Gość: Rondi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:30 Hej Jestem wielkim fanem skrzydełek hot wings w kfc. Czy ktoś z was wie jak zrobić taką panierkę do kurczaka w domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kawawa Re: Kurczak z KFC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:43 Ech, milion chyba razy pojawial sie ten temat na FK... niestety... nikt jeszcze nie odkryl tajemnicy KFC... a szkoda... bo ja tez... yyy... zaslinilam sobie obuwie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Kurczak z KFC IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 14:46 Kurczaki z KFC smażone są na wysokim tłuszczu w warunkach bardzo wysokiego ciśnienia. Takiego ciśnienia nie zapewnisz domowym sposobem. Ja już sobie dałam spokój, zniszczyłam dużo skrzydełek i nawet nie próbuję nowych wynalazków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Kurczak z KFC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 15:52 Ech... odarles mnie z resztek nadziei... :(((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietruszka Re: Kurczak z KFC IP: *.topole.waw.pl 18.09.03, 15:56 etam...są przecież takie panierki do kupienia....potem usmażyć w głębokim tłuszczu i coś może z tego być:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Kurczak z KFC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 16:03 Niedobre... marna podrobka, tani surogat... nic z tego nie wychodzi... ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
segovia wypróbowałam ten i były OK 18.09.03, 17:45 oczywiście - przy oryginalnym przepisie wysiadają, ale dobre wklejam: • Re: Do lakrisa IP: *.proszynski.pl Gość: E.V. 12.03.2002 11:09 zarchiwizowany Witam, Mam nadzieję, iż ten przepis Cię usatysfakkcjonuje - na skrzydełka i sałatke coleslaw od razu: skrzydełka: kilogram skrzydełek dwie łyżki wegety pół szklanki pogniecionych na małe kawałki płatków kukurydzianych pół szklanki pszennej mąki jajko łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki w proszku łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki suszonej bazylii ćwierć łyżeczki suszonego tymianku ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu cayenne odrobina pieprzu czarnego łyżeczka soli pięć łyżek mleka dwie szklanki oleju - do smażenia sałatka: pół kilograma białej kapusty jedna średniej wielkości marchewka jedno twarde i kwaśne jabłko dwie czubate łyżki śmietany czubata łyżka majonezu łyżeczka musztardy łyżeczka cukru sól pieprz Podobno wielu długo szukało przepisu na skrzydełka takie, jak w kfc.... Oto on, prosty, niezawodny. Poza tym, tak przyrządzone skrzydełka, są lepsze niż te firmowe - bowiem kiedy wystygną, nie stają się suche i na zimno są równie doskonałe, jak na gorąco. Ze skrzydełek odcinam niejadalne końcówki i dzielę każde na dwie porcje. Płuczę dokładnie kilkanaście minut w zimnej wodzie. Następnie wrzucam do garnka, w którym wrze woda z jedną łyżka wegety. Gotuję skrzydełka do średniej miękkości - około 10 minut. Kiedy skrzydełka się gotują, przyrządzam panierkę - mieszam wszystkie przyprawy z mąką i rozgniecionymi na mniejsze kawałki płatkami kukurydzianymi. Dodaję jajko i mleko - panierka powinna być konsystencję bardzo gęstej śmietany. Ugotowane skrzydełka wyjmuję z wywaru i studzę. Kiedy już zimne, wkładam do panierki i dokładnie mieszam - tak by równomiernie się nią pokryły pokryły. Smażę skrzydełka w dużej ilości oleju - powinny w nim pływać, w wysokiej temperaturze. Kiedy pięknie złote z wszystkich stron, znak że są gotowe. I takie, no takie okropnie pyszne i gorące. Do skrzydełek - to już wiadomo od lat, najlepsza jest sałatka coleslaw. Kapustkę, obraną marchew i jabłko szatkuję na drobne kawałeczki [używam do tego malaksera, w końcu go po to wynaleziono, co nie?]. Dodaję śmietanę, majonez i musztardę. Mieszam, próbuję i doprawiam cukrem, solą i pieprzem i już! Przepis ze zdjeciem jest dostępny na stronie: www.mniammniam.pl/p.php? p=123 Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego E.V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: wypróbowałam ten i były OK IP: *.kom / 10.104.36.* 18.09.03, 22:42 już podawałam ten przepis kiedyś ale prosze bardzo: 1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego <do smażenia> Marynata 4 szklanki wody 1 łyżka stołowa soli ? łyżki stołowej glutaminianu sodu Panierka<?> 1 jajko, ubić 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki uniwersalnej 2 i ? łyżeczki soli ? łyżeczki pieprzu ? łyżeczki glutaminianu sodu 2łyżeczki czili w proszku 1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni 2. zamieszać wodę, sól i ? łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej miseczce. Włożyć tam czikena i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w tej marynacie. 3. W średniej misce zmiąchać ubite jajo i mleko. W innej średniej misce wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę, sól, pieprz, ? łyżeczki glutaminianu ) 4. Jak się kurczak zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku, żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się, że kurczak jest wypanierowany obficie. 5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4 kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki poruszyć<?> w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie. 6. Wyciągnąć kurczaczki do suszarki <takiej klatki z drutu?> lub ręcznika do odcieknięcia - na około 5 minut przed jedzeniem. -------------------------------------------------------------------------------- ORYGINAŁ -DLA ZAINTERESOWANYCH ;-) 1 whole frying chicken, cut up 6 to 8 cups vegetable shortening Marinade 4 cups water 1 tablespoon salt 1/2 teaspoon MSG Coating 1 egg, beaten 1 cup milk 2 cups all-purpose flour 2 1/2 teaspoons salt 3/4 teaspoon pepper 3/4 teaspoon MSG 1. Trim any excess skin and fat from the chicken pieces. Preheat the shortening in a deep fryer to 350 degrees. 2. Combine the water, salt, and 1/2 teaspoon MSG for the marinade in a large bowl. Add the chicken to the bowl and let it sit for 20 minutes. Turn the chicken a couple times as it marinates. 3. Combine the beaten egg and milk in a medium bowl. In another medium bowl, combine the remaining coating ingredients (flour, salt, pepper, and 3/4 teaspoon MSG). 4. When the chicken has marinated, transfer each piece to paper towels so that excess liquid can drain off. Working with one piece at a time, first coat the chicken with the dry flour mixture, then the egg and milk mixture, and then back into the flour. Be sure that each piece is coated very generously. Stack the chicken on a plate or cookie sheet until each piece has been coated. 5. Drop the chicken, one piece at a time, into the hot shortening. Fry half of the chicken at a time (4 pieces) for 12 to 15 minutes, or until it is golden brown. You should be sure to stir the chicken around halfway through the cooking time so that each piece cooks evenly. 6. Remove the chicken to a rack or towels to drain for about 5 minutes before eating. (www.topsecretrecipes.com/) Serves 3 to 4 (8 pieces of chicken). Tidbits MSG is monosodium glutamate, the solid form of a natural amino acid found in many vegetables. It can be found in stores in the spice sections and as the brand name Accent flavor enhancer. MSG is an important component of many KFC items. Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: wypróbowałam ten i były OK 18.09.03, 23:25 oczywiście "?" w przepisie to 1/5 ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rondi dzięki dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 11:56 Dzięki Wam za podpowiedzi, tylko ten glutaminian sodu mnie trochę przeraża.A propos skąd go w ogóle wziąć??? Jejku jak zacznę panierować te kurczaki w sobotę rano, to może w niedzielę skończę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: dzięki dzięki IP: *.kom / 10.104.36.* 19.09.03, 23:03 Naprawdę nie wiem co to "?"bo to nie ja tłumaczyłam ,dostałam ten przepis :))))ale skoro to 1/5 to dzięki! glutaminian można kupic w sklepie z przyprawami,jeśli w Twojej miejscowości taki jest,ale może dodaj wegety? Glutaminian w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: dzięki dzięki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 08:31 Gość portalu: Kojka napisał(a): > Naprawdę nie wiem co to "?"bo to nie ja tłumaczyłam ,dostałam ten przepis > :))))ale skoro to 1/5 to dzięki! > glutaminian można kupic w sklepie z przyprawami,jeśli w Twojej miejscowości > taki jest,ale może dodaj wegety? > Glutaminian w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi :))MSG czyli Glutaminian sodu mozna kupic w sklepach wietnamskich w Warszawie Np na Okopowej lub w sektorze wietnamskim na Stadionie tam jest kilka sklepow i jest wszystko prawdziwy Wietnam wlacznie z warzywami i owocami ktorych Polacy na oczy nigdy nie widzieli.Ten sektor jest przy dworcu WARSZAWA STADION. Odpowiedz Link Zgłoś
outsourcing_biurowy Re: dzięki dzięki 22.09.03, 09:29 1/2!!! porównaj z english version :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: dzięki dzięki IP: *.kom / 10.104.36.* 22.09.03, 12:15 może i 1/2,ale czy jednostka ta sama ;) tzn łyżka stołowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: dzięki dzięki IP: *.kom / 10.104.36.* 22.09.03, 12:18 za wcześnie mi się wysłało ..bo tam jest teaspoon,a to może łyżeczka od herbat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Kurczak z KFC IP: *.SNVACAID.covad.net 19.09.03, 23:23 Dawno temu pytalam o sekrety KFC znajomego, ktory pracowal tam jako manager. Niestety, powiedzial, ze wszystko przychodzi juz gotowe, zamrozone i oni to tylko pieka/podgrzewaja w specjalnych piecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajafan Re: Kurczak z KFC IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 15:52 Ludzie, jak się można takim badziewiem zachwycać, przecież to się ledwo jeść da, jakieś kawałki kości oblepione jakimś sztucznym paskudztwem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAW Re: Kurczak z KFC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 12:53 zastanow sie, a jak se zajarasz to nawet sie do ciebie usmichna :) Odpowiedz Link Zgłoś