wielorybka 25.09.08, 21:08 po kolei robię sobie z tego wątku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51564731,51564731,0,2.html?v=2 pierwsza zupa i placuszki rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: dyniuję - polecam 26.09.08, 10:45 Co mi przypomina, że mam iść na ryneczek kupić dyńke na zupę dyniowo-serową :) Wacik smakowity, dyniowe kluski mnie kuszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Mazia 26.09.08, 19:37 Przepis stary z GP na zupę pieczoną w dyni :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30157361&a=30157361 Przepyszna, choć czasochłonna. I koniecznie trzeba wziąć owinąć folią aluminiową taką grubszą, do grilla, bo normalna lubi sie przedrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: dyniuję - polecam 03.10.08, 23:07 ciasto dyniowe - nawet zakalec ma boski smak! Odpowiedz Link Zgłoś
jx3 Re: dyniuję - polecam 21.10.08, 09:35 Mam dwie dynie od teściowej - zieloną i pomarańczową. Teściowa twierdziła, że tylko zielona się nadaje do jedzenia, a widzę wszędzie w przepisach pomarańczowy kolor! Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: dyniuję - polecam 23.10.08, 12:13 nie mam pojęcia, ale jedna facetka, co sprzedawała wielka kupę dyń pod konstancinem, powiedziała mi że im paskudniejsza i kostropatsza skórka na dyni tym ma lepszy smak. te co mają śliczną, pomarańczową, gładką skórę to dynie ozdobne, a kostropate to dynie do jedzenia. przekonała mnie baba, ale własnego zdania nadal w temacie nie mam....ja robię tylko mordy z dyni albo dynię w occie... Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: dyniuję - polecam 26.10.08, 13:30 Zrobiłam szagówki z dyni z zalinkowanego wątku. Tutaj szczegóły fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50243918,50470404,0,2.html?v=2 Są zupełnie inne niż ziemniaczane. Choć nie przepadam za dynią to kluski są naprawdę pyszne. Delikatne i z jakimś nieokreślonym posmaczkiem. Mają cudowny ciemnożółty kolor. Dałam około kilograma dyni. Mimo że porządnie ją odparowałam to wrobiłam sporo mąki. I następnym razem zrobię coś w rodzaju klusek kładzionych, żeby smak dyni był wyraźniejszy. Podałam z pieczonym kurczakiem, nie z pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: dyniuję - polecam 04.11.08, 21:44 zrobiłam placki dyniowe z zalinkowanego wątku. Smakowały rodzinie, ja nie przepadam za słodkimi plackami więc się nie wypowiem. Za to na podstawie kilku przepisów zrobiła pikantną pyszną zupę. Na oliwie podsmażyłam cebulę, podlałam rosołem z kurczaka, wrzuciłam dużo pokrojonej dyni. Doprawiłam na ostro głównie curry. Zmiksowałam. Wyszedł wspaniały krem o zdecydowanym smaku. Podałam go z małymi grzaneczkami. Myślę że super by się komponowały plastry grillowanego boczku. To chyba pierwsza potrawa z dyni która mi aż tak smakowała Odpowiedz Link Zgłoś
jx3 Re: dyniuję - polecam 04.11.08, 23:01 No to i ja powiem: Placuszki z dyni - smaczne, ale dopiero po dodawaniu i dodawaniu mąki (Na początku miałam zbyt lejące się ciasto) Ciasto z dyni - zakalec jak złoto Zupa z dyni - za bardzo przesiąkła cebulą i czosnkiem, ale zjedliśmy z grzankami Lampion z dyni (tej pomarańczowej, ona rzeczywiście miała mniej miąszu niż zielona, w której miąsz był pomarańczowy)- super!:) Odpowiedz Link Zgłoś
uma76 Re: dyniuję - polecam 20.10.09, 14:11 o mamuniu, ten wątek jest faktycznie super... a ja wczoraj przypadkiem zupełnym dynię nabyłam! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: dyniuję - polecam 18.11.09, 22:32 ja zrobilam ciasto z dyni z imbirem swiezym. pieknie i pachnie juz 4 dni, zakalca nie ma. poszloby szybciej jakby chlop dobrze imbir ztarl a nie w takie kłaki... i takie kłaki ma całe ciasto :D przepis jak znajde :D Odpowiedz Link Zgłoś