Gość: am IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:04 Co dodać do babki, żeby po upieczeniu nie była such ale taka nawilżona?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga* Re: Co do babki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 12:48 Zdaje się, że sekretem babek "piaskowych" jest dodanie zamiast samego masła części tłuszczu w postaci oleju. Podobnie zresztą robi moja babacia w przypadku ciast drożdżowych, są zawsze takie lekko wilgotne i nie wysychają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Co do babki? 15.10.03, 13:15 Potwierdzam, moja ulubiona babka zdecydowanie zyskała na jakości, kiedy któregoś razu zamiast roztopionej margaryny z braku czasu dałam do niej olej. Nigdy więcej nie bawiłam się potem w rozpuszczanie margaryny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Co do babki? IP: 217.11.133.* 15.10.03, 13:15 Dziewczyny! Cała tajemnica tkwi w spirytusie (1-2 łyżki)! Oczywiście można dać wódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Co do babki? 15.10.03, 13:49 Zastąpienie części mąki pszennej mąką ziemniaczaną powoduje, że babka jest bardziej wilgotna. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Co do babki? 15.10.03, 15:07 Slyszalam kiedys, ze sie dodaje kilka lyzek soku pomaranczowego.Ale za skutki nie recze, choc brzmi niezle... ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Co do babki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:17 polac mlekiem w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Co do babki? IP: *.upc-g.chello.nl 15.10.03, 19:21 Z tego co tutaj wszystkie dziewczyny piszecie, wychodzi moje ciacho ktore robie z owocami :) Jest smaczne, nie jest suche i szybko sie robi. Pewnie mozna tez podac bez owocow to bedzie babka piaskowa :) A przepis jest taki: 3 lub 4 jajka szkl cukru cukier waniliowy mala torebka szkl maki tortowej szkl maki ziemniaczanej dwie lyzeczki proszku do pieczenia Szklanka oleju olejek migdalowy. Prawdopodobnie bedzie zbyt geste, to dodac mleka na oko. Jezeli ma byc z owocami to nie moze byc tez zbyt rzadkie bo owoce opadna. Miksowac jajka z cukrem i cukrem wan., dodac make i proszek do pieczenia, potem olej i olejek migdalowy. Ewentualnie na koncu mleko lub wode. Upiec. Nie wiem jaka temperatura, bo nie mam termometra. Piecze sie az patyczek bedzie suchy Jest super z rabarbarem albo ze sliwkami. Mozna dac tez rozne owoce z kompotu. Z samymi jablkami jak sie przypieka moze byc zbyt suche. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Co do babki? 15.10.03, 19:57 Gość portalu: Asia napisał(a): > Z tego co tutaj wszystkie dziewczyny piszecie, wychodzi moje ciacho ktore > robie z owocami :) Jest smaczne, nie jest suche i szybko sie robi. Pewnie > mozna tez podac bez owocow to bedzie babka piaskowa :) > A przepis jest taki: > 3 lub 4 jajka > szkl cukru > cukier waniliowy mala torebka > szkl maki tortowej > szkl maki ziemniaczanej > dwie lyzeczki proszku do pieczenia > Szklanka oleju > olejek migdalowy. Bez olejku i tylko pół szklanki oleju to właśnie moja pyszna babka waniliowa :) A z owocami też piekę, a jakże ;-) Odpowiedz Link Zgłoś