Dodaj do ulubionych

Potrawy z prodiża

24.05.08, 14:36
Dostałam w prezencie prodiż. czy znacie jakieś przepisy na potrawy z
prodiża. szczególnie chodzi mi o wypieki. czy można piec bezy? z
góry dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mwookash Podobno biszkopt się bardzo dobrze piecze. nt 24.05.08, 14:41

• roseanne Re: Potrawy z prodiża 24.05.08, 20:40
      ciasta piaskowe, biszkopty tak
      beza - chyba niebardzo, bo potrzebuje niskiej temperatury i mozliwosci
      wysuszenia sie

wszelkie miesa pieka sie doskonale, sa soczyste, bo cala wilgoc pozostaje pod
      pokrywa
      • Gość: emeryt Re: Potrawy z prodiża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 20:58
        Swój nowiutki prodiż wywaliłem. Podkusiło mnie zobaczyć ,czym jest w środku
        izolowana spirala(poza ceramicznymi koralikami).Okazało się,że producent
        dodatkowo izoluje spiralę dwiema płytkami sprasowanego AZBESTU. Rozebrałem
        natychmiast stary prodiż i też w środku był azbest,już pokruszony,rozpadajacy
        się.. Ten stary prodiż miał już rozklekotana pokrywę a ona miała szczelinę
        wokół, w miejscu gdzie łączą się dwie części pokrywy. Za każdym uniesieniem
        pokrywy i jej nakładaniem wypychane powietrze ładowało na zewnątrz drobiny
        azbestu. Azbest jest bardzo szkodliwy przy wdychaniu włókien.Jest on
        kancerogenny,sprzyja powstawaniu raka krtani i płuc.Szlag mnie trafił na
        to,że tyle lat truliśmy się dodatkowo(aluminium tez jest szkodliwe,a prodiże
        głównie z aluminium są wytwarzane).Do śmieci poszedł i stary i nowiusieńki
        prodiż.Od tej pory omijam prodiże z daleka. Płytka azbestowa przypomina szary
        karton o dość wyrazistej strukturze. Jeśli to masz w swoim ,to przemyśl, czy
        warto się narażać. Oczywiście na początku wszystko jest spasowane,azbest nie ma
        kontaktu z potrawami i powietrzem,ale z biegiem lat aluminiowe części
        wyrabiają się, rozszczelnia się pokrywa i sami sobie szykujemy kłopot za
        kilkanaście bądż kilkadziesiąt lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka