Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.08, 10:53 Mam surowy chudy boczek, chcialam go upiec zeby mozna bylo go jesc na zimno, macie moze jakies przepisy. Czym go doprawic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia1607 Re: Surowy boczek 09.05.08, 11:04 ja robie tak: sol, pieprz, majeranek, czosnek, wszystko mieszam i nacieram tym boczek, wkladam na pare godzin do lodowki -najlepiej na noc. pieke w 200°C zalezy od ilosci miesa-na 1kg-1h. podczas pieczenia od czasu do czasu polewam go sosem wydobytym z pieczenia. przepyszny na zimno do chlebka z swiezym chrzanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzenie75 polecam roladę z boczku IP: *.nj.pl 09.05.08, 12:58 w boczku robię kilka "kieszonek" napycham tam czosnek oczywiście wczesniej przegnieciony potem nacieranie: sól,pieprz,delikat,majeraneki jeszcze raz czosnek tzn nacieram jeszcze czosnkiem następnie zwijam w rulon obwiązuję mocno nicią i do lodówki na 2 dni potem do rękawa (rękaw do pieczenia super sprawa) i piekę na 200 stopni po nagrzaniu piekarnika zmniejszam na 180 stopni długość pieczenia zalezy od wielkosci boczku ostanio miałam 1,7 kg piekł się prawie 2 godziny (nie zdejmowiac odrazu po upieczeniu nici dopiero gdy już bedzie schłodzony) Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Surowy boczek 09.05.08, 12:41 Ja jeszcze mielony kminek i słodką paprykę.A czosnku to duuużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Surowy boczek IP: *.adsl.alicedsl.de 09.05.08, 12:48 Dzieki, a przed wlozeniem go do piekarnika obsmazacie go na patelni, i czy dodajecie jakis tluszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Surowy boczek 09.05.08, 13:34 Boczku nie obsmażam, choć chudsze mięsa owszem.Ale jak obsmażysz to taż dobrze, przepisów jest pewnie multum.Trochę daję masła z olejem i pokrojone w ćwiartki cebule i podlewam odrobiną wody.Sos który powstanie zjadam obowiązkowo z gryczaną, delicje. Odpowiedz Link Zgłoś
damina Re: Surowy boczek 09.05.08, 12:47 Ostatnio oszalałam na punkcie boczku z grilla. Kroje na 2 cm. plastry i nie doprawiam niczym, musi być dobrze usmażony -wychodzą pycha chipsy nawet jedzone na zimno.(pewnie na patelni też wyjdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia carbonara IP: *.acn.waw.pl 12.05.08, 14:54 nie wiem jaki to kawalek boczku, ale najlepiej pokroic na ok 200 gramowe porcje i zamrozic. potem jak bedzie kryzys ze nie ma nic na obiad to trzeba wyjac porcje boczku ( w tym czasie juz gotowac wode na makaron - ja bardzo lubie penne do tego), pokroic w kostke i na patelnie na dosyc duzy ogien i nich tluszcz sie wytapia. potem mozna troche odlac, ale troche trzeba koniecznie zostawic bo daje super smak. + sól i dużo pieprzu swierzo mielonego. dodac cebule pokrojona w kostke i jak sie podsmarzy wlac smietane - moze byc 12 % łowicz, jest dosyc rzadka ale do tego przepisu akurat. po dodaniu smietany od razu starty kawalezcek zoltego sera (rodzaj dowolny). potem jeszcze tylko szczypiorek lub pietruszka lub co kto lubi zielonego. sos wymieszac z makaronem. to jest przepis na 2 glodne osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: Surowy boczek IP: *.78-56-74.mc.videotron.ca 12.05.08, 22:44 robie paste z cebuli, czosnku, majeranku, soli i pieprzu, nacieram boczek, zwijam w rolade, zwiazuje pieke w rekawie ok poltorej godziny, schlodzic w lodowce zdjac sznurek, kroic wplasterki Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Surowy boczek 13.05.08, 11:57 my go albo tak gotujemy w wywarze -i jemy tak z z chlebkiem i salatkami,musztarda i chrzanemnormalnym albo z buraczkiem -albo tak przekrojony w srodku i napchany miesem mielonym przyprawionym jak na pulpeciki -albo robimy peklowane bez wedzenia wysuszone w piwnicy -albo peklowane na mokro i wedzone jest wspanialy od razu nie kazdy ma w ogrodku wedzarke my mamy szczescie z tym ogrodem Odpowiedz Link Zgłoś