Dodaj do ulubionych

peklowanie mięsa ?

IP: *.homenett.pl 27.11.08, 15:07
Mam pytanie chodzi mi o ilosc soli do zapeklowania mięsa. Kupiłam peklowit i
tam pisze ze 1 opakowanie (20g) na 3 kg miesa. Wydaje mi sie ze to za mało
soli peklujacej na 3 kg mięsa. Prosze o przepis bo pierwszy raz bede peklowac
szyneczke. Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • momas Re: peklowanie mięsa ? 27.11.08, 15:16
      hmmm, ja bym sie trzymała przepisu z opakowania. Bo to zalezy od
      proporcji soli peklującej do soli kuchennej.
      Gdyny była to sama sól peklująsa to byłoby w przepisie dużo mniej. A
      to co ty masz to jest mieszanka z solą kuchenną.
      • momas Re: peklowanie mięsa ? 27.11.08, 15:18
        a tak wogóle kopalnia wiedzy m.n o peklowaniu:
        www.wedlinydomowe.pl
    • tadek-niejadek Peklowanie mięsa 27.11.08, 19:31
      Gościu drogi! Nie znam Twej szyneczki ale na swoją goloneczkę kaliber jeden
      czterdzieści biorę czubatą łyżeczkę zwykłej soli, płaską łyżeczkę soli
      peklującej, mieszam to z suszonym czosnkiem, majerankiem, dodatkiem pieprzu
      ziołowego i przyprawy grilowej albo staropolskiej (razem czubata łyżka
      przypraw), po czym mieszankę solno-przyprawową wcieram w mięso, zawijam je
      ciasno w woreczku plastikowym, pakuję do lodówki i po czterech dniach golonka
      taka, że tylko kumpli wołać. 30 g soli peklującej na 3 kilo mięsa to przy
      peklowaniu na sucho dużo za dużo. Pzdr - tn
      • Gość: gośc Re: Peklowanie mięsa IP: *.homenett.pl 27.11.08, 20:15
        kpiłam w sklepie tzw. PEKTOSÓL, Jest to gotowa mieszanka sól + saletra tak
        pisze.waga netto 20gr.i to ma starczyc na 3 kg miesa. Wydaje mi sie ze powinnam
        dodac jeszcze soli, poniewaz miesko nie będzie dosolone
        • tadek-niejadek Re: Peklowanie mięsa 27.11.08, 20:48
          Gościu miły! "Słoność" szyneczki ustawisz sobie przy jej gotowaniu dodając do
          wody tyle soli ile uznasz za stosowne. Teraz sprawa nie w "soleniu" ile w
          "zasoleniu" czyli stworzeniu kompozycji do peklowania. Powyżej podałem mój
          zestaw do peklowania na sucho z udziałem Pekloru (czy Peklowitu, Peklosoli czy
          innej mieszanki jak kto woli). A jeśli jej rzeczywiście tylko 20g a szynki
          przyzwoity kawałek to sypnij do miski to wszystko, dodaj ze dwie łyżeczki soli,
          garść przypraw, zamarynuj szynkę na sucho a potem do gara, wody tyle żeby
          pływała, soli ile dusza zapragnie, czosnku i innych przypraw do woli a rumieńców
          szynka nabierze takich, że tylko do fotografa z nią lecieć...czego życzę... tn
          • mhr-cs Re: Peklowanie mięsa 28.11.08, 10:17
            ja daje na peklowanie moczne
            400g na 3 litry wody,
            ale to jest tylko sama sol do peklowania,
            niektorzy mieszaja z saletra,a saletry uzywa sie malutko,
            ja tego jeszcze nie probowalam,ale czytalam
            bo w starych ksiarzkach czesto o niej pisza,
            a wiec jest to moze taka mieszanka,
            do bym sie specjalisty dopytala,
            moze moja odpowiedz troche pomoze?
    • Gość: Zioło Słuchajcie mieszczuchy. IP: *.solan.pl 28.11.08, 13:41
      Wiem to od mojej babki ze wsi - a tam ludzie znają się na tych sprawach
      najlepiej, że do peklowania szynki sypie się sól na jajko. Do naczynia gdzie
      będziesz peklować wlewasz wodę (tyle, żeby zanurzyło się te 3kg mięsa) kładziesz
      surowe jajko i wsypujesz sól aż jajko wypłynie. Proste:)
      • jarek_zielona_pietruszka Re:Jajka, a jajko to wielka różnica. 28.11.08, 15:20
        Jedne jajko jest świeższe inne starsze. Jedne bardziej wyschnięte, drugie mniej.
        Wystarczy przeprowadzić prosty eksperyment. Wziąć kilka różnych jajek i według
        nich zrobić zalewę peklującą. Może się okazać, że różnice będą nawet 30%.

Ja pekluję szynki do dalszej obróbki na mokro.
        na 2,5 kg mięsa daję 8,5 dkg peklosoli lub mieszanki pekluhącej rozpuszczone w 1
        litrze wody, czyli na 3 kg mięsa dajemy 10,2 dkg mieszanki peklującej lub
        peklosoli rozpuszczone w 1,2 litra wody.
        Czym się różni mieszanka peklująca od peklosoli. Peklosól jest gotowym do użycia
        produktem peklującym ( na życzenie podam więcej informacji). Mieszankę peklującą
        możemy zrobić sami. Należy wziąć sól niejodowaną, drobnomieloną, albo zmielić
        samemu. Do 98 dkg soli dodajemy 20 g saletry i dokładnie mieszamy. takiej
        mieszanki używamy tak jak peklosoli.
        Do tak sporządzonej zalewy można dodać: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść
        laurowy, czosnek i inne ulubione przyprawy.
        wkładamy mięso do sporządzonej zalewy i peklujemy przez 14 dni. Co dwa dni
        obracamy mięso w zalewie i kontrolujemy jej stan.
        Po 14 dniach Wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy i możemy przeprowadzić dalszą
        obróbkę.

Można również przeprowadzić peklowanie suche. na 1 kg mięsa
        2,5 dkg peklosoli, pieprz ziarnisty+ ziele+ liść utłuczone w możdzieżu, czosnek
        i inne ulubione przyprawy. Nacieramy taką mieszanką mięso, bardzo dokładnie ze
        wszystkich stron, układamy ściśle w naczyniu i odstawiamy w chłodne miejsce na
        ok 14 dni. Co 2 dni obracamy mięso w naczyniu, ewentualnie nacierając solą z dna
        i polewając powstającym sosem. Po 14 dniach mięso powinno być upeklowane.
        Przy kawałkach mięsa powyżej 1,5 kg czas peklowania wynosi ok 14 dni.
        Przy mniejszych kawałkach czas peklowania jest krótszy i wynosi 8-10 dni. Przy
        kawałkach powyżej 5 kg czas peklowania od 21 do 30 dni.
        Czasy te odnoszą się do szynek, boczków i.t.p
        schab, karkówka 7-10 dni w zależności od wielkości.
        polędwiczki ok 3 dni.
        Małe kawałki mięsa do 1 kg od 4-7 dni.
        pozdrawiam
        Jeżeli potrzeba dodatkowych wyjaśnień, to służę pomocą.
        • Gość: Gosc Re:Jajka, a jajko to wielka różnica. IP: *.homenett.pl 29.11.08, 17:23
          Mam pytanie jeszcze raz, poniewaz dalej nie wiem czy oprócz 1opakowania
          pektosoli masa netto 20gram na 3 kg mięsa(jest to mieszanka soli i saletry) tak
          pisze na opakowaniu, powinnam dodać jeszcze soli dodatkowo, poniewaz wydaje mi
          sie ze mieso nie będzie słone. 20gr mieszanki to chyba za malo soli na 3 kg
          mięsa.O to mi chodzi?
          • jarek_zielona_pietruszka Re:Pektosól 29.11.08, 19:19
            Nie znam tej mieszanki i jej składu jeżeli jest to typowa mieszanka peklująca
            (sól i saletra), to należy przy peklowaniu suchym wziąć ok 54g mieszanki
            peklującej (nie samej saletry) na 3 kg mięsa., albo dosypać 34g soli. Należy się
            jednak liczyć z tym, że w tym drugim przypadku, bardzo osłabi się skład
            mieszanki i mięso może nie zostać do końca wybarwione. Oznacza to, że po
            końcowej obróbce termicznej i przekrojeniu wewnątrz, mogą pozostać szare plamy,
            lub cała powierzchnia przekroju będzie szarawa, jeżeli szynka poleży kilka dni,
            kolor szary zmieni się na zielony. Nie umniejsza to walorów smakowych, ani
            jakościowych jedynie estetyczne.
            Przy peklowaniu mokrym lub mokry z nastrzykiem, należy wziąć 102 g mieszanki
            peklującej (nie samej saletry), czyli ok 5 opakowań.
            Można dodać 80g soli, ale efekty mogą być takie jak napisałem powyżej.
            Dalej postępować jak wyżej i tak jak napisałem w poprzednim moim poście.
            pozdrawiam
      • mhr-cs Re: Słuchajcie mieszczuchy. 29.11.08, 13:30
        Gość portalu: Zioło napisał(a):

> Wiem to od mojej babki ze wsi - a tam ludzie znają się na tych
        sprawach
        > najlepiej, że do peklowania szynki sypie się sól na jajko. Do
        naczynia gdzie
        > będziesz peklować wlewasz wodę (tyle, żeby zanurzyło się te 3kg
        mięsa) kładzies
        > z
        > surowe jajko i wsypujesz sól aż jajko wypłynie. Proste:)
        naprawde wspaniala metoda,jak chcesz sie zatruc,
        moze na 1-2dni,ale nie jak ma lezec dluzej,
        to sama sol,jak smakuje mieso?
        takiej metody nie znam,

• Gość: lukiex Re: Słuchajcie mieszczuchy. IP: 195.238.167.* 27.12.08, 18:27
        Taka metoda z jajkiem to jest dobra ... z tym ze dla zalewy peklującej dla ryb ;) pozdrawiam
    • mhr-cs Re: peklowanie mięsa ? 30.11.08, 10:39
      jak tak napisane to bym tak zrobila,
      samemu eksperymentowac nie polecam,
      wlasnie z tym salpeter(kaliumnitrad
      jest problemem,ja tego nie robie
      bo nie jestem fachowcem,
      a ta miaszanka normalnej soli do peklowania
      z dodadkiem salpeter powinna byc tylko uzywana
      do surowych szynek ponad 3kg
      a ta mieszanka powinna byc
      1czesc salpetry na 100 czesci normalnej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się