Dodaj do ulubionych

śledzie...

11.09.03, 15:41
Takie solone, robię najczęściej w śmietanie z cebulą i jabłkiem, albo z
gotowanym jajkiem, ziemniakami i buraczkami i majonezem, czasem marynuję w
occie (z cebulką i marchewką), ale korci mnie jakiś zupełnie nowy, ciekawy
przepis.
Znacie?
To poproszę!
Obserwuj wątek
    • ariel23 Re: śledzie... 11.09.03, 15:45
      Ja kiedys jadlam gdzies taka pyszna salatke, w ktorej na pewno byly sledzie i
      smazony boczek.... Nie wiem czy nie bylo tam tez ziemniakow gotowanych i
      cebuli. Moze ktos z Was cos takiego zna?
      Polaczenie sledz-boczek bylo zaskakujaco dobre.
      • Gość: Dorusia Re: śledzie... IP: *.kom / 10.104.36.* 11.09.03, 22:00
        Sledzie cytrynowe
        zwykłe matiasy(wymoczone jak ktoś lubi mało słone)
        pokroić na kawałki ok 3cm,cebulke pokroić w cieniutkie plasteri,przelac
        wrzątkiem(mozna cebulkę w kosteczkę posiekać)
        układać w słoiku(lub w czymś innym)
        kawałki śledzi na to obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę,na to cebulkę(już
        spreparowaną),i tak warstwy do wykończenia składników,na koniec zalać
        olejem,jeść ...chyba na drugi dzień conajmniej,żeby się przeszło...

        Sledziki robią się kruche i lekko kwaśne,i są na pewno zdrowsze od occiaków!
      • Gość: Asia Re: śledzie... IP: *.a2000.nl 12.09.03, 10:20
        ja robilam wlasne sledzie po kaszubsku. Przepis uzyskalam wnioskujac co moze
        byc w sprzedawanych w sloikach sledzikach po kaszubsku. No i wyszly nawet dosc
        podobne :)
        Sledzie wlozyc do wody na troche zeby nie byly takie slone. Nastepnie pokroic
        w kawalki i wlozyc do zaprawy octowej(1do 3 z woda). Zostawic na kilka
        godzin.
        Na patelnie wlac olej, rozgrzac, na nim poddusic pokrojona w kostke lub paski
        cebule. Jak cebula sie poddusi, dodac przecier pomidorowy. Tej zalewy musi
        byc tyle zeby pokryla sledzie.
        Ostudzic. Wymieszac z wyjetymi z octu sledziami.
    • Gość: kasia Re: śledzie... IP: *.crowley.pl 12.09.03, 12:10
      Moje ulubione:
      Śledziki z tacki pokroić na kawałki, taki na jeden kęs. Pokroić jak najdrobniej:
      1 średnią cebulkę,
      2 ogórki konserwowe,
      kilka większych grzybków marynowanych(lub śliwek z octu)
      To wszystko wymieszać z malutkim słoiczkiem przecieru 30% pomidorowego, łyżką
      soku z cytryny, łyżeczką cukru, świeżo mielonym pieprzem, można dodać trochę
      oleju ze śledzi. Przekładać warstwami śledziki z sosem pomidorowym i niech się
      dobę przemacerują w lodówce.
      Pyszne, naprawdę pyszne.
      Pozdrawiam,
    • Gość: sisi Re: śledzie... IP: 195.116.133.* 12.09.03, 12:39
      Albo sledzie pod pierzynka:
      Warstwami:sledzie, cebulka, majonez+jogurt,ziemniaki, marchewka, sledzie,
      cebulka, majonez+jogurt, jajka na twardo, ser zolty. Sledzie i cebulke kroimy
      (cebulke bardzo drobno), reszte scieramy na tarce z duzymi oczkami. Pychotka!
    • Gość: Mika Re: śledzie... IP: *.uznam.net.pl 12.09.03, 16:27
      default napisała:

      ale korci mnie jakiś zupełnie nowy, ciekawy
      > przepis.
      > Znacie?
      > To poproszę!
      Śledzie z pieczarkami,pycha
      Pieczarki ok.30dkg pokroić i udusić z cebulką (na oleju)
      Pod koniec duszenia dodać rodzynki.
      Wystudzić,dodać pokrojone śledzie (raczej drobno) i majonez "Babuni"
    • Gość: Jacky Re: śledzie... IP: *.bze.com.pl 14.09.03, 13:53
      Mam zamiar zrobić wg. tego przepisu:
      Sałatka ze sledzi zielonych.
      Zalewa: na 2 kg sledzi
      1 szkl. octu, 2 szkl. wody, 2 lyzki soli, 1 lyzka cukru, ziele ang., pieprz
      Wlozyc do zalewy na 12 do 24 h.
      Po wyjeciu z zalewy sciagnac skore i pokroic sledzie w kostke.
      0,5 szkl. oleju, 3 cebule, sloik ogorkow konserwowych, duzy sloik pieczarek
      marynowanych, 1 ketchup, duzo zielonej pietruszki.
      Cebule pokroic i zeszklic na oleju – wystudzic. Ukladac warstwami: sledzie,
      ketchup, pietruszka, ogorki, pieczarki, cebula.
      Robil ktoś?
    • aniutek Re: śledzie... 14.09.03, 18:52
      a moze ktos zna dokladny przepis na tatara sledziowego z tego co pamietam to sledz,czerwona
      papryka ogorek konserwowy w kostke, cebula, natka, ketchup, chyba kapary.... moze cos jeszcze
      ? moze ktos zna ? jadl? jest pyszne .....
    • goska35 Re: śledzie... 14.09.03, 19:01
      A ja nie lubię śledzi, ale skusił mnie kolega podając przepis na połaczenie
      śledzi i ananasów, spróbowałam, pyszne.

      Sledzie (najlepsze Liesnera) ososzyć ręcznikiem papierowym i zalać sokiem z
      ananasów w puszce (tak na około godzinę odstawić). Potem znowu ososzyć i
      pokroić w małe kawałki (takie na kęs). Sledzie ułożyć w salaterce.

      Ananasy pokroić w kostkę i rozłożyć na śledzikach. Wszystko to zalać majonezem
      wymieszanym ze śmietaną (dosyć dużo tego majonezu ma być) i na tymże majonezie
      poukładać na środku jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki oraz drobno
      posiekaną cebulkę i szczypiorek (tak po obrzeżach).

      Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

      Smacznego
      • Gość: tangerines śledzie po japońsku IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.03, 19:06
        Śledzie po japońsku
        8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
        jajka na twardo, koperek, biała część pora.
        Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
        pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
        białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
        solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
        śmietany 18%). Można dodać listki mięty. Można wszystko wymieszać lub ze
        sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
        jajka, ogórki, sos, koperek.
        Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka