karolina_w_gazecie 15.06.08, 15:18 znalazłam jeden zarchiwizowany wacik, ale z trzema zaledwie przepisami - w tym wszystkie trzy z burakami. Czy ktoś robi chłodnik bezburakowy i mógłby się podzielić przepisem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hossa76 Re: chłodniki łans e gęś :) 15.06.08, 20:56 Maślanka plus sok pomidorowy - a do tego ogóry i rzodkiewki w plastrach, posiekany szczyporek i/lub koper obrane ze skóry pomidory w kosteczkę - można też cebulkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: chłodniki łans e gęś :) 15.06.08, 23:19 SZczaw uduszony z cebulką, połowę zmiksować z kefirem, resztę dodać luzem, doprawić, dowalić jajo na twardo. POmidory pokrojone w kosteczkkę, bez pestek, zmieszane z kefirem albo zsiadłym mlekiem, bazylią, szczypiokiem plus jajo al eni ekoniecznie. Gazpaczo czyli zmiksowana papryka z pomidorami, cebulą i czosnkiem na zimno plus przyprawy - przepyszota! I najzwyklejszy wiosenny chodnik: mleko zsiadłe bądź kefir, do tego pęczek rzodkiewki startej na tarce, pęczek koperku, szczypiorku, przyprawy i jajco na twardo. Bardzo zimne plus gorące młode pyry. Aaaaa i jeszcze: do kefiru dowalić stratego świeżego ogórasa, posiekana miętę i przyprawy - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: chłodniki łans e gęś :) 16.06.08, 22:51 Moja mama ostatnio zrobiła maślankę z kefirem (bo akurat był w lodówce) + pomidory, ogórki i szczypiorek. Ja bym jeszcze dała młode ziemniaczki. A kefir z sokiem pomidorowym to ja uwielbiam pić ;o> Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: chłodniki łans e gęś :) 18.06.08, 09:20 Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka, kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego (moze być też instant w proszku, po pęczku szczypiorku i koperku, 2-3 ogóry, 1 pęczek rzodkiewek, po 1-2 jaju na twardo na porcję, sól i pieprz Kefir wlać do gara. Dodać odrobinę koncentratu barszczu czerwonego - tak aby uzyskać kolor ciut jaśniejszy od fioletu "milki". Ogórki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki i do gara. Rzodkiewkę pokroić w plastry i do gara. Koperek i szczypiorek posiekać i do gara. Gar doprawić solą i pieprzem. Na jakąś godzinę wstawić do lodówki. Do talerza/miseczki włożyć przekrojone w ćwiartki jajo/a na twardo i zalać chłodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś