Dodaj do ulubionych

Twarde kotlety

05.11.08, 21:19
Moj optymizm zakupowy w bardzo niewielkim stopniu pokrywa sie z umiejetnosciami kulinarnymi, wiec regularnie staje przed tym samym problemem: co zrobic z miesem. Radze sobie z kurczakiem i ryba, ale w koszu na zakupy laduje czesto wolowina i wieprzowina, czyli tytulowe "twarde kotlety".
Wlasnie dzis z zamrazarki wyciagnelam kolejna porcje "czegos" i zastanawiam sie co z tym zrobic.
POMOCY!!!

Nalepke wywalilam, wiec nie wiem dokladnie co to jest. Czerwone mieso w plastrach grubosci ok. 1cm, pozbawione tluszczu i zylek, wyglada bardzo ladnie, a po usmazeniu (w moim wykonaniu) stanowi niezly problem do (z)gryzienia. Mozliwe ze smaze za dlugo, ostatnio probowalam ograniczyc czas smazenia i nawet pomoglo, ale to jeszcze nie wszystko - babcia takie mieso zawsze "na miekko" robila, a ja nie wiem jak. Moze ktos z Was wie, i podzieli sie ze mna ta wiedza? Bardzo prosze!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Twarde kotlety IP: *.pools.arcor-ip.net 05.11.08, 21:29
      jesli "czerwone", to pewnie wolowina. wieprzowina jest raczej "rozowa".
      niektore czesci wolowiny, choc ladnie wygladaja, kompletnie nie nadaja sie do
      smazenia, a jedynie do dlugiego duszenia lub gotowania w zupie.
      niestety, nie jestem duchem swietym i nie wiem, z jakiej czesci krowiej
      antatomii sa twoje "kotlety".
      mozliwe, ze byla to poledwica, ja obsmaza sie krotko z obu stron i zostawia do
      "przejscia" sokow. dlugo smazona staje sie zelowka.
      • ewa9717 Re: Twarde kotlety 05.11.08, 21:35
        Ale jak już masz podeszwę, zawsze można ją na maśle z kapką wody i
        ewentualnie jalimi przyprawami poddusić, powinna zmieknąć.
      • jollyvonne Re: poledwica wolowa 05.11.08, 22:13
        Przychylam sie do zgadywania ze to poledwica wolowa, ale ja na zelowke potrafie
        wszystkie czerwone i rozowe mieso przerobic.
        Coz, wstane chyba jutro wczesniej i bede dusic :(
        • bene_gesserit Re: poledwica wolowa 05.11.08, 22:15
          A ile ty ja meczylas na ogniu z kazdej strony? Jakiej grubosci sa
          kotlety?

Noi lepiej wyjac mieso z lodowki ok 30 minut wczesniej, zeby
          wrzucic je na patelnie, kiedy bedzie w temp pokojowej.
        • jagoda85 Re: poledwica wolowa 06.11.08, 13:41
          Sprawdzona metoda mojej teściowej, jak masz zbyt twarde mięso to
          dolej do niego kieliszek wódki. Zawsze tak robię jak gulasz wołowy
          zbyt długo się dusi.
          • ewa9717 Re: poledwica wolowa 06.11.08, 17:46
            Do duszonej wołowiny dobrze też dać trochę musztardy. I sos pyszny
            przy okazji, i dusi się szybciej.
            • bobralus Re: poledwica wolowa 06.11.08, 18:09
              a moze pamietasz cene tego miesa? bo poledwica wolowa to koszt okolo 80zl/kg i
              ja raczej pamietam jesli ja kupuje. jesli byla znacznie tansza to znaczy, ze to
              raczej mieso nie nadajace sie do krotkiego smazenia, sprzedawane w miesnym jako
              pieczeniowe, zrazowe itd. a takie nadaje sie tylko do dlugiego duszenia po
              wczesniejszym usmazeniu.
              • jollyvonne Re: poledwica wolowa 06.11.08, 18:35
                Ja kupuje patrzac na towar, a nie cene, niestety :( Nie mam najmniejszego
                pojecia ile to kosztowalo, ale przy okazji nastepnych zakupow poczytam nalepke z
                nazwa i cena! Jedyna liczba jaka moj umysl notuje przy zakupach to koncowa suma
                na rachunku, a dokladniej dwie pierwsze cyfry.

Dzis obilam te kotlety i podsmazylam jakies 1-2min. na kazdej stronie, wyszlo
                miekkie.
                Wodke do gulaszu juz probowalam, nie widze roznicy.
                Sos musztardowy warty zapamietania, mam jeszcze kilka porcji roznego rodzaju
                czerwonych i rozowych kawalkow w zamrazarce.
                • anuteczek Re: poledwica wolowa 06.11.08, 18:43
                  rada babci, którą z powodzeniem stosuję i wołowina jest zawsze taka jak trzeba -
                  wołowinę się soli pod koniec gotowania/smażenia, inaczej robi się zelówka, z
                  wątróbką jest podobnie
                • jagoda85 Re: poledwica wolowa 06.11.08, 19:32
                  Moja rada, jak kupujesz mięso zanim je włożysz do zamrażarki, to
                  włóż do pojemnika w który go zamrażasz kartkę z informacją jaki to
                  rodzaj mięsa. Potem po rozmrożeniu nie będziesz mieć wątpliwości
                  jakie to mięso, i napewno znajdziesz w necie lub książce kucharskiej
                  przepis na taki rodzaj mięsa. Zawsze to ułatwienie, widzę, że masz
                  kłopot z rozróżnianiem gatunków mięsa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka