Gość: ja:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 19:40 prosze o jakies przepisy na czosnek marynowany... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algirdas Re: czosnek marynowany 23.09.03, 14:54 Ponieważ bardzo często myli się czosnek kiszony z czosnkiem marynowanym daję dwa przepisy. CZOSNEK KISZONY 50 dag młodego obranego czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka soli liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, korzeń chrzanu, nasiona kopru. Obłupać czosnek i napełnić nim 250ml słoiczki. Oskrobać chrzan i pokroić w plasterki. Do każdego słoiczka dodać 3 plasterki chrzanu, mały liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu , 3 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście nasion gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru. Zalać słoiki gorącą zalewą wody z solą. Dobrze zakręcić, postawić do wystygnięcia do góry dnem. Gdy wystgną przenieść w chłodne ciemne miejsce. RECEPTA NA CZOSNEK MARYNOWANY oryginalny przepis Białoruski Czosnek namoczyć w solonej wodzie. Woda powinna być tak osolona, aby wrzucone do niej jajko wypływało na wierzch. Czosnek w słoju z wodą trzymać w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Przygotować zalewę octową w ilości wody, w której stoi czosnek. Zalewę przygotowuje się z wody, octu, soli i cukru według własnego smaku. Zalewamy tym czosnek i zakręcamy słoiki. Dla ładniejszego koloru można do zalewy dodać kawałek buraka ćwikłowego. Nadaje się do jedzenia po dwóch tygodniach Smaczności zyczę Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: czosnek marynowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 16:31 wielkie dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_fiona Re: czosnek marynowany 24.09.03, 17:37 A do czego się używa czosnku marynowanego lub kiszonego? Odpowiedz Link Zgłoś
qian Re: czosnek marynowany 24.09.03, 18:10 krolewna_fiona napisała: > A do czego się używa czosnku marynowanego lub kiszonego? Pyszna jest sałatka z makaronu (rurki), zielonych oliwek, marynowanego czosnku. Do tego oliwa z oliwek, bazylia, sól do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: czosnek marynowany 25.09.03, 08:50 Może posłużyć jako zakąska (obok ogórków i grzybków) oraz świetnie wyglada i smakuje jako dodatek do koreczków. Odpowiedz Link Zgłoś
olaola76 Re: czosnek marynowany 25.09.03, 10:41 rozumiem ze ten marynowany czosnek to cale glowki w lupinach? ja osobiscie uwielbiam rosyjski/bialoruski czosnek ale niestety zadne przepisy nie przypominaja tego oryginalnego a babcie na ryneczku za nic nie chcialy zdradzic tajemnicy i twierdzily ze robi sie tak samo jak ogorki kiszone;-) acha a kiszona marchewka we wstazkach / nitkach albo czeremcha? pysznosci szkoda ze w Polsce sie tego nie spotka pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: czosnek marynowany 25.09.03, 11:05 Podane przeze mnie przepisy są dla czosnku pozbawionego łupin. Rosyjski czosnek kiszony (niepowtarzalny to smak) robi się w łupinach, ale w beczkach a nie w słoiczkach. Przepis jest podobny do podanego już przeze mnie tylko daje się więcej soli do wody. Pagarbiai Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: czosnek marynowany IP: *.oslo-ost.alfanett.no 25.09.03, 13:10 Czosnek marynowany mozna tez uzyc do salaki po grecku. Pychotka. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś