Dodaj do ulubionych

czosnek marynowany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 19:40
prosze o jakies przepisy na czosnek marynowany...
Obserwuj wątek
    • algirdas Re: czosnek marynowany 23.09.03, 14:54
      Ponieważ bardzo często myli się czosnek kiszony z czosnkiem marynowanym daję
      dwa przepisy.

      CZOSNEK KISZONY
      50 dag młodego obranego czosnku
      2 szklanki wody
      1 łyżka soli
      liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, korzeń chrzanu,
      nasiona kopru.

      Obłupać czosnek i napełnić nim 250ml słoiczki. Oskrobać chrzan i pokroić w
      plasterki. Do każdego słoiczka dodać 3 plasterki chrzanu, mały liść laurowy, 3
      ziarenka pieprzu , 3 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście nasion gorczycy i
      pół łyżeczki nasion kopru.
      Zalać słoiki gorącą zalewą wody z solą. Dobrze zakręcić, postawić do
      wystygnięcia do góry dnem. Gdy wystgną przenieść w chłodne ciemne miejsce.


      RECEPTA NA CZOSNEK MARYNOWANY
      oryginalny przepis Białoruski

      Czosnek namoczyć w solonej wodzie. Woda powinna być tak osolona, aby wrzucone
      do niej jajko wypływało na wierzch. Czosnek w słoju z wodą trzymać w ciemnym
      pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez miesiąc.

      Przygotować zalewę octową w ilości wody, w której stoi czosnek. Zalewę
      przygotowuje się z wody, octu, soli i cukru według własnego smaku. Zalewamy tym
      czosnek i zakręcamy słoiki.
      Dla ładniejszego koloru można do zalewy dodać kawałek buraka ćwikłowego.
      Nadaje się do jedzenia po dwóch tygodniach


      Smaczności zyczę
      Algirdas

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka