Dodaj do ulubionych

polskie obiad w Australii

21.10.08, 20:37
Moze ktos ma pomysl na prosty polski obiad do przygotowania w Australii? Jakie
danie obiadowe dobrze smakuje w gorace dni, jest POLSKIE, ale nie wymaga
typowo polskich skladnikow, czy dodatkow. Niektore polskie skladniki mozna
zastapic wloskimi. Bardzo prosze o sugestie, bo zostalam poproszona o
przygotowanie takiego obiadu, a w glowie pustka. Bardzo mi zalezy, aby dobrze
wypasc i zachwycic nasza kuchnia.
Obserwuj wątek
    • daxter Re: polskie obiad w Australii 21.10.08, 21:01
      Witaj , typowo polski obiad to schabowy mizeria ziemniaczki z koperkiem zupa to
      na gorace dni najlepiej chłodnik z botwinki, sląski to rolada kluski i sałatka z
      czerwonej kapusty plus zupa to rosół z kury z swojskim makaronem.Może tez byc
      galaretka z nózek wieprzowych zielona sałata z sosem winegret,zamiast nózęk
      wieprzowych ja robie galaretkę z kurczka i kawałka chudego schabu wszystko
      gotuje w rosole z jarzynami pózniej dodaje troche żęlatyny groszku zielonego
      marchewki jajka przepiórcze do dekoracji i gotowe na noc do lodówki na pół
      litra wywaru dodaje 3 łyżećzki żelatyny. Polski jest też nieśmiertelny bigos
      ale na gorące dni nie bardzo jako przystawki sledzie w jogurcie z jabkiem i
      ogórkiem paszteciki z barszczykiem pozdrawiam i życzę udanej imprezy :)
    • Gość: to może Re: polskie obiad w Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 21:26
      zimne nóżki i zmrożona wódka! :)
      jak znalazł na upały
      • Gość: en Re: polskie obiad w Australii IP: *.chello.pl 21.10.08, 22:57
        chlodnik - nie wiem jak w Australii z buraczkami i koperkiem, ale moze np.
        chlodnik ogorkowy?
        potem mlode kurczeta z farszem (buleczka moczona, maslo, watrobka kurza -
        utarte, dodac odrobine czosnku i pietruszke siekana lub swiezy estragon), upiec
        na rumiano polewajac maslem
        - do tego salata po polsku, czyli ze smietana i jajkiem (mozna slodka smietanke
        zakwasic cytyna, dodac troche cukru, soli i pieprzu)
        - mozna by zrobic male kopytka albo kluski slaskie
        a na deser dobra bylaby legumina makowa, ale pewnie maku nie ma, wiec moze
        kisiel domowy owocowy z kawalkami owocow i sosem waniliowym do polania?
        W Australii nie bylam, wiec moje rady moga byc psu na bude, ale moze sie zglosi
        ktos kto byl i poradzi rozsadniej
        • mallgosha Re: polskie obiad w Australii 22.10.08, 16:38
          Dziekuje za podpowiedzi. Chlodnik brzmi bardzo zachecajaco. Tez myslam o mizerri
          jako dodatku do glownego dania. Dla obcokrajowcow ogorek w smietanie jawi sie
          jako bardzo egzotyczne danie.
          • Gość: koala Re: polskie obiad w Australii IP: 58.168.19.* 24.10.08, 14:23
            ja w naprawde goroce dni robie po prostu jajko sadzone i do tego ziemniaki i
            mizerie! ale dla siebie i dla meza, a jesli masz gotowac dla gosci, to typowo
            polski bedzie zwykly schabowy z ziemniakami. Rosolku tez Ozzi za bardzo nie
            znaja, przynajmniej Ci ktorych ja znam, wiec tez bedzie ok.
            A ja kiedys szal zrobilam plackami ziemniaczanymi! Kurcze ale sie zajadali, nie
            znali tego wczesniej...dziwne
            • panna.w.paski Re: polskie obiad w Australii 24.10.08, 19:20
              Placki ziemniaczane, mogą być z gulaszem albo ze słodką śmietaną i cukrem. Poza
              tym, co powiesz na nieśmiertelne pierogi (różne wersje)? Trochę pracochłonne,
              ale wszystkie produkty chyba ogólnie dostępne..
              • mallgosha Re: polskie obiad w Australii 26.10.08, 15:24
                O, pierogi z owocami! Uwielbiam. Szkoda, ze nie potrawie tego zrobic. Poza tym
                zostalyby zapewne uznane za deser. Zdecyduje sie chyba na schabowy z
                ziemniaczkami i mizeria plus chlodnik. Moj angielski partner zajadal sie
                schabowym za smakiem na polskim weselu. Proste i produkty chyba latwo dostepne.
                • avvg Re: polskie obiad w Australii 26.10.08, 16:12
                  Pierogów nie potrafisz zrobić? No już nie przesadzaj z tą
                  skromnością:) To może jest trochę czasochłonne, ale naprawdę proste.
                  Nawet, jeśli coś Ci nie wyjdzie, to oni i tak tego nie znają, więc nic
                  nie zauważą.

A kluski na parze z jakimś lekkim sosikiem owocowym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka