IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 16.09.03, 19:57
jak wlasciwie robi sie zasmazke?
Mi powiedziano ze wiecej mako niz tluszczu i potem zalac goraca woda. ale
jak tak robie to powstaja grudki ktore nie chca sie rozpusczac i moje
dziecko nie chce tego jesc,,
Venus
Obserwuj wątek
    • janiolka Re: Zasmazka 16.09.03, 20:14
      ja zalewam zimna woda caly czas mieszajac. moze za szybko te wode wlewasz?
    • em_es Re: Zasmazka 16.09.03, 21:47
      Ja polecam pomysl, ktory wyczytalam w rzpisie na zupe a la flaczki z kurczaka -
      polecam - tzw. zimna zasmazka, bardzo prosta a na pewno lzejsza od
      tradycyjnej - miekkie maslo mieszamy (a najlepiej utrzec w kubku) 1:1 z maka
      po czym dolac do tego zupy czy sosu, wymieszac i wlac do potrawy - poprawia
      smak a na pewno nie robia sie zadne kluchy

pozdrawiam
      MS
      • Gość: Venus Re: Zasmazka IP: *.vs.shawcable.net 17.09.03, 02:32
        Wielkie dzieki.. jak robie zasmazke np do kwasnej kapusty - to tez rozrobic
        zimna woda a nie goraca woda z tejze kapusty?
        V.
        • em_es Re: Zasmazka 17.09.03, 20:38
          Gość portalu: Venus napisał(a):

> Wielkie dzieki.. jak robie zasmazke np do kwasnej kapusty - to tez rozrobic
          > zimna woda a nie goraca woda z tejze kapusty?
          > V.
          ja mialam na mysli, moze niescisle sie wyrazilam, ze do takiego maselka
          utartego w kubku z maka dolewamy goracego sosu czy zupy - mieszamy i wlewamy
          go garnka - ktos nizej genialnie napisal ze do zimnej zasmazki wlewamy goraca
          zupe czy sos, do goracej zimne - to wszystko wyjasnia :)

Pozdrwiam
          MS
    • Gość: wini3 Re: Zasmażka IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 08:07
      Zasmażki robi się o różnym stopniu przyrumienienia mąki. Zawsze rozpuszczać w
      zimnej wodzie i zagotować po wlaniu. Jednak niektóre potrawy wymagają
      zagęszczenia np. zupa z młodego ,, Jaśka" - fasoli czy flaczki i nie ma mowy o
      odejściu od tego sposobu zagęszczania potraw. Zupełnie zmienia smak
      przyrumieniona mąka.
      • Gość: aniel Re: Zasmażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 10:08
        zawsze daje wiecej tluszczu niz maki (bo latwiej pozniej rozmieszac) i zawsze
        zalewam zimna woda!
        najczesciej uzywam oliwy (do zup) ale juz kapustka po prostu potrzebuje
        zasmazki na smalcu(ewentualnie mieszam go z olejem)bo to daje
        charakterystyczny, polski smak
        • Gość: Ania Re: Zasmażka IP: 217.17.46.* 17.09.03, 12:47
          Ja korzystam z przepisu na sos beszamelowy: 1/4 kostki masła, dwie łyżki mąki,
          1/4 litra mleka. Do zasmażki, sosu bialego dodaję wiecej plynu(np rosolu). Płyn
          musi być zimny, jak wlejesz goroacy w zyciu nie rozpuścisz kluch. Generalnie -
          odkąd przestałam żałować tłuszczu - nie mam problemu z zasmażką.
          A do zupy typu jarzynowa,groszkowa idealnie pasuje wlasnie "zasmażka" na zimno:
          do miseczki wkładasz miękkie masło (RAMA tez jest ok) i wsypujesz mąkę,
          wcierasz tą mąkę w tłuszcz, i wtedy dolewasz po trochę wrzącego bulionu cały
          czas mieszając, powinno gęstnieć. POtem do zupki i już.
          • Gość: Maria Re: Zasmażka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 14:07
            Generalną zasadą jest: do gorącej zasmażki dodajemy płyn zimny, do zimnej
            zasmażki płyn gorący.
            • Gość: Venus Re: Zasmażka IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 17.09.03, 18:55
              Wielkie dzieki jeszcze raz!! nie omieszkam wyprobowac kazdego przepisu..
              Venus
              • Gość: ecik Re: Zasmażka IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 08:17
                A mnie babcia nauczyła tak: zasmażka jest dla niej dodatkiem do zup, ale i
                podstawą wielu sosów. Rozpuszczam masło (ale wszystko na oko) - tak ok. 2-ch
                łyżek. Do tego wrzucam 1-2 łyżki mąki, ale żeby się porobiły grudy. Nawet jak
                się zrobią to i tak nie zniechęcona robię dalej :), czyli: dolewam po odrobinie
                rosołu (lub rozpuszczonej kostki vegety) i szybko mieszam. Na początku i
                owszem - potrafi sie zrobić klucha, ale z czasem - po odpowiedniej ilości płynu
                uzyskuję gładką konsystencję. Oczywiście jakbyś wlała całą szklankę rosołu na
                raz, to kluchy masz zagwarantowane. W ten sposób zrobiona zasmażka może
                stanowić podstawę do trzech sosów: chrzanowego - do ryby (dodaję 2 łyżki
                ostrego chrzanu), pomidorowo-czosnkowego (dodaję koncentratu pomidorowego
                Dawtona i przeciśniętego czosnku) oraz grzybowego (wywar z grzybków lub strate
                na przyprawę. Acha - no i zapomniałabym, a jak dodasz odrobinę kwasku
                cytrynowego, ugutowanego kurczaczka w maleńkich pasemkach i koperek - masz
                gotową potrawkę. Polecam.
                • Gość: Venus Re: Zasmażka IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 19.09.03, 06:02
                  NIE BYLO "KLUCHOW" !!!!!!
                  :-) :-) :-)
                  Venus
    • Gość: samanta Re: Zasmazka IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 20.09.03, 08:52
      Zasmazka :
      rozgrzac tluszcz olej lub margaryne na patelni i dodawac make caly czas
      mieszajc az sie zrobi zloty i pachnacy kolor ale nie przepalic za bardz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka