posolic, pozostawic w lodowce, odcisnac z soku. Cieple ziemniaki wymieszac z gestym jogurtem / mozna dodac pare lyzek smietany /, dodac sprasowany czosnek, odcisniete ogorki, doprawic sola i pieprzem. Schlodzic w lodowce. Przed podaniem wymieszac z posiekana mieta. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: moja salatka 05.05.08, 18:36 oo, to mój ulubiony przepis na sałatke z ziemniakow, tylko ogórków nie dodawałam nigdy, sprobuję nast. razem Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 05.05.08, 19:07 Kochani, bardzo Wam wszystkim dziękuję, jak zwykle jesteście niesamowici i jak zwykle po lekturze Waszych propozycji burczy mi w brzuchu i mam ślinotok! Obiecuję wypróbować wszystkie przepisy, wszak sezon dopiero sie zaczyna :) Generalnie zawsze polegam na zdaniu i próbach Forumowiczów, ale wtedy mnie przypiliło i zrobiłam wg tego przepisu: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6867 do sosu dodałam czosnek, szczyptę imbiru, rozmarun, pieprz i wyszła extra - podstawa do ziemniaczki i dobre ogórasy kiszone! Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 05.05.08, 22:20 lpiej zrob ze starych ziemniakow ugotowanych dzien wczesniej. pokroj w plasterki, dodaj pokrojone ogorki konserwowe, ogorek salatkowy, cebule, przesmazony boczek, swieza pietruszke. zalewa z bulionu i dobrego octu winnego (bialego) i musztardy, sol, pieprz do smaku. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 06.05.08, 11:43 mathis-sammer napisal dlaczego nie lepiej zrob ze starych ziemniakow ugotowanych dzien wczesniej. pokroj w plasterki, dodaj pokrojone ogorki konserwowe, ogorek salatkowy, cebule, przesmazony boczek, swieza pietruszke. zalewa z bulionu i dobrego octu winnego (bialego) i musztardy, sol, pieprz do smaku. smacznegoi to tobie smakuje ale ten przepis nie dla mnie sory Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 08.05.08, 19:25 ja robie bardzo "lekka" salatke z ziemniakow. ziemniaki kroje w plastry , do tego ogorek w cienkie plasterki, duzo koperku i szczypiorku, sos winegret.posypuje sola i swiezo zmielonym pieprzem i do lodowki na 2 h.pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków IP: *.rad.vectranet.pl 08.05.08, 22:47 Ja kiedyś robiłam z ananasem z puszki i majonezem. Proporcje wg. uznania, ale chyba pół na pół. To były początki lat 80-tych. Te ananasy kupowało się w peweksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tuśka Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków IP: 83.12.157.* 14.05.08, 22:00 A ja uwielbiam taką sałatkę: -młode ziemniaki -ogórek kiszony albo jak ktoś woli konserwowy -młoda cebulka (albo dymka ze szczypiorkiem) -rzodkiewka -sos: majonez, musztarda, sól, pieprz i dużo czosnku Najlepsza kilka godzin po przygotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 14.05.08, 23:30 Znajomi Rosjanie robia tak : - pokrojone ugotowane ziemniaki - ogorek konserwowy lub kiszony - ogorek swiezy - jajko na twardo - troche cebuli startej na tartce - groszek konserwowy zalewa : majonez, jogurt, lyzeczka gruboziarnistej musztardy, odrobina czosnku Znajomi Niemcy robia tak : -ziemniaki -ogorek konserwowy (biedacy nie maja kiszonych ) -kielbasa lub boczek -szczypiorek Moja siostra robi tak : - ziemniaki - odrobina cienko pokrojonej cebuli - duuzo zieleniny : pietruszka, szczypiorek, szczypior, koperek zalewa : jogurt naturalny, majonez, lyzka oliwy, lyzeczka gruboziarnistej musztardy, drobniutko pokrojony, ugnieciony czosnek zalewaja czyms podobnym do winegretu Jak dla mnie ta salatka mojej siostry jest najlepsza. Czuje sie tylko ziemniaki i zielenine, smaku nie rozpraszaja jakies groszki czy jajka. Te robie najczesciej. Tej niemieckiej nie robie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków 14.05.08, 23:37 jeszcze 2 ciekawe propozycje z archiwum GP : 1) Sałatka kwietniowa Poznałem ją kilka lat temu pod taką właśnie nazwą, ale spokojnie można się nią opychać przez cały rok;-)) 5 średnich ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 2 jaja na twardo 10 dkg żółtego wędzonego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Rzodkiewki pokroić w krążki. Szypiorek drobno posiekać. Jajka pokrajać w dużą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz Odstawić do lodówki na kilka godzin. 2) w wersji, a jakże, bliskowschodniej, bardzo popularna w Syrii/Libanie etc. Młode ziemniaki ugować w calości (jeśli naprawdę małe) lub w dużych kawałkach (np ćwiartki), ostudzić. Pomidory, dymkę (dużo!), rzodkiewkę (opcjonalnie) pokroić drobno, natkę(dużo) i miętę posiekać. Dobrze posolić, obficie polać sokiem z limonki i oliwą. Poezja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salsadura Re: Sałatka ziemiaczana - z młodych ziemniaków IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.08, 23:41 Nie widzialam i nie jadlam nigdy w Niemczech salatki ziemniaczanej z kielbasa lub boczkiem...Sa chyba 2 szkoly:z majonezem(polnoc) i z olejem i octem(Bawaria).Ale upierac sie nie bede;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: to mało widziałaś;D 15.05.08, 10:45 No wlasnie, Kartoffelsalat mit Speck albo mit Wurst jest w kazdym niemieckim sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: to mało widziałaś;D 15.05.08, 11:16 Zapomnialam dodac - do Kartoffelsalat mit Wurst dodaja czegos, co wyglada jak mortadela, nie odwazylam sie nawet sprobowac. Sama robie ta salatke z mlodych ziemniakow i polska kielbasa, koniecznie z dodatkiem czosnku. U mnie nazywa sie to to " salatka chlopska ". Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: to mało widziałaś;D 15.05.08, 23:27 OK,napisalam,ze sie nie upieram,po prostu nie widzialam;-).Nie lubie tych gotowcow i nie kupuje,wiec moze dlatego mam za malo doswiadczenia...Wkrotce mam zamiar przekonac do "zimnych" ziemniakow rodzinke w Polsce,ciekawe jak bedzie,bo na razie na slowo:"kartoffelsalat" otrzasaja sie z obrzydzeniem;-))) Odpowiedz Link Zgłoś