Gość: evro444 Re: jak robicie leczo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 09:30 moja wariacja to duża ilośc cebuli zeszklona na oliwie, do tego kolejno czosnek, potem (wędlina :kiełbacha lub chudy boczek wędzony, potem papryka jedno lub różnokolorowa, pomidory obrane ze skóry lub z puszki.Dusimy, podlewamy ewentualnie wodą, dodajemy paprykę w proszku słodką i ostrą, trochę przecieru pomidorowego (niekoniecznie) i dosmaczamy według upodobań.Leczo musi być zawiesiste z wyczuwalnymi kawałkami papryki.Niektórzy dodają cukinię ale ja wolę bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: jak robicie leczo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 11:18 > wyczuwalnymi kawałkami papryki.Niektórzy dodają cukinię ale ja wolę > bez. ale którą część bzu: liście, kwiaty, łodygi, korzenie? chętnie bym spróbowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: jak robicie leczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 09:38 mama mnie 'naumieli';) podstawowej zasady - objętościowo ma być tyle samo cebuli, różnokolorowej papryki i oskórowanych pomidorów plus dobra kiełbasa, co kto lubi, można nawet dać podłe parówki, jeśli lubi się ten smak ;) na oleju, chociaż powinno być na smalcu, podsmażać kolejno cebulę, paprykę, pomidory, dodać osobno podsmażoną kiełbasę, sól, pieprz i już więcej przypraw nie trzeba, ale jeśli kto chce urozmaicić, to można trochę przyczosnkować i ulubionego zioła sypnąć - ja nie popieram, bo chodzi o ten właściwy smak połączenia cebula-papryka-pomidory, ale niektórzy bez bazylii czy majeranku nie zjedzą, to niech sypią, tylko z umiarem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: jak robicie leczo? 06.08.08, 10:04 To jeszcze nie sezon na leczo. Ja smażę na smalcu albo pierwszorzędnej oliwie wędzoną kiełbasę, cebulę, dodaję papryki, trochę zielonej i trochę czerwonej a troszkę tej malutkiej, dodaje pomidory, oregano i jest leczo. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: jak robicie leczo? 06.08.08, 10:29 po podsmazeniu sloniny/boczku/kielbasy z cebulą, zdejmuje z ognia, sypię słodka i ostra papryke, zdejmuje na chwilę z ognia, dokładnie mieszam z tłuszczem (tylko ten zabieg powoduje, ze caly smak z papryki rozpusci sie w tluszczu i nada potrawie wlasciwy smak), potem dodaję pokrojoną paprykę, obrane pomidory i duszę, solę, pieprzę. wszelkie wariacje +pieczarki +cukinia +kabaczek sprawiaja, ze to juz nie leczo, ale ja tam lubie ogromny misz masz na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak robicie leczo? 06.08.08, 10:57 figgin1 napisała: > To jeszcze nie sezon na leczo. Ja smażę na smalcu albo pierwszorzędnej oliwie Na pierwszorzednej oliwie? Nie szkoda? Przeciez z e.v. caly cudowny zapach ulatnia sie po pogdrzaniu bardzo szybko, a i wartosci odzywcze wysokiej temeratury smazenia nie przetrwaja. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak robicie leczo? 06.08.08, 10:58 Robie zupelnie inaczej. Tzn nie smaze papryki, ale je pieke, i takie dodaje do innych warzyw i kielbasy. A do sosu pomidorowego dodaje troche startego kwasnego jablka. Imho robie najlepsze leczo, jakie kiedykolwiek jadlam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: jak robicie leczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 00:33 jablkiem mnie zaskoczyla/es, musi byc pysznie. jutro robie leczo, koniecznie z cukinia lub kabaczkiem i masa swiezych pomidorow ! wszak jestem w PL gdzie pomidor pachnie i jest przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: jak robicie leczo? IP: *.npgo.pl 08.08.08, 08:28 W leczo powinna dominować papryka, a nie cukinia i pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak robicie leczo? 08.08.08, 11:07 Jesli jest sie kuchennym dogmatykiem, to tak w istocie powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: jak robicie leczo? 08.08.08, 12:14 Leczo, które robię wg przepisu teściowej, bardzo smaczne zresztą: w garnku rozgrzewam łyżkę oleju (malutko, ale więcej nie trzeba), wrzucam cebule pokrojoną w półplasterki, w tym czasie kroję paprykę w paski, dorzucam do cebuli, wszystko sobie pyrkoce na małym ogniu bez przykrycia, nacinam pomidory i zalewam wrzątkiem. Kroję dobrą kiełbasę w półplasterki, wrzucam do garnka. Pomidory obieram,kroję, dodaję do reszty. Wsypuję sól, pieprz, papryki w proszku: słodką i ostrą. Jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Leczo robi się w trakcie dodawania składników, ważna jest kolejność. Cebuli, papryki, kiełbasy i pomidorów jest tyle samo. Leczo jest dość chude, bo tłuszcz to ta 1 łyżka oleju i to co w kiełbasie (ja zawsze jak najbardziej chudą daję). Po wystygnięciu nie pływają żadne oka, dlatego pyszne nawet na zimno. A tu link do leczo z cukinią, u mnie w domu nazywamy to bigosem z cukinii, potrawa jest naprawdę pyszna:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67530787,69367820.html?f=777&w=67530787&a=69367820 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ale na pierwszorzędnej oliwie jest takie 08.08.08, 12:18 oliwa nie nadaje się do > smażenia. Bzdura. Ale leczo raczej robi się na oleju słonecznikowym. Odpowiedz Link Zgłoś