mychalyna21 24.05.08, 14:36 Dostałam w prezencie prodiż. czy znacie jakieś przepisy na potrawy z prodiża. szczególnie chodzi mi o wypieki. czy można piec bezy? z góry dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Potrawy z prodiża 24.05.08, 20:40 ciasta piaskowe, biszkopty tak beza - chyba niebardzo, bo potrzebuje niskiej temperatury i mozliwosci wysuszenia sie wszelkie miesa pieka sie doskonale, sa soczyste, bo cala wilgoc pozostaje pod pokrywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Potrawy z prodiża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 20:58 Swój nowiutki prodiż wywaliłem. Podkusiło mnie zobaczyć ,czym jest w środku izolowana spirala(poza ceramicznymi koralikami).Okazało się,że producent dodatkowo izoluje spiralę dwiema płytkami sprasowanego AZBESTU. Rozebrałem natychmiast stary prodiż i też w środku był azbest,już pokruszony,rozpadajacy się.. Ten stary prodiż miał już rozklekotana pokrywę a ona miała szczelinę wokół, w miejscu gdzie łączą się dwie części pokrywy. Za każdym uniesieniem pokrywy i jej nakładaniem wypychane powietrze ładowało na zewnątrz drobiny azbestu. Azbest jest bardzo szkodliwy przy wdychaniu włókien.Jest on kancerogenny,sprzyja powstawaniu raka krtani i płuc.Szlag mnie trafił na to,że tyle lat truliśmy się dodatkowo(aluminium tez jest szkodliwe,a prodiże głównie z aluminium są wytwarzane).Do śmieci poszedł i stary i nowiusieńki prodiż.Od tej pory omijam prodiże z daleka. Płytka azbestowa przypomina szary karton o dość wyrazistej strukturze. Jeśli to masz w swoim ,to przemyśl, czy warto się narażać. Oczywiście na początku wszystko jest spasowane,azbest nie ma kontaktu z potrawami i powietrzem,ale z biegiem lat aluminiowe części wyrabiają się, rozszczelnia się pokrywa i sami sobie szykujemy kłopot za kilkanaście bądż kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś