Dodaj do ulubionych

a sery, jakie lubicie???

IP: *.chello.pl 17.09.03, 22:45
A ja uwielbiam sery!!! Zwłaszcza wędzone (np. roladę ustrzycką czy ramzesa),
camemberciki, brie i żółte z dziurami...I przeróżne z zieloną pleśnią...Za
to biały ser dla mnie może nie istnieć!
Obserwuj wątek
    • Gość: Brookie Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.tnt1.per1.temp.da.uu.net 18.09.03, 08:16
      Wszystkie wyzej wymienione. Z plesniowych szczegolnie danish blue.
    • Gość: ecik Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 08:20
      wszystki żółte, też te pomarańczowe :) no i pasjami uwielbiam pleśniowe, bo
      camamberty są już za słabe :) no i oczywiście sery wędzone. niechętnie, choć
      jak mnie najdzie, to i sery białe :)
      • Gość: Brookie Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.tnt1.per1.temp.da.uu.net 18.09.03, 09:10
        Jesli chodzi o podanie serow to najbardziej mi smakuja z drewnianej deski do
        krojenia. Czasami zagryzam pikantnymi papryczkami, ale biale wytrawne wino
        jako dodatek obowiazkowo.
        • agus7 Re: a sery, jakie lubicie??? 18.09.03, 09:45
          Moje ulubione to wędzone - takie kręcone ze Słowacji - mniam (jaka szkoda ze
          nie do dostania w Polsce), a z krajowych - zawsze i wszedzie Gryficki wedzony.
          Nie pogardze tez roladą ustrzycką :)

Z plesniowych - Reverend w okraglym pudelku - najlepszy!

Nie mam ulubionych zoltych, zbyt czesto zdarza mi sie pechowo trafic na jakies
          bezplciowe smakowo - chetnie poslucham Waszych typow.
          • Gość: seeagain Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.play-internet.pl 19.05.14, 17:09
            o ja sery wprost kocham, bardzo dużo ich jem. Poza tym deska serów dobrze się sprawdza, jako przekąska do wina w trakcie spotkania ze znajomymi. A jeśli chodzi o bardziej konkretne to lubię o wyrazistym smaku, dobrze doprawione, sery kozie. jedne z lepszych moim zdaniem są sery merci chef. Bardzo smaczne
    • Gość: bruno PERŁA IP: 217.11.133.* 18.09.03, 10:25
      W innym wątku pisałem o serze "Perła". jest to biała wersja rokpola "lazur" Coś
      wyjątkowego w smaku, niestety bardzo trudno go dostać. Jakieś dwa razy
      widziałem w Auchanie. Bywa porcjowany w małe trójkąciki, ale od razu robi się o
      50% droższy :((
      W lubię sery pod każdą postacią - od tłustego twarogu aż po serki topione.
      Żółte tylko te dojrzałe, miękkie i tłuste. Oczywiście pleśniowe.
      Znacie "niebieski sekret mnicha"? Dwa w jednym - biała pleśń z wierzchu,
      konsystencja camemberta, a w środku jeszcze niebieskie plamki... Cudo.
      • brookie Re: PERŁA 18.09.03, 10:27
        Pamietam, ale nie mieszkam teraz w Polsce. Kupuje inne niestety,ale tez sa
        bardzo smaczne.
      • Gość: ecik Re: PERŁA IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 10:37
        jasne, że znam Sekret Mnicha ten właśnie z pleśnią - pychotka... Natomiast ten
        ser perłowy to rzeczywiśćie Lazur - można go dostać w Geancie. Ma jeszcze
        odmianę niebieską no i oczywiście zieloną. Bardzo smaczny, polski serek :)
        pychotka do piwa lub wina. Oczywiście uwielbiam też inne serki pleśniowe, choć
        cierpi na tym nieco moja kasa, gdy biorę po kilka, żeby spróbować wszystkich po
        kolei :)
    • myladygoha Camembert President :) mniam 18.09.03, 10:36
      szczególnie ten z grzybami, rolada Ustrzycka tez -pikantna,
      zóoltych nie lubie -choc czasami wpadne na jakiś smaczny, białych nie jadam z
      wyjatkiem bieluchów czosnkowych lub z ziołami no i pysznych Almette
    • iberka Re: a sery, jakie lubicie??? 18.09.03, 11:22
      mozzarella "galbani" czy tez zott ponad wszystko:-).camembert president ,mniam
      mniam:-),ostatnio takze valbon z ziolami<oczywiscie nigdy prosto z lodowki>
      iza
      • Gość: utka Re: a sery, jakie lubicie??? IP: 149.156.49.* 18.09.03, 11:30
        tak jak Bruno uwielbiam wszystkie sery .......
        polecam port salut i cambonzolle (sorry za bledy w pisowni)
        uwielbiam wszelkie serki, tez te z 'zapaszkiem', ale raz udalo mi sie kupic
        jakies francuskie cudo, ktore taaaaki zapach mialo, ze wszysko wyrzucilam do
        kosza, bo zjesc sie tego nie dalo. tylko raz cos takiego mi sie przydarzylo.

pozdrawiam wszystkich amatorow serow goraco !!!
        • Gość: ecik Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 11:39
          a ja przetrzymałam zapaszek seka francuskiego. Ciężko było co prawda jesć jedną
          ręką zatykając nos, ale się skubany rozpływał w ustavch. Raz kupiłam ich tak
          dużo, ze udało mi sie jednego pleśniowego doprowadzić do ... zapleśnienia. Ale
          wtedy to juz sią naprawdę nie nadawał.
          • Gość: Linn Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.dialup.tiscali.it 18.09.03, 11:52
            Piszcie smialo. Bede miala jak znalazl na nastepna podroz do Polski.
    • szymanka Re: a sery, jakie lubicie??? 18.09.03, 13:03
      No dobrze a ja polecę ser biały a właściwie to twarożek z Piątnicy. Jest
      przepyszny. Innych białych serów nie jadam. Tylko trzeba uważać na datę
      ważności, najlepszy jest jak najświeższy, po dwóch trzech dniach juz lekko
      kwasnieje i chociaz nadal jest przydatny do spożycia to już nie to samo.
    • saiss Re: a sery, jakie lubicie??? 18.09.03, 13:17
      jeezu, prosze panstwa,coz z awyszukane gusta!!!Ja ta uwielbiam kazdy zolty ser,
      jesli jest twardy i ma jakis smak, wszelakie biale, twarozki i takie w kawalku,
      camembert tez, ale nie jem za czesto(finanse...)ser jestrzecza bdb. w kazdej
      postaci!!
      P.S. ajak zolty nie ma smaku, to rzucic na patelnie, roztopic, dodac smietany i
      przypraw w ilosci "w sam raz" i mamy pychusna,goraca paste do chleba.Podgrzany
      ser bez wyrazu smaczy jak... prawdziwy ser;)
      • Gość: monia Re: a sery, jakie lubicie??? IP: 217.97.138.* 18.09.03, 13:28
        A ja bardzo lubie oscypka - tak go pogryzania, do wina lub piwa
    • Gość: Ilona biały :) IP: *.green.net.pl 18.09.03, 13:42
      A dla mnie mogłyby nie istnieć inne sery niż biały. Mmmm. Taki świeży, biały
      twaróg, na wagę (z dżemem wiśniowym). Mniami
      Pozdrowionka
      • Gość: wini3 Re: biały :) IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 21:46
        Rycki - ale nie wiem jaki bo namnożyło się ich - dawniej był tylko rycki a nie
        rycki gouda itp. Z dużymi dziurami lekko słodkawe - mazdamer. I ołomunieckie z
        dziurką - śmierdziuchy, romadur, limburski. Wszystkie do jedzenia w samotności
        i wszystkie trudne do zdobycia.
        • nnaatt33 Re: biały :) 18.09.03, 22:55
          ja pleśniaków nie za bardzo:/ ale za to żółte tłuste...a już najbardziej to
          gouda...jeszcze zjeść go tak z kromką i zapijać gorącą herbatką...tak się
          roztapia (w ustach a nie w dłoni;))).rolada ustrzycka-mniam! żółty salami z
          ziołami-mniam! pavarti wędzony albo z ziołami-mniam!:) no i Texas. białe bardzo
          lubie z łososiem-szczególnie Tartare, bo on ma tam jeszcze koperek.jedliście?
          pychotka.
          jeszcze są bardzo dobre francuskie sery...takie niby to białe, słone, lekko
          topione, z lekkim posmakiem pleśni...hmm- kozie?
          a co myślicie bryndzy? takiej prawdziwej, nie z kupnego pudełka...? mniam!

pzdr
    • Gość: Ju Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.acn.pl 19.09.03, 11:43
      Bialy ser, to znaczy twarog miales na mysli? Twarog to twarog, a ser to ser.
      Wszystko jest pyszne.
      A lubisz ser kozi? Najlepszy jadlam w Poitou. Potworrrnie smierdzi (jak niemyty
      ch...), ale jest pyszny. ;)))
    • barbarko Re: a sery, jakie lubicie??? 22.05.14, 13:57
      ja to jestem seromaniaczką więc jem każde :))) ale najbardziej to pleśniowe , są przepyszne i można dodać je do różnych dań, uwielbiam tartę z serem pleśniowym i szpinakiem. niebo!
    • Gość: Yon Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 23.05.14, 03:48
      Najlepszy:
      www.youtube.com/watch?v=U5Pqryu7vO8
      • Gość: Yon Re: a sery, jakie lubicie??? IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 23.05.14, 03:54
        IDIAZABAL. Kraj Basków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka