dorota.alex 06.10.08, 15:05 Wlasnie zaczelam zlewac i filtrowac nalewke wisniowa. Do czego mozna uzyc wisienki - slodkie i nasaczone alkoholem? Zuzyc od razu, czy jakos przechowywac? pzdr Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: wisnie z nalewki 06.10.08, 15:10 U mnie, zapakowane do słoja, stały w lodóce. Mąż miał przegryzkę (najczęściej podczas meczu). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 Re: wisnie z nalewki 06.10.08, 15:16 U nie mama bawi si w nalewki wiśniowe, mnóstwo jej tego zostaje i na ogół dodaje do ciast (takich "dla dorosłych":), np. do kremu do tortu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: wisnie z nalewki 06.10.08, 16:35 Mam nadzieje ze pestki po miesiacu wywaliłaś precz; same ocyszczone owoce mozesz trzymac w lodowce latami i dodawac do czego tylko twoja dusza zapragnie- mięsa bigosy kapusty z grzybami schaby poledwice gulasze ... ... ... slodkie wyroby oraz oczywiscie do pogryzania w czasie ogladania TV :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: wisnie z nalewki 06.10.08, 21:25 Ja dodaje takie wiśnie do lodów. No i zjadamy, można sobie poprawić humor. Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: wisnie z nalewki 07.10.08, 15:28 Własnie posłużyły mi jako składnik sosu do pieczonych piersi kurzych: wiśnie (ok. 1 szklanki), 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego (może być balsamiczny), 2 łyżki sosu sojowego. Pogotować razem składniki bez wiśni, żeby się połączyły i trochę zredukowały, dodać wiśnie i sosik spod pieczonych piersi. Mozna przyprawić - pieprzem, goździkiem, imbirem, cynamonem, rozmarynem - jaki aromat się lubi. Gotować pomalutku, aż się zagęści. Pycha. Może być też do indyczyny lub kaczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: wisnie z nalewki 12.10.08, 13:17 Możesz takie wiśnie dodawać np. do murzynka, lub innych pieczonych ciast, w trakcie pieczenia alkohol sie ulotni i ciasto mogą zjeść także dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: wisnie z nalewki 13.10.08, 15:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66267161&a=66373512 Odpowiedz Link Zgłoś