Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 09:28 i posypką .Bo tak chodzi za mną ale nie mam odwagi się tego podjąć bo słyszałam ,że skomplikowany. Próbował ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 09:48 a jaki masz przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 10:01 Kolacz czyli rolade z makiem? Makowiec? W galerii powinien byc. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 10:24 No właśnie, autorka zapomniała podać ów trudny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 10:31 Chodzi mi o drożdżowe z makiem i posypką a przepis mam taki 50 dkg mąki 1/2 szkl.cukru 5dag drożdży 10dag marg 3 żółtka 1,5 szkl. mleka no i na mase makową : 40dag maku ,20 dag cukru 1/3 kostki marg. 1 łyzka miodu Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 10:34 wygląda na całkiem proste ciasto, gdzie doszukujesz się trudności? Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 11:18 Ja się odważyłam i to nie raz. Na ciasto mam taki sam przepis, natomiast do maku dodaję jajko lub białko ubite na pianę, rodzynki i kilka kropli aromatu migdałowego lub migdały /płatki lub posiekane/. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 11:26 No, ja też się "odważyłam" i to po wielokroć, dlatego dopytuję autorkę gdzie jest problem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa wadera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 14:28 Nie każdy jest takim geniuszem kulinarnym za jakiego ty się tutaj podajesz. A wątpliwości z tym ciastem mam bo wiele razy słyszałam ,że to wypiek trudny i nie każdemu się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: wadera 23.05.08, 15:12 Ludzie rozne bzdury opowiadaja ;))) > A wątpliwości z tym ciastem mam bo wiele razy słyszałam ,że to > wypiek trudny i nie każdemu się udaje. A zdradzisz dlaczego? Co trudnego jest w ciescie drozdzowym z makiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: wadera 23.05.08, 15:25 Ewa - sprobuj. Jesli cos ci nei wyjdzie, spytaj sie tu dlaczego. Obawa przed 'trudnymi' realizacjami w kuchni raczej podcina skrzydla - a forumowiczom trudno doradzic w problemie, ktorego jeszcze nie ma. Imo problemem jest twoj strach przed kuchenna klapa - i jesli mam racje, to wyprobuj tej przepis cichaczem, kiedy nikogo nie ma w domu. Najwyzesz skarmisz nieudanym kolaczem golebie, a do tego dowiesz sie na forum, czemu ci nie wyszlo i nastepnym razem zrobisz tak, jak trzeba. Noi moze wyjdzie ci za pierwszym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wadera 23.05.08, 15:52 Wlosi maja przyslowie: nie bandazuj sobie glowy zanim ja sobie rozbijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Właśnie zaczynam piec...zobaczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Noi co? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 23:04 No i prawie wyszło...prawie ,ponieważ spód drożdżowy wyszedł mi bardzo wysoki ale ogólnie ok. Pierwszy raz za mną ,za tydzień spróbuje jeszcze raz,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: wadera 23.05.08, 16:05 Nie podaję się za geniusza, po prostu od ponad 30 lat robię m.in. makowce, czy inne ciasta, więc jeśli coś robię, to to zwyczajnie umiem. A jeśli czegoś na pewno nie umiem, nie gotuję, to nie zabieram głosu:) Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Kto odważył się zrobiś sam kołacz z makiem 23.05.08, 19:44 Gdy wyszłam za mąż, niewiele umiałam sama upiec, kruche i ewentualnie babkę piaskową. Drożdżowe piekła zawsze moja mama i zawsze dostawałam 3/4 blaszki. Któregoś dnia, mama oświadczyła: "już ci więcej piec drożdżowego nie będę, bo to żadna filozofia" No, i droga ewo, musiałam sama spróbować. Moja mama piekła ze składników wziętych "na oko" i zawsze, ale to zawsze ciasto wyszło. Ja też nie odważam, tylko odsypuję pół torebki mąki, odłamuję pół paczki drożdży /tj. ok. 5dkg/, mleka tyle, aby nie było za rzadkie, ani za gęste, cukru też na oko. Przez 35 lat pieczenia już to "oko" i ja mam wyrobione. Jeśli chodzi o tłuszcz, daję margarynę a do posypki masło. Na forum kulinarnym są przepisy na drożdżowe, spróbuj z nich skorzystać Jeśli za pierwszym razem się nie uda, to za drugim na pewno. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś